Lassíts le, és elkezdesz látni!

Túrázás kínok nélkül? Természetesen lehetséges! A slow trail olyan túrát jelent, melynek útvonalai különösebb erőfeszítés nélkül teljesíthetők. Íme 10 könnyen letudható csodálatos útvonal Karintiában!

A rendkívül változatos, egységes jelzéssel ellátott karintiai slow trail-útvonalak közös vonása, hogy egyik sem hosszabb tíz kilométernél, és a szintkülönbség sem haladja meg a 300 métert. Ennek tudható be, hogy ezek a túrák legfeljebb három óra alatt teljesíthetők, így jut még idő kikapcsolódásra vagy felfrissülésre, esetleg egy ínycsiklandó étel elfogyasztására.

Lassú testmozgás „csúcssebesség” helyett – ez jellemzi a slow trailt. Íme 10 útvonal az Alpok déli oldalán!

Slow trail Längsee
Az útvonal Közép-Karintia legnagyobb fürdőtavának partján vezet. Érinti a történelmi St. Georgen-apátságot, majd a nyugati parthoz közeli Rottenstein falucskánál, a golfpálya mellett kanyarodik vissza a strandfürdőhöz, ahol a könnyű túra után felfrissülhetünk. Az út mentén több pad is található, így megpihenhetünk, és élvezhetjük a tóra, az apátságra és a Karavankák-hegyvonulatra nyíló kilátást.

Fotó: Franz Gerdl

Slow trail Flattnitzi-tó
A Flattnitz-hágó Karintiát és Stájerországot köti össze, télen sífutóközpontként üzemel. A mélykék színű Flattnitzi-tó valóságos drágakőként pompázik a tűlevelű erdők közepén. A fiatalabb kirándulóknak ajánlják az Almenwasserweg túraúton vezető kerülőutat, amely közvetlenül csatlakozik a slow trailhez, és hét, vízhez kötődő játékállomása van.

Slow trail Urbansee
Az Urbansee tájvédelmi területen fekszik, ahol felfedezhetjük a helyi növény- és állatvilág sokszínűségét. A slow trail-útvonalon túrázók megismerhetik Rhiannon és Mithrász legendáját, elmélyülhetnek a kalandos történelemben, és egy kicsit a misztikumban is. Ráadásul miközben a háborítatlan természet szépségét élvezik, nagy lépést tehetnek önmaguk megismerése felé.

Slow trail Hörzendorfi-tó
St. Veitből dél felé haladva a dimbes-dombos tájon, a legendás Ulrichsberg lábánál találjuk a Hörzendorfi-tavat. Az egykori halastó (Holzerteich) napjainkban már nemcsak a horgászokat, hanem a nyugodt sétára vágyókat is csábítja. A nádgyűrűvel körülölelt tó lehetőséget ad arra, hogy elmeneküljünk a hétköznapok zajától, és magunk mögött hagyjuk gondjainkat.

Fotó: Südkärnten

Slow trail Turnersee
A Natura 2000 természetvédelmi terület közepén lévő tó a Turnersee, amelyet zöld erdők és rétek vesznek körül. A könnyű, családbarát körtúra az új Bike Break pihenőhelyről indul, ahol egy tavirózsát formáló kalandtorony és egy kerékpáros ügyességi pálya is található. A túra árnyas erdei ösvényeken és virágos réteken vezet, útközben a Karavankák-hegyvonulat lenyűgöző látványában gyönyörködhetünk.

Fotó: Gert Perauer

Slow trail Bleistatti-láp
Karintia szívében két táv megtételére is vállalkozhatunk, az élmény mindkét esetben garantálható. A túra kivételes kulturális és természeti élménnyel csábít, az útvonal mocsári tájakon, érintetlen part menti szakaszokon vezet, miközben kilátás nyílik az Ossiacher Tauern és a Gerlitzen Alpe erdős hegyvonulatára. A túrát az út mentén tanyák, kis tavacskák, kilátótornyok és apró hidak színesítik, a program része hajókirándulás is lehet.

Fotó: Gert Perauer

Slow trail Kitzelberg
Dél-Karintia egyik legszebb kilátójához vezet a 3.5 kilométeres útvonal. A Kitzelberg lábánál frissítő fürdőzésre csábít a Kleinsee és a Turnersee, valamint a Klopeini-tó. Ez utóbbi Európa legmelegebb fürdőtava, köszönhetően annak, hogy a víz hőmérséklete nyáron és kora ősszel rendszeresen 28 Celsius-fok fölé emelkedik. Érdemes a túrához korán kelni, mert útközben csodálatos napfelkeltében lehet részünk.

Slow trail Weissensee
A csaknem 11.6 kilométer hosszú tó, a Weissensee fjordszerű tájáról és ihatóan tiszta, türkizkék színű vizéről híres. A tóparti útvonalon eldugott öblök és kellemes pihenőhelyek találhatók, a háttérben húzódnak a Gailtali-Alpok vonulatai, miközben kilátás nyílik a Lienzi-Dolomitokra. Neusachtól indulva keleti és nyugati irányba is mehetünk, a túra része lehet a környezetbarát MS Alpenperle elnevezésű hajóval tett kirándulás is.

Fotó: Gert Perauer

Slow trail Römerschlucht
A kezdeti enyhe emelkedő ne vegye el a kedvünket a kalandtól. Megéri felkaptatni, fent ugyanis csodálatos kilátás nyílik a Wörthi-tó türkizzöld öblére és a távolban magasodó Júliai-Alpokra. A 6.7 kilométeres útvonal némileg távolabb visz a tó lüktető életétől: a misztikus, árnyas ösvény a Römerschlucht elnevezésű hegyszorostól indul, ahol a patak mohával borított köveket kerülgetve csörgedezik le a völgybe.

Slow trail Mirnock
A Millstatti-tó keleti partján virágos réteken túrázhatunk, és gyönyörködhetünk a természet szépségében. A csaknem 2.6 kilométer hosszú útvonal csendes ösvényeken és mesés mocsári tájakon át vezet. A hely titokzatosságát fokozza a Mirnock-óriás legendája, amely a halász lánya iránt érzett beteljesületlen szerelemről szól. Nem csupán a monda lélegzetelállító, hanem a kilátás is, amely útközben a Millstatti-tóra nyílik.

Bővebb információ a slow trail-útvonalakról: www.karintia.com

(x)

Nyitókép: Gert Perauer

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.