A Himalája után jöhetett az Atlanti-óceán

Mark Delstanche korábban a Himalájában tette próbára magát, ezúttal pedig nagy viharok után elsőként evezett át egyedül New Yorktól Londonig, átszelve az Atlanti-óceán északi részét.

Hétszer borult fel az út során, de megcsinálta.

A negyvenhét éves Mark Delstanche elsőként evezett át egyedül New Yorktól Londonig, egészen pontosan a Battery Parktól a Tower Bridge-ig, és a tervezett száz nap helyett végül kilencvenhét alatt teljesítette a hétezer kilométeres távot, bár a végén kérdéses volt, hogy sikerül-e tartani a kijelölt időkorlátot.

A nagy szél miatt ugyanis tizennyolc napig vesztegelt Cornwallban, hatszáz kilométerre a céltól. Kétszáz kiló élelemmel indult, de a végén már alaposan be kellett osztania az adagokat.

Bár nagyon élvezte a júniusban kezdődő kalandot, nem tagadja, hogy időnként bizony nagyon kemény volt az út. Főleg az elején szenvedett, és biztosak lehetünk abban, hogy a helyében sokan néhány nap után feladták volna az egészet.

„Az eleje borzalmas volt – idézte őt a BBC.Sűrű ködben hajóztam, és mivel egyedül voltam, senkivel sem tudtam beszélni a félelmeimről. Sötét volt, hatalmas viharokkal, hétszer is felborultam. Nagyon kemény napok voltak”.

A vihar a hajóját is megrongálta, az elektronikus berendezések nagy részét tönkretette, ami alaposan megnehezítette a folytatást. Ő azonban nem adta fel, továbbhaladt, így – állítása szerint – elsőként evezett át egyedül New Yorktól Londonig.

Korábban mindössze negyvennyolcan próbálták meg egyedül átevezni az Atlanti-óceán északi szakaszát, de csak tizenhatan jártak sikerrel, és közülük egyikük sem a New York–London útvonalat tette meg.

A Mark honlapján közzétett információ szerint elsőként két norvég, George Harbo és Frank Samuelson evezte át az Atlanti-óceán északi részét 1986-ban, ők ötvenöt nap alatt jutottak el New Yorktól a Scilly-szigetekig.

A korábban a londoni tűzoltóságnál dolgozó Mark Delstanche egyébként imádja a kihívásokat, az evezés mellett a hegymászást is kedveli, 2006-ban meghódította a Huayna Potosít, 2008-ban az Aconcaguát, 2009-ben pedig egy himalájai nyolcezrest, a 8201 méter magas Cso-Ojut.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.