Mustang Wanted: a bajkeverő, aki szerint a felhőkarcoló-mászás is extrém sport

Ha arról van szó, hogy magas, ember által épített létesítményekre kell felmászni és onnan lenézni, abban a tőlünk keletre élő népek verhetetlenek. De közülük is kiemelkedik egy fiatal srác, aki Mustang Wantednek hívja magát.

Íme egy extrém sportoló, aki talán inkább extrém, mint sportoló… Bár ő erre megkérdezné, ha a hegymászás sport, a felhőkarcoló-mászás miért ne lenne az?

Mustang Wantedről annyit biztosan tudni, hogy ukrán, de nem árulja el az igazi nevét, sőt még a korát sem, bár az őt kitartóan üldöző hatóságok úgy hiszik, Pavel Usivecnek hívják. A 36 éves fiatalember azonban jobban szereti Georgijnak hívni magát, és váltig állítja, hogy egy felhőkarcoló peremén született. Nemcsak azzal lett híres, hogy a legtöbb esetben biztosítókötél nélkül mászik lélegzetelállító magasságokba, hanem le is videózza, majd felteszi a közösségi oldalakra, amelyeken Mustang Wanted néven fut. Hogy mennyire népszerű, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezeket a felvételeket már több mint 30 millióan látták világszerte.

Ráadásul főhősünk nemcsak Kelet-Európában, hanem szerte a világban felbukkan. Kanadában és Torontóban is készített és rakott fel néhány fotót a Facebookra, amint a város jelképe, az 550 méter magas CN Tower tetején ül. Bécstől Pozsonyon át Dubaiig több helyen megfordult a világban, az egyetlen bökkenő, hogy mászásai sosem legálisak. Ezért Mustang Wanted bevallottan hamis útlevéllel járta a világot, és mire a hatóságok rájöttek, mit csinált, ő már hetedhét határon túl járt. A rendőrök pedig sokáig amúgy sem tudták pontosan, kit keressenek.

Sokáig annyira szerette volna megőrizni az inkognitóját (hozzátesszük, teljesen érthető módon), hogy egyszer, amikor interjút adott a brit Daily Mailnek, olyanokat mondott, hogy ő egyébként bányászként dolgozik, kokaint használ, és csak nevetett azon, hogy ezeket a képtelenségeket a rutinos angol média le is írta. Az ilyen viselkedésből azért érezni, hogy lázadó típus. De ami fontos, hogy veszélyes életmódja ellenére egyáltalán nem esztelen – amikor videókat látott fiatal és vakmerő fiatal srácokról, akik hajmeresztő és nagyon veszélyes dolgokat műveltek a nagy nézettség érdekében (még hajmeresztőbbeket, mint ő…), erősen kritizálta őket.

„Én nem a lájkokért csinálom. Ez csak jött, hiszen eleinte mások filmeztek le, és tették fel a rólam készült videókat az internetre, amelyekre aztán jöttek a lájkok, a kommentek és persze a kritikák” – mondta Wanted, aki halálos fenyegetéseket is kapott.

Elsőre talán még unalmas figurának is tűnhet: a főiskolán filozófiát tanult, élete rendszerezett, sokat edz, nem iszik alkoholt, nem dohányzik, és nem eszik húst. Tettei kockázatával nagyon is tisztában van, de bevallása szerint nem érez félelmet, ami az akcióit látva teljesen hihető.

Még 2014-ben duplán kísértette a sorsot: Moszkvában felmászott a Hét Nővérnek nevezett, jellegzetes felhőkarcoló-csoport egyikére, és kék-sárgára, ukrán nemzeti színűre festette annak 176 méter magasan lévő csúcsdíszét. Ő elmenekült, de az orosz hatóságok elfogtak és megvádoltak négy bázisugrót, hétéves börtönbüntetés várt volna rájuk. Ekkor Mustang Wanted közbelépett, és fényképekkel bizonyította, hogy ő volt az elkövető, tettéért megkapta a kétes hírű Az év bajkeverője díjat.

Nagy álma, hogy kaszkadőr legyen, amit egyelőre nem könnyít meg, hogy rajta van az Interpol körözési listáján. Mustang Wanted tényleg rászolgált a becenevére.

Budapesti kaland

Mustang Wanted 2014 augusztusában segítőjével járt Budapesten is, ahol nem hazudtolta meg magát. Felmászott több Duna-hídra, majd a Bazilika 96 méteres kupolájára, egészen a kereszt alá, amiről látványos drónvideó is készült, így dokumentálva van a mászás. Ami kicsit meglepő: bevallása szerint meg sem izzadt a kihívás során, és azt is fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a magyar rendőrök sokkal kedvesebbek, mint innen keletre, az embernek szinte nincs is kedve elfutni előlük.

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.