A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett

Csakhogy itt a nyár! Karintia, az Alpok délvidéke számos kalanddal és izgalmas időtöltéssel várja a napsütés és a csodálatos kilátás szerelmeseit. (x)

Végre újra élvezhetjük a természetet és a szabadságot! Karintiában lenyűgöző hegyek várnak, ezek közül rengeteg megközelíthető autóval vagy rövid sétával is. Íme a karintiai bakancslista azoknak, akik jelentősebb erőfeszítés megtétele nélkül szeretnének lélegzetelállító kilátásban gyönyörködni.

Ferenc József császár-magaslat, Heiligenblut

Fotó: Franz Gerdl

Ferenc József már 1856-os ott-tartózkodásakor – akkor még többórás túrázás után – élvezhette Ausztria legmagasabb hegyének lenyűgöző látványát. Ma már könnyebb: autóval vagy motorral is megközelíthetjük a magaslatot a Grossglockner alpesi panorámaúton. A kilátás a hegyek királyára és az alatta elterülő Pasterze-gleccserre ma is ugyanolyan lélegzetelállító, mint régen volt.

Pyramidenkogel kilátó

Fotó: Gert Steinthaler

A Wörthi-tónál járva kihagyhatatlan kirándulóhely. A tengerszint felett 851 méteres magasságban lévő kilátóból tiszta időben Karintia legcsodálatosabb panorámája tárulhat elénk. 2013-ban újították fel, ekkor kapta jellegzetes, csavart alakját. Tetejére lifttel vagy 441 lépcsőfokon juthatunk fel, lefelé a kontinens legmagasabbról induló belső fedett csúszdáját is választhatjuk.

Városi plébánia, Klagenfurt

Fotó: Arnold Pöschl

A tartományi főváros 92 méter magas templomának réztetője – a felújításnak köszönhetően – régi-új fényében ragyog. Csodálatos kilátásban gyönyörködhet, és káprázatos fényképeket készíthet, aki megmássza a plébánia 225 lépcsőfokát. A toronyból remek panoráma nyílik a Wörthi-tóra, valamint a Karavankák hegyvonulatára is.

Kitzelberg, Klopeini-tó

Fotó: Gert Perauer

A dél-karintiai régió egyik legszebb kilátópontja: a 686 méter magas hegyre széles erdei út vezet, a csúcs meghódítása még a tapasztalatlan túrázóknak is könnyű és biztonságos. A kilátóból csodálatos kilátás nyílik a mélykék Klopeini-tóra, az álomszép Turnersee tóra, valamint Karintia leghosszabb és legnagyobb folyójára, a Drávára, amely kanyargó zöld szalagként szeli át a tartományt.

Airwalk, Kölnbreinsperre-gát

Fotó: Karintia

A kilátó elsősorban erős idegzetűeknek ajánlott: Ausztria legmagasabb duzzasztógátján, a Maltatalban kialakított Kölnbreinsperrén található. A látogatók a 200 méteres mélység felett kialakított üvegfelületen állva gyönyörködhetnek a Hohe Tauern hegyvonulatára nyíló lélegzetelállító kilátásban.

Taborhöhe, Faaki-tó

Fotó: Adrian Hipp

A Taborhöhe kilátópontról csodás panoráma nyílik a Faaki-tóra és a közeli hegyekre. A 725 méter magas hegycsúcs Eggből egyórás könnyű túrával, esetleg rövid autózással érhető el. A hegytetőn egy erdei kötélpark és egy hangulatos vendéglátóhely is helyet kapott, amelynek teraszáról szintén nagyszerű kilátás nyílik a tóra.

Hohe Gloriette, Pörtschach

Fotó: Petra Nestelbacher

A Pörtschach felett lévő sziklán ragyogó fehér oszlopokból álló, elbűvölő pavilon áll – ez a Hohe Gloriette, amely már önmagában is megér néhány fényképet. Aki megkockáztatja a félórás sétát a falu központjától, a környék egyik legszebb kilátópontjából, egy déli fekvésű természetes erkélyről csodálhatja meg a Wörthi-tavat.

Magdalensberg

Fotó: Franz Gerdl

Az Instagram-közösség egyik kedvenc helye – teljes joggal! A Magdalensberg lábánál terül el a Klagenfurti-medence, mögötte húzódik a Karavankák hegyvonulata. A Magdalensbergre autóval, illetve gyalog is fel lehet jutni. A kilátás főképp ősszel lenyűgöző, amikor alul ködtenger terül el, felül pedig süt a nap. A csúcs déli oldalán lévő régi gabonatárolót feltétlenül érdemes megörökíteni.

Sky Walk Brandlalm

Fotó: Elke Maidic

A St. Paul felett húzódó, 1447 méteres magas Bernsteiner Ofenen található Sky Walk Brandlalm kilátóból a Lavanttalon és a Karavankák hegyvonulatán át egészen a Wörthi-tóig, sőt akár még a Grossglocknerig is ellátni! A sziklafalra épült kilátó autóval is megközelíthető a Brandlalmon keresztül. A Sky Walk körül egy rövid élménytúra-útvonal várja az odalátogatókat.

Zwergsee tavi kilátó

Fotó: Gert Perauer

Mint egy hajó orra, úgy nyúlik a Millstatti-tó-fennsík déli lejtője fölé. Az építmény egyedülálló kilátást kínál a tóra és a környező hegyekre. Varázslatos hely, különösen naplementekor. A kilátó közvetlenül a Zwergsee-slow trail, a Millstatti-tó fölött vezető, kifejezetten könnyű körtúra mellett található.

Skywalk Gartnerkofel

Fotó: Peter Maier

Milyen háttér lenne jó a fényképének? A Hohe Tauern a Grossglocknerrel északon, a Karni-Alpok és a Dolomitok nyugaton, esetleg a Júliai-Alpok délen? A Nassfeld–Presseggi-tó sí- és túrarégióban lévő Skywalk Gartnerkofel egyedülálló kilátással kecsegtet, és a környék egyik legkeresettebb fényképezőhelyének számít.

Rote Wand, Dobratsch

Fotó: Franz Gerdl

Akinek nincs tériszonya, nyugodtan lenézhet: a Dobratsch déli oldalán mintegy 1500 méteres magasságban lévő – több mint 7 méter magas – kilátóteraszról csodálatos kilátás nyílik a Rote Wandra, a Dobratsch-hegység vöröses színű, hatalmas sziklafalára. Mindemellett csodálatos panoráma tárul elénk a Gailtaltól a Júliai-Alpokig.

Adlerhorst hütte, Aineck

Fotó: Franz Gerdl

A Katschberg legmagasabban fekvő hegyi kunyhója 2222 méteres magasságban van, és egy kényelmes ülőliftes utazás után kínál egyedülálló kilátást. Jó időben akár Ausztria egyötödét is beláthatjuk innen. Az Adlerhorst (Sasfészek) nemcsak erről, hanem regionális ételkülönlegességeiről is híres. Mindkettő élvezhető a hütte napozóteraszán található kényelmesen nyugágyakból.

Danielsberg, Kolbnitz

Fotó: Karintia

A Danielsberg egy kis kilátóhegy a Mölltal közepén. A csúcson található több mint 900 éves Szent György-templomból varázslatos panoráma nyílik a Mölltalra, a Lurnfeldre és az alsó Drautalra, egészen a Karavankákig. A néhány méterrel odébb lévő Herkuleshof autóval vagy az Alpok–Adria távolsági túraútvonalon haladva gyalog is elérhető.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.