Új időpont, íme, az okok!

A nem megfelelő időjárási körülmények miatt másodszor is elhalasztották a 36. Lidl Balaton-átúszást. A háttérről Máth István, a rendező BSI ügyvezető-versenyigazgatója beszélt a csupasport.hu-nak.

Nem mondhatnánk, hogy kegyeibe fogadta az időjárás a 36. Lidl Balaton-átúszást. Az eredetileg június 30-ára tervezett tóátúszást másodjára, június 7-én sem tudják megtartani, erről döntöttek csütörtökön, így a következő tervezett időpont július 14.

„Múlt héten annyira egyértelmű volt a helyzet, hogy már szerdán eldőlt, halasztunk, most azonban egy nappal későbbre tolódott a döntés – jegyezte meg Máth István, a rendező BSI ügyvezető-versenyigazgatója. – Délelőtt tizenegykor gyűlt össze a siófoki obszervatóriumban a meteorológusok grémiuma, a vízirendészet kapitánya, a Bahart és a katonaság képviselője, illetve mi, rendezők is ott voltunk. Alapvetően ezúttal a szél döntött, ugyanis szombatra és vasárnapra is erős szelet jeleznek. Mivel eddig mindig bejött, amit előrevetítettek, így a halasztásban maradtunk. Egyébként minden átúszás előtt legkésőbb két nappal dönteni kell. Utána a rendezésben-szervezésben részt vevő nagyjából 1500 embernek már csak ennyi ideje marad előkészíteni a terepet a tóátúszáshoz.”

Máth elmondta, úgynevezett pöffös szél fúj majd a hétvégén, amely nagy befúvásokkal járhat, rapszodikus lesz, hol felerősödő, hol elgyengülő. Nemcsak a szél keltette hullámok jelentenek problémát, hanem az is, hogy a légmozgás felkavarja a vizet, amely a felszínen megfelelő hőmérsékletű, ám felkavarodva már túlságosan lehűl.

„Megtévesztő is lehet majd az embereknek a hétvége, hiszen alapvetően sok napsütést mondanak, mégis a szél és a vízhőmérséklet miatt nem alkalmas az úszóknak az időpont. Ők átlagosan három órát töltenek a vízben, a hideg víz pedig már egy óra elteltével is fiziológiai problémákat okoz. Ráadásként szeretnénk, ha mindenkinek jó élmény lenne a tóátúszás.”

A szakember hangsúlyozta, a verseny megtartása szempontjából a legfontosabb az úszók biztonsága, második a komfortérzet, harmadik pedig, hogy minden, nem a biztonsággal kapcsolatos elem rendelkezésre álljon.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es táv teljesítése az úszóknak, a Balaton-átúszás pedig a szervezőknek óriási kihívás. Máth István elmondta, hetven fontos telefonszáma van, a döntés megszületése után így lázasan tárcsázta őket. A teljesség igénye nélkül ilyenkor vízi erőkön kívül értesíteni kell a szárazföldieket, a rendőrséget és a polgárőrséget.

A BSI még a harmadik, július 14-i időpont utáni, azaz a július 21-22-i hétvégére is kért korábban engedélyt, de ahogyan halasztódik a tóátúszás, rendre foglalkozni kell az engedélyekkel. Hogy mást ne mondjunk, az esemény idején hajózási zárlat van érvényben, hiszen az úszósávba nem kerülhetnek hajók.

Nyilván ahogyan csúszik az esemény, úgy csökken a résztvevők száma, de Máth optimista: tavaly is a harmadik időpontban tartották meg a Balaton-átúszást, és 8400-an vettek részt rajta, ezért aztán most is bízik benne, a jövő szombaton nagyjából nyolcezren vízbe csobbanhatnak.

No meg abban, hogy ezt megengedi az időjárás.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.