Lehet utazni a szlovén síparadicsomokba!

A szlovén síterepeket bemutató sorozatunk első állomásán az ország északnyugati csücskébe látogatunk, ahol a Kranjska Gora-i és a kanini pályák várják a sízőket.

Összeállításunkban olyan szlovén síterepeket mutatunk be, amelyek a járványügyi korlátozások figyelembevételével december óta látogathatók. Elsőként a szlovén-osztrák, illetve a szlovén-olasz határ közelében fekvő Kranjska Gora és Kanin-Sella Nevea síközpontokba kalauzoljuk el olvasóinkat.

Fontos információ, hogy mielőtt nekivágnánk Szlovéniának, a budapesti szlovén nagykövetségnél tájékozódjunk az aktuális hóhelyzetről és járványügyi előírásokról, amelyek az ottani sípályákra vonatkoznak!

 

Kranjska Gora

 

Kranjska Gora: kezdők előnyben

Ha az osztrák Karintia déli részén töltjük a síszünetet, mindenféleképpen érdemes ellátogatnunk a Villachtól mindössze egyórányi autóútra található, kifejezetten családbarát síparadicsomba, Kranjska Gorába, ahol összesen 18 pályán tesztelhetjük tudásunkat. Jóllehet a pályarendszer legalacsonyabb pontja mindössze 800 méteren fekszik, a régió klímájának köszönhetően már ősz végén leesik az első hó, így a rendszeres hóágyúzás jóvoltából decembertől nagyszerű minőségű pályák várják a látogatókat. A hat, egyenként négyüléses és 13 tányéros sífelvonónak köszönhetően könnyen eljuthatunk a szomszédos Vitranc és Planica lejtőire is.

Sokan ezért választják Kranjska Gorát, mert a szálláshelyek jelentős része közvetlenül a sípályák mellett található, így nem kell naponta órákat eltölteni utazással. Amennyiben nem a sípálya mellett szeretnénk lakni, válasszuk a távolabb eső hegyi menedékházakat vagy kunyhókat!

 

 

Köztudott, hogy Kranjska Gora elsősorban a kezdők és az újrakezdők síparadicsoma, mivel a pályák kifejezetten könnyűek. Ha pedig unjuk a lejtőn síelést, próbáljuk ki a hét sítúraterep valamelyikét – egyikben sem csalódunk! A Kranjska Gora-i sípályatérképet itt tekinthetik meg.

Síszezon: 2020.12.10. – 2021. 03. 28. A pályák teljes hossza: 20 kilométer. Kategóriabesorolás: kék (10 kilométer), piros (8 kilométer), fekete (2 kilométer). Magasság: 800 méter–1215 méter. Szintkülönbség: 415 méter. Nyitva tartás: 9.00–16.00. Napijegy: felnőtt: 35.5 euró (13 000 forint), gyermek: 21 euró (7600 forint). Távolság Budapesttől: 546 kilométer. Honlap: https://kranjska-gora.si/en/activities/skiing/

 

Kanin: Szlovénia teteje

A szlovén-olasz határ közvetlen közelében lévő Kanin Szlovénia legmagasabban fekvő síterepe, amelynek 2300 méter magas csúcsáról lélegzetelállító látvány tárul elénk. Tiszta időben nemcsak az olasz Alpokig, hanem egészen a Földközi-tengerig is elláthatnunk.

A sajátos mikroklímának, továbbá északi fekvésének köszönhetően április végéig síelhetünk. A komplex pályarendszerben a szomszédos Olaszországba (Sella Nevea) is átsíelhetünk vagy a nagykabinos lifttel átutazhatunk.

A tíz és fél kilométer hosszú pályarendszert tíz sílift köti össze, kettő tárcsás, négy lift, három síkabin és egy zárt, százszemélyes drótkötélpályás felvonó. A magasabban fekvő területeket a 2016-ban helyreállított kabinos lifttel közelíthetjük meg. A terep 80 százalékát hóágyúzzák, így jóformán teljes hóbiztonságban síelhetünk a 4.2 kilométer hosszú kezdő, illetve a 6.3 kilométer hosszú haladó pályán.

 

 

Ne feledjük, Kanin nemcsak a sízők paradicsoma! A vezetett sítúrák mellett hódeszkázhatunk és szánkózhatunk, illetve, ha további izgalomra vágyunk, akár siklóernyőzhetünk is. A kanini sípályatérképet itt tekinthetik meg.

Síszezon: 2020.01.07. – 2021 04.25. A pályák teljes hossza: 10.5 kilométer. Kategóriabesorolás: kék (4.2 kilométer), piros (6.3 kilométer). Magasság: 1103 méter–2292 méter. Szintkülönbség: 1189 méter. Nyitva tartás: 9.00–16.00. Napijegy: felnőtt: 39.5 euró (14 560 forint), diák: 30 euró (11 000 forint), gyermek: 10 euró (3650 forint). Távolság Budapesttől: 556 kilométer. Honlap: https://www.kanin.si/en/

 

A Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Hivatal közzétett néhány fontos, a síelés közben betartandó járványügyi előírást, amelyek közül a legfontosabb, hogy a pályákon korlátozzák a síelők számát, illetve síelés közben tartanunk kell a távolságot egymástól. A sípályákra vonatkozó járványügyi korlátozásokról a Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Hivatal angol nyelvű honlapján találunk információt, de bátran érdeklődjünk Szlovénia budapesti nagykövetségén is.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.