Egy év alatt felkészült az Ironmanre, már a hawaii világbajnokságról álmodik

Mélypataki Réka fiatalon kiábrándult az úszásból, korábban sosem szeretett kerékpározni, mégis magával ragadta az ironman világa.

„Csupán négy éve triatlonozom, de gyermekkorom óta sportolok. Ez volt a harmadik Ironman-versenyem, amelyen abszolút első lettem a nők között. Nem is gondoltam volna, hogy meg tudom szerezni ezt a címet” – meséli Mélypataki Réka. Eleinte Nagyatádon szerette volna teljesíteni a távot 2021-ben, mivel az első két alkalommal is ott indult, de sajnos fel kellett adnia a versenyt.

„Valószínűleg frissítési probléma lehetett, vagy mentálisan nem voltam kellően felkészülve – magyarázza. – Iszonyatosan meleg is volt, amit szintén nem kezeltem jól. Egyszerűen nem bírtam futni, a bringa után az első körben már sétáltam, az első helyről kellett kiállnom. Nagy csalódás volt.”

A versenyzőnek ebből a kudarcból kellett felállnia. Nem szerette volna így befejezni a szezont, és egy hónappal később, szeptember 12-én a kenesei Balatonmanen újból nekidurálta magát.

„Eredetileg nem terveztem indulni rajta, lévén éppen aznapra volt egy maratoni nevezésem Bécsben, így viszont felülírtam az egészet. Megérte, ráadásul nagyon jó időt, tíz óra negyven percet mentem, ami kárpótolt a nagyatádi csalódásért.”

Réka a sportolást úszással kezdte még óvodás korában. Versenyszerűen sportolt egészen tizenhat éves koráig, naponta két edzésre járt. Ez mind fizikailag, mind lelkileg megterhelte, egy életre elment a kedve az úszástól, sokáig nem is ment uszodába. Ekkor jött a futás, amivel eleinte az volt a célja, hogy formában tartsa magát.

„Elkezdtem utcai futóversenyekre járni, a félmaratonit is teljesítettem. Az öcsém ekkor már triatlonozott, és mondogatta, miért nem vágok bele én is. A kerékpár azonban sosem volt a szívem csücske, sőt bevallom, a mai napig nem az. Aztán lett egy párkapcsolatom, a fiú bringázott, és Ironman is volt. Eleinte közösen tekertünk, ennek köszönhetően sikerült leküzdenem a félelmemet az országúti kerékpározással szemben.”

Amikor megfogalmazódott benne a hosszútávú triatlon gondolta, rögtön edző segítségét kérte a felkészülésben.

„Az edzőm szemei kicsit kikerekedtek, amikor 2017-ben előálltam a tervemmel, hogy egy év múlva már Ironman szeretnék lenni, de belevágtunk.

A felkészülés jegyében több rövidebb távú triatlonversenyen indultam. Az első Ironmanem nagyon jól sikerült, tizenkét óra volt a cél, és tizenegy óra tizenkét perc alatt lett meg, ráadásul végig élveztem.”

A triatlonozás mellett futóversenyeken is szokott indulni, elmondása szerint a három sportágból a futás megy neki a legjobban, ez a kedvence.

„Tavaly rész vettem az Ultrabalatonon férfi-női párosban, előtte ilyen hosszan sosem futottam. Az volt a taktikánk, hogy tíz-tizenkét kilométerenként váltjuk egymást, csupán két hosszabb, húsz körüli szakaszunk volt. Sajnos a vegyes párosokat tavaly nem díjazták külön – a férfi-női páros férfikategóriának számít –, pedig harmadikok lettünk volna. Erre az évre kerestem magamnak női társat, így most női párosban fogok indulni.”

Mivel szereti a változatosságot a hosszú futásokban, egy idő után terepre is kimerészkedett.

„Eleinte nem mertem kimenni az erdőbe, mert féltem, hogy eltévedek. Ráadásul mivel eléggé sajátos technikával futok, sokat estem-keltem. A bokám sem túl erős az úszás miatt, ezért sérülésveszélytől tartva sem nagyon erőltettem az ilyen jellegű futásokat. Aztán megláttam a szépségét.”

Olyannyira, hogy terepfutóversenyeken is gyakran áll fel a dobogóra.

Legutóbb a február 12-én Törökmezőn megrendezett Spartan Trailen szerezte meg elitkategóriában az abszolút női harmadik helyet. A sportolónak – aki egy gyógyszergyárban dolgozik pénzügyi területen –, nagy szabadságot ad, hogy a pandémia óta otthonról is végezheti a munkáját, így napi másfél óra oda-vissza utazást spórol meg. Elmondása szerint ez is sokat segít neki a versenyekre való felkészülésében. Általában egy évre előre szokott tervezni, ugyanakkor van egy nagy álma.

„Szeretnék eljutni az Ironman-világbajnokságra, amit minden évben Hawaiin rendeznek meg, és igen nagy kihívás a kvalifikáció. Sokszor amiatt nem tűzöm ki célul, mert anyagilag igencsak megterhelő – de ha hosszútávú tervet kellene megfogalmaznom, egyszer oda szeretnék kijutni. Az idén pedig – ahogyan említettem – a női páros UB, illetve egy újabb Ironman a cél.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.