Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés

Egy karintiai kerékpártúra boldoggá tesz: Ausztria déli részén a bringázás egyet jelent a természet felfedezésével, valamint a kulturális látnivalók és a kivételes Alpok–Adria-konyha finomságainak megismerésével. Az élményt a sok-sok napsütés, a tökéletesen kiépített kerékpárutak és a fürdőtavak teszik teljessé. (x)

A karintiai kerékpárút-hálózat egyik zászlóshajója a Nagy karintiai tókerülő túra, amely 420 kilométernyi kerékpárosélményt tartogat, miközben 20 nagyobb karintiai tó is kényelmesen elérhető. A vonalvezetését nézve egy fekvő nyolcast ábrázol az útvonal, melynek megtétele során nagyszerű kilátóhelyek és izgalmas látnivalók várják a kirándulókat.

A felfrissülésre csábító tavak mellett a Gail, a Dráva és a Glan folyók is nagyszerű strandolási lehetőségeket kínálnak. Emellett a Wörthi-tavon, a Weissensee tavon vagy az Ossiachi-tavon arra is lehetőség nyílik, hogy spóroljunk egy kicsit az energiával, és sétahajóval tegyük meg az utunk egy részét.

Edward Gröger – Weissensee

A Nagy karintiai tókerülő túra összesen nyolc szakaszból áll. Ha valaki szeretné alaposabban megismerni Karintia sokszínűségét, legalább hat, de még jobb, ha inkább nyolc napot szán a túrára. Mivel a kerékpárút egy fekvő nyolcasra hasonlít, a nyugati és a keleti „hurok” külön-külön is teljesíthető.

Új útvonal a borok és a várak szerelmeseinek!

A túra idén új útvonallal bővült, amely Klagenfurtból a közép-karintiai régió szívébe vezet. Elhalad a Maria Saal zarándoktemplom mellett, amely Karintia legnagyobb harangjával büszkélkedhet, és érinti a történelmi Taggenbrunn várat, a tartomány legnagyobb borászata központját. Mielőtt a túrázók a Längsee egyik strandjára indulnának, érdemes kitérőt tenniük az impozáns Hochosterwitz várhoz, amelyet Karintia titkos ismertetőjegyének is tartanak. St. Veit an der Glanon keresztül az út a Glantalba és a Liebenfels várromhoz vezet. Itt található Karintia legmagasabb középkori kilátótornya.

A nyugati körön Villachból indulva az Ossiachi-tó és a Millstatti-tó napsütötte tóparti útjai jelentik az első kiemelkedő látnivalót. A kerékpárosok a Gailtali-Alpokon keresztül érhetik el a festői, fjordszerű Weissensee-t, majd a Gitschtal nyomvonalán haladva juthatnak el a Pressegger-tó partjára. A kerékpárút a Dobratsch természetvédelmi terület meredek hegyoldalai mellett vezet tovább kelet felé, vissza Villachba.

Uwe Geissler – Faaker See

A keleti kör a Karib-tengerhez hasonló színekben pompázó Faaki-tóhoz vezető túrával kezdődik, majd a kerékpárút eléri a Wörthi-tó elegáns villákkal tarkított partját. A tó északi oldalán a kerékpárút Pörtschachon keresztül vezet Klagenfurt am Wörthersee-be. Délkeletre a Klopeini-tó, Európa legmelegebb fürdőtava hívogat felfrissülésre. A kerékpártúra ezután a jól kiépített Dráva menti kerékpárúton vezet vissza Villachba.

Aki szeretné, elektromos kerékpárral is teljesítheti a kihívást, de annak sem kell kétségbe esnie, akinek nincs saját bringája. A gondosan kitáblázott kerékpárutak mentén 60 Kärnten rent-e-Bike kölcsönzőállomás található összesen 1000 kölcsönözhető kerékpárral, beleértve az elektromos kerékpárokat és az azokhoz szükséges töltőállomásokat is.

Uwe Geissler – Wörthersee

A kerékpárút mentén hagyományos vendéglők, büfék és friss regionális ínyencségeket kínáló éttermek várják a látogatókat, amelyek az Alpok–Adria-régió ízvilágának sokszínűségét kínálják, és ahol a megszomjazó vagy megéhező kerékpárosok energiával töltődhetnek fel a továbbhaladáshoz.

Karintia: mindenkinek valami

Ausztria legdélibb tartományában számtalan lehetőség várja a feltöltődni vagy kirándulni vágyókat. Karintia tavakkal ékesített hegyvidéke valóságos bringaparadicsom.
A Dráva menti kerékpárút minden értelemben határtalan élményt nyújt. Négy országot köt össze: Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát és Horvátországot. Összesen mintegy 510 kilométer hosszan vezet a dél-tiroli Toblacher Feldtől a horvát–szlovén határ mellett lévő Varasdig. Ebből 222 kilométer Karintiában található.
Változatos terepeken tehetik próbára magukat a hegyikerékpározás szerelmesei. A tartomány kezdőknek és gyakorlottaknak is ajánlott, változatos terepkínálat és 3000 kilométer hosszú kiépített úthálózat várja a bringásokat. A Weissensee-t körülölelő vidék egyedülálló, és a hegyikerékpárosok Eldorádójának számít.

Nyitókép: Seenschleife, Millstätter See – Fotó: Gert Perauer

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.