Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel

Ausztria legdélebbi tartománya sosem veszít a pezsgéséből, és varázslatos programokkal várja az odalátogatókat. Felsorolni is nehéz, mennyi különlegesség vár a Karintiába érkezőkre – de azért teszünk egy kísérletet!

Ha hosszabb utazásra megyünk, érdemes előre készülni programokkal. Szerencsére Karintia ebben a tekintetben sem hagy cserben: sok olyan helyszínt találni, ahol kicsik és nagyok egyaránt eltáthatják a szájukat, és kizökkennek az okostelefonok, valamint tabletek nyomogatásából.

MAJOMHEGY: mindent a szemnek

Ha rajongunk az állatokért, elsősorban Villach városának Landskron kerületét vegyük célba. A környéken lévő Majomhegyen (Affenberg) több mint 160 japán makákó él, sajátos társadalmukba németül és angolul beszélő idegenvezetők segítségével pillanthatunk be.

Villach Tourismus – Affenberg

Az állatok nincsenek elzárva a turistacsoportoknak kijelölt ösvénytől, a közvetlen közelünkbe merészkednek, de bármilyen barátságosnak tűnnek is, megsimogatni nem ajánlott őket.

Karintia-kártya: mindenkinek valami

A Karintia-kártya (Kärnten Card) univerzális kulcsként szolgál, látogasson meg vele ingyen 124 látványosságot: múzeumokat, hegyi vasutakat, élményfürdőket, panoráma-útvonalakat, vagy vegyen részt hajóutakon, élvezze a szabadidős, illetve élménykínálatot! Ráadásul idén további kirándulóhelyekkel bővült a kínálat.

Fotó: Elias Jerusalem

Ezek közé tartozik a Taggenbrunni kastély, a Drautal Perle sport- és élményfürdő, a klagenfurti Jump Dome, vagy a Kärnten Museum, amely többéves felújítása után a 2023-as nyári szezontól várja ismét a Karintia-kártyásokat. Bővebb információ a www.kaerntencard.at oldalon olvasható.

SASREPTETÉS: a levegő ragadozói

A Majomhegytől csupán néhány száz méterre áll Landskron 11. században emelt vára, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul elénk. A kövek között különleges élményre is befizethetünk – az Adler Arena madárreptetésére.

Elkülönített, lelátóval határolt területén profi szakemberek mutatják be, hogyan is vadásznak a levegő ragadozó, az egészen apró, de annál halálosabb baglyoktól egészen a tekintélyt parancsoló sasokig.

Fotó: Sigi Leitner

PYRAMIDENKOGEL: lefelé gyorsabb

A Wörthi-tónál járva kihagyhatatlan kirándulóhely. A tengerszint felett 851 méteres magasságban lévő kilátóból tiszta időben Karintia legcsodálatosabb panorámája tárul elénk. 2013-ban újították fel, ekkor kapta jellegzetes, csavart alakját.

Fotó: Tine Steinthaler

Tetejére lifttel vagy lépcsőn juthatunk fel, lefelé a kontinens legmagasabbról induló belső fedett csúszdáját is választhatjuk. A 120 méteren keresztül kanyargó alumínium csőszerkezetet imádják a kisebbek és a nagyobbak is.

OSSIACHI-TÓ: fürdés és fesztivál

Hosszan elnyúló tó, amelynek egyes szakaszai lakatlan természetvédelmi területnek számítanak. A tó déli oldalán van Ossiach és az ossiachi apátság, ezt érdemes megnézni, míg az északi oldalán a helyiek által tréfásan csak Kopasznak hívott Gerlitzen-hegy csalogatja a turistákat.

Fotó: Franz Gerdl

A tó a házigazdája az 1969 óta működő Karintiai Nyári Ünnepi Játékoknak, az apátságban majd’ 50 éve szakrális operákat adnak elő.

Ingyenes vonatozás a regionális vendégkártyával!

Érdemes tudni, hogy a Karintia-kártya mellett számos regionális kedvezménykártya használható a tartományban. A karintiai regionális vendégkártyák egyben vonatjegyek is: az érvényes kártyával rendelkező vendégek a tartózkodásuk ideje alatt ingyenesen utazhatnak Karintiában az összes gyorsvasútvonalon (S-Bahn), a regionális gyorsvonatokon és a speciális kerékpáros/túrázó SPRINTER vonatokon. További információért forduljon közvetlenül a résztvevő szálláshelyekhez. A Karintián kívüli utazásokra szóló ÖBB-jegyek vagy kerékpárjegyek a jegypénztárakban, illetve a tickets.oebb.at oldalon vásárolhatók meg.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.