Túrafelszerelés: irány az online piac

Nem kell súlyos tízezreket fizetnünk és boltba sem szükséges mennünk azért, ha minőségi túrázással kapcsolatos felszerelést szeretnénk vásárolni. A használt termékek között egyszerűen, biztonsággal válogathatunk.

Havonta több mint 2 millió egyedi felhasználó, aki több mint 30 millió oldalmegtekintést generál, és ebből a túrázással leginkább kapcsolatba hozható „Outdoor ruházat, kiegészítők” kategóriára is jut szépen. Ez a vatera.hu, Magyarország legrégibb és legnagyobb aukciós oldalának látogatottsági adata, de az online piactér mellett az apróhirdetési oldalak (például jofogas.hu) és a közösségi oldalak (pl. Facebook Marketplace) is hasonló számokat tudnak felmutatni.

„A túrahátizsákokra és az outdoor kabátokra különösen nagy a kereslet – avat be a részletekbe Szabó Tünde, a vatera.hu marketingvezetője. – A használt termékek online vásárlásának számos előnyét lehet felsorolni. Amellett, hogy sokkal kényelmesebb, fontos szempont az is, hogy ugyanazok a dolgok az interneten sokkal olcsóbbak lehetnek, mint a hagyományos boltokban. Ez fokozottan igaz akkor, ha magánszemélytől vásárolunk használt, de újszerű állapotú terméket. Online aukciók esetén ráadásul a vásárlók szabják meg az árat, így ha valaki elég szemfüles, nagyon kedvező áron csaphat le a vágyott termékre.

Arról nem is beszélve, hogy a piactereken számtalan egyedi, hagyományos boltokban vagy webshopokban nem elérhető tárgyhoz lehet hozzájutni.”

A használt termékek vásárlásának – bármilyen online felületen történjék is – amellett, hogy a pénztárcánkat kíméli és a megmaradt pénzt fordíthatjuk akár a túrázás utazási költségeinek fedezésére, egyéb jótékony hatásai is vannak. Ha elegen gondolják úgy, hogy nem növelik a boltok forgalmát, az új termékek gyártási mennyiségét is csökkenthetik.

„Aki a természetet szereti, az nyitottabb a környezetvédelem és a tudatos vásárlás iránt is, így azzal, hogy másodkézből veszi meg az adott terméket, ahelyett, hogy újat venne, nemcsak a pénztárcáját kíméli, de a környezetet is védi” – ért egyet a gondolatmenettel Szabó Tünde.

Használt termékek vásárlása esetén valószínűleg mindenkiben felvetődik a gondolat, hogy mi van olyankor, ha nem személyesen vesszük át a vásárolt túrakabátot, bakancsot vagy egyéb felszerelést, hanem közvetve (posta, futárszolgálat útján) jut el hozzánk, és az előre átutalt összegért cserébe használhatatlan holmit kapunk. Nos, az ilyen lehetőség ugyan benne van a pakliban, de nem jellemző.

A legegyszerűbb védekezési módszer, ha a környékünkön lakó eladótól vásárolunk, hogy mindenképp személyesen tudjuk átvenni a terméket és csak azután fizetjük ki a vételárat, ha valóban azt kaptuk, ami a hirdetésben szerepelt.

Természetesen azért akkor sem kell kétségbeesnünk, ha például a számunkra nagyon kedves túrahátizsákot áruló eladó az ország másik végében lakik.

A jofogas.hu oldalon a „Háztól házig” szolgáltatás lehet ilyen esetben a megoldás, az eladó ugyanis a futárszolgálattól kapja meg a pénzét, de csak akkor, ha a futár sikeresen kézbesítette a csomagot és a vevő kifizette a vételárat – fizetés előtt érdemes lehet kibontani a dobozt és ellenőrizni a terméket. A vatera ennél is hatékonyabb szolgáltatás kínál, a weboldalt működtető cég gyakorlatilag jótáll minden eladóért, és amennyiben a vevőt valamilyen kár éri vagy nem elégedett a termékkel, visszaadja a teljes vételárat.

„A »biztonságos vásárlás« program legelső verzióját még hat éve vezettük be, kezdetben azonban csak olyan esetekre vonatkozott a kártérítés, ha a terméket nem kapta meg a vásárló – részletezi Szabó Tünde. – Mivel célunk, hogy mindenki elégedetten távozzon a virtuális kasszától, két éve a programot kibővítettük, és most már minőségi probléma esetén is kérhetnek kompenzációt a vásárlók ötvenezer forintig. A program bevezetése után készült kutatásban a megkérdezettek kilencvennégy százaléka pozitívan fogadta az új programot, a kitöltők háromnegyede úgy értékelte, hogy ettől még biztonságosabb lett az online piactér. Maga a pénzvisszafizetési garancia az utolsó eleme a vevővédelmi rendszernek, és mivel egyébként is többlépcsős biztonsági rendszer védi a piacteres adásvételeket és szűri ki a problémás eseteket még vásárlás előtt, így már viszonylag kevés esetben van arra szükség, hogy kártérítést igényeljenek a vásárlók. Havonta átlagosan harminc-negyven kártérítési igényt kapunk. Nagy részük a megvásárolt termékkel kapcsolatos minőségi kifogás, csak pár olyan eset van, amikor a vevő nem kapta meg a terméket.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.