A seprés könnyűnek tűnő, de annál fontosabb munka a teljesítménytúrákon

Földváry Péter teljes távú „seprőként” segítette az idei Kinizsi Százas rendezőcsapatát, feladatai bemutatása mellett arról is beszélt, hogy kit kellett kizárni az idei teljesítménytúrán.

Seprőkkel (azaz a mezőny végén induló, a szintidő végéhez igazított tempóval haladó túrázókkal) egyetlen teljesítésre hajtó túrázónak sem szerencsés találkoznia. Akit utolérnek, annak ajánlott fokoznia a tempót, különben elképzelhető, hogy szintidőn kívül ér be a célba. A Kinizsi Százas esetében Földváry Péter is tagja volt a feladatot ellátó csapatnak, tapasztalatait a Kinizsi Százas (100) Facebook-csoportban osztotta meg.

„»Seperni« nem nehéz, mert végig csak gyalogolni kell – futni fölösleges, mert a menetidőnk, ha nem is kőbe vésett, de elég jól »keretbe szabott«, ugyanis a feladatainkból adódóan a mi helyünk Békásmegyertől Tatáig végig a mezőny végében van – írja Földváry Péter. – A legfontosabb feladat a hiedelmekkel ellentétben nem a szankcionálás – hiszen a mezőny végén amúgy sem sok túratárssal találkozunk –, hanem a jelzés, hogy ha a közelünkben vagy, és be akarsz érni Tatára, ne maradj le tőlünk; vagy ha le is maradsz kicsit, érj utol minket, mert ha nem, akkor jó eséllyel kicsúszol a szintidőből.

A másik fontos feladatunk, hogy ha útközben sérült, kimerült vagy egyéb okból bajba jutott túrázóba botlunk, segítünk neki.

Vannak nálunk alapvető elsősegélynyújtó eszközök, illetve van egy listánk azoknak a telefonszámaival, akik még hatékonyabban segíthetnek, ha arra van szükség. El tudjuk továbbá mondani igény esetén azt, hogy hol vagyunk, és merre menjen tovább az, aki ki akar szállni a buliból, vagy hol van a közelben bolt, ivóvíz, mosdó, »kocsmahivatal« stb. Feladatunk lehet a szemétszedés is, bár az idén ezt szerencsére lelkes önkéntesek a tudtunk nélkül átvállalták.”

A 40. Kinizsi Százas teljes távú seprői és az utolsó szakasz részseprői láthatók valamikor hajnali 3:30 körül – Fotó: Földváry Péter

Az idei Kinizsi Százas, ahogyan azt Kovalik András főszervezőtől megtudtuk, rekordteljesítést hozott, ugyanakkor az egyik túrázó szíve a célban megállt, a szakszerű orvosi segítség azonban megmentette az életét. Hasonlóan súlyos esettel Földváry Péter nem találkozott, azt azonban elárulta, hogy tudomása szerint egy kizárás történt: valaki a házi kedvencével, a kutyájával túrázott, amit tilt a szabályzat. A seprők amúgy a közhiedelemmel ellentétben nem várják meg mindenhol a pontzárást.

„Mogyorósbányáig (52 km) a pontzárásokhoz igazodva kell haladnia a teljes távú seprőknek, utána viszont – mivel a többi pont már hosszított nyitvatartással várja a lassabb és/vagy fáradtabb résztvevőket, (vagy azokat, akik azért tartalékolják az erejüket, hogy a végén tudjanak még futni) – már csak arra kell figyelnünk, hogy nagyjából egyenletes tempóban mi is beérjünk 7:55-re, de legkésőbb 8:00-ra a célba, hogy megkaphassuk a célpecsétünket. Mert

aki utánunk ér be, az hivatalosan jó eséllyel nem teljesítője az aktuális Kinizsi Százasnak. De persze nem lekvár ő sem, mert a száz kilométer akkor is száz kilométer (na jó, csak 98.7).

A túrán amúgy mindig dolgoznak szakasz- vagy részseprők is, az idén a Nagy-Getétől váltogatták egymást. Ők tényleg »összeszednek« és »eligazítanak« mindenkit, akire útközben rálelnek. Velük a túra közben tényleg ne akarjatok találkozni, ha szeretnétek jelvényt és oklevelet szerezni!”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.