Hulladékderbi a Felső-Tiszán

Augusztus első hetében hetedik alkalommal szállnak vízre a PET-kupa kalózcsapatai, hogy a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot.

Az idei PET-kupát hetedszer rendezik meg a Tisza magyarországi felső szakaszán, a csaknem nyolcvan folyamkilométeres távot augusztus 3. és 11. között saját építésű pillepalackhajókkal teszik meg a csapatok. A májusi árhullám után rekordmennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők.

A szervezők évek óta dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság meghívására júniusban a Tisza-tavon indítottak futamot, s a résztvevők három tonna hulladékot szedtek össze. A vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért, saját kezűleg építik PET-hajóikat, dacolnak a nomád tábori körülményekkel, a sok szúnyoggal, és mindent megtesznek a Tisza hulladékmentesítéséért.

 

Tavaly a résztvevők csaknem három tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszából.

 

A Felső-Tiszán hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, az idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak.

A csapatok között ismét szerepel a Tilos Rádió, a Henkel, az Egyesült Államokból érkező, magyar származású Amerikalózok vagy a Siemens, hogy csak a legismertebbeket említsük. A versenyt a teljes szakaszon elkísérik a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

Az egyhetes hulladékvadászatot az idén is a közösségi adományokból és céges támogatásokból létrejött anyahajó, az M.V. Petényi segíti. A folyamatosan fejlesztés alatt álló hulladékgyűjtő hulladékhajó a verseny lelke és közösségi központja, naponta hozzávetőlegesen két tonna hulladékot gyűjt be a csapatoktól.

A kupa egyben tudományos kutatásoknak és méréseknek is lehetőséget biztosít, ezúttal a Wessling Hungary Kft. az ártéri erdők talajrétegeiben vizsgálja meg a mikroműanyag-tartalmat.

Egyébiránt a verseny Áder János köztársasági elnök fővédnökségével veszi kezdetét, de családjával évek óta visszatérő, aktív résztvevő dr. Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja, aki az idén nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatja a programot.

Kollarik Tamás elmondta: „A PET Kupa remek csapatverseny, de ami ennél is fontosabb, hogy támogatandó célokat szolgál, egyrészt segít mentesíteni a Tiszát a műanyag szennyeződéstől, másrészt ráirányítja a közvélemény figyelmét a környezetvédelemre, a környezettudatos életmód fontosságára. Kezdetektől részt veszek a PET Kupán gyerekeimmel. Mi a fiaimmal honvédosok vagyunk, Puskás zászló alatt hajózunk, amelyet a legénység egy részét kitevő győriek, az úgymond ETO-sok is elfogadnak.”

 

A program a hajók megépítésével kezdődik – hulladékból.

 

A PET-kupa augusztus 3-án az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tivadarban, aztán a mezőny augusztus 5-én 10.30-kor a tivadari strand mellől rajtol, s a flotta a napi 10-20 folyamkilométer megtétele után más-más helyszíneken köt ki. Az esti programok során a Tisza különleges élővilágáról és kulturális kincseiről tartanak előadást ismeretterjesztő és szórakoztató vetélkedőkkel megspékelve, az augusztus 7-i pihenőnapon pedig a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai strandon lehet találkozni a mezőnnyel. A kupaátadásra és az eredményhirdetésre augusztus 10-én este Záhonyban kerül sor, utána akusztikus koncert zárja a programot, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Induló hajók, csapatok a 7. Tiszai PET-kupán
Amerikalózok, Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolha Béka, Megintcsak egy makett, Evező-SÖK, FesztPET, FŐTÁV MILLENIUM FLAKON, FŐTÁV-KOMFORT TISZTA TISZA, Hangák, Henkel – Vízi PETkány, ICPDR nemzetközi hajó, Papilio, Prezi, Tilos, Tisza 2, WWF Vízi Panda, Zsákolók, M.V. PETényi anyahajó, NHKV kenus csapat, ITM kenus csapat, PET-kupa önkéntes csapat.

A PET-kupa eddigi eredményei: 85 hulladékhajó, félmillió palack az ártérből, 38 tonna hulladék, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 50 megtisztítása

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.