Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a májról

Dietetikus szakértőnk ezúttal a májról ír hasznos tudnivalókat: nemcsak A-vitaminban gazdag, hanem a vastartalma is jelentős.

1. Mennyi az annyi – A máj a magyar gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga, a májgaluskalevesen át a resztelt májig, sokféle étel készíthető belőle. A hazai ajánlás a belsőségek – így a máj fogyasztását is – maximum heti egy alkalommal javasolja. 10 dkg csirkemáj 128 kcal energiát, 20 g fehérjét és 3.7 g zsírt tartalmaz, ez a teljes értékű fehérjetartalom jelentősen hozzásegíti a szervezetet a sportteljesítmény növeléséhez és az izomépítéshez.

2. Koleszterinkérdés – A máj koleszterinben dús nyersanyag, 490 mg koleszterin található 100 grammjában. A koleszterin napi javasolt beviteli mennyisége 300 mg (magas szérumkoleszterin-tartalom esetén csupán 200 mg!), így a májból készült termékeket és ételeket mértékkel javasolt fogyasztani.

3. A-vitamin-bomba – A csirkemáj A-vitamin-tartalma különösen magas, például a csirkehúsénál 1166-szor több retinolt tartalmaz. A sportolók A-vitamin-szükséglete 700 és 1000 µg közötti, így
bátran beilleszthető étrendünkbe például egy ananászos-májas-hagymás „saslik” formájában.

Fontos azonban megjegyezni, hogy várandósság alatt a máj fogyasztását – a vitamin magzatkárosító hatása miatt – jelentősen csökkenteni kell!

4. Vérszegénység ellen – A máj remek „hem-vas” forrás, a benne található vas – a növényi vassal szemben – jól szívódik fel. A vas felszívódását C-vitaminnal is tudjuk segíteni, amit például
könnyedén kivitelezhetünk az ebéd mellé elfogyasztott frissen facsart narancslével.

5. Betegségek esetén – Magas vérzsírszint (koleszterin, triglicerid) és húgysavszint esetén a máj fogyasztását vissza kell szorítani. Ha testtömegünk csökkentése vagy szinten tartása a cél, igyekezzünk csupán a szükséges zsiradékot hozzáadni az ételhez. Bizonyos gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén (például epebetegség, akut hasnyálmirigy-gyulladás), illetve gasztrointesztinális műtétek után a máj fogyasztása kifejezetten kerülendő. Ilyen esetekben a helyes étrend kialakításában és a diéta bővítésében dietetikus tud segítséget nyújtani.

+ 1 helye az étrendben: Összességében a máj – ha szeretjük – hasznos szereplő a szabadidő- és versenysportolók étrendjében. Mérsékelt energiatartalma, magas fehérje- és vastartalma a teljesítmény fokozásához és az optimális vérképzéshez nagyban hozzásegíti a szervezetet. Ennek érdekében igyekezzünk havi 1-2 alkalommal az étrendünkbe illeszteni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hazajár a Balatonra, jövőre jöhet a dupla kör!
Rakonczay Gábor megfontoltabban halad az utolsó expedícióján
Eltévedés, hallucináció, két éjszaka a Börzsönyben – Puskás Zoltán és a Kör
Nem futotta el az elejét, de kemény volt a hajrá fájó combjai miatt
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Videók

A tizenkettedik világrekordjáért vállalta, hogy emberi csúzli lesz
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Hegymászás

Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
18 évesen 14 nyolcezres: a tinédzser szerint ideje, hogy elismerjék a serpákat
A magyar hegymászás legsűrűbb éve: a tragédiától a sikerig minden benne volt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.