Erre figyeljünk, ha télen kerékpározunk!

A téli időszakban is lehet biztonságosan kerékpározni, még ha a korai sötétedés és a hideg idő elsőre riasztónak is tűnik – tippek, tanácsok egy szakértőtől.


A téli sportolás legnagyobb kihívása elsődlegesen nem a dermesztő hideg, hanem a menetszél, ami sokkal nagyobb fokú hőveszteséget tud létrehozni, mint önmagában a hideg. Az időjárási viszontagságokat megfelelő ruházattal és felszereléssel könnyedén kompenzálhatjuk. Természetesen az sem mindegy, hogy munkába tekerünk, vagy sportolva kerékpározunk a hidegben, hiszen mindkettőhöz más öltözék és eszközök a megfelelőek.

Aki országúti kerékpárral edz, annak bizony már mindenképpen speciális hővédő ruházatra lesz szüksége. Hétköznapi bringázáshoz viszont tökéletes egy átlagos túraruházat is. Ha valaki nap mint nap kerékpározik, akkor több befektetést igényelnek a kiegészítők is, mint például a vízálló táska. Ami viszont legtöbbünknek fontos: a sárvédők használata, illetve a lánc tisztítása és ápolása, ilyen hidegben érdemes sűrűbb lánckenő anyagról gondoskodni.

Ha hidegben biciklizünk, fontos a megfelelő fej- és végtagvédelem. A cipő- és zokniválasztásnál ügyeljünk a méretre, a cipő ne legyen túl szűk, hogy megmaradjon a szigetelő légkamra. Érdemes télen egy fél számmal nagyobb cipőben kerékpározni. A kesztyűválasztásnál szintén figyelni kell a méretre. Itt akár egy mérettel nagyobb kesztyűt is érdemes beszerezni, mivel a markolatra ráfogásnál szűk kesztyűben épp a kézhát feletti részből préselődik ki a hőszigetelő légréteg. Fontos, hogy a zokni megfelelően vastag és hosszú legyen, így a boka is védve lesz a hidegtől. A tuti tipp az extra magas szárú vastag térdzokni, amit legyűrsz a bokád környékére. A szélállóság itt is kulcsfontosságú, mint ahogyan a bukósisak alá választott sapkánál is. A téli bukók közül azok a zárt darabok a legjobbak, amelyek nem a kiváló szellőzést, hanem a nagyobb védelmet helyezik előtérbe, ezek között találhatóak már fülvédős verziók is.

Sportkerékpárosoknak több réteg viselése ajánlott: alul izzadságelvezető réteg, középen vastagabb anyagú hosszú ujjú mez és nadrág, felül pedig egy szélálló de lehetőleg lélegző réteg. A legtöbb hőt termelő lábak védelmére egyrétegű profi kantáros nadrág is elegendő. Ezek az öltözékek nem olyan vastagok, mint egy átlagos téli kabát, így kényelmesen viselhetők. Hosszú távon a jobb minőségű technikai ruházat megtérülő befektetés, mert ha nem hízzuk ki, vagy szakítjuk el egy esés során, akár 10-15 évig is használhatjuk.

A megfelelő világítás is kiemelten fontos télen. 3-4 ezer forinttól kezdődően már olyan lámpák is elérhetők, amelyek megfelelő mennyiségű fényt adnak.
A pár száz forintos szilikonvillogókat érdemes kerülni, ezek arra jók ugyan, hogy bennünket lássanak, de mi nem látunk velük. Vészmegoldásnak tökéletesek, de már sokkal hatékonyabb lámpák is léteznek” – árulta el Ardó Tamás, a Bikepro.hu kerékpáros webshop tulajdonosa.

Hozzátette, nagyobb anyagi ráfordítással pedig már olyan radaros hátsó villogók is elérhetőek, amelyek érzékelik a mögöttük érkező járműveket és ennek megfelelően változtatják a villogás sebességét és fényerejét, sőt még kerékpáros komputerünkkel is tudnak kommunikálni, így grafikusan is megjelenítik a hátunk mögül közeledő járművek számát és távolságát.

Bár ez elsőre hihetetlennek tűnik, de a bicikli tavaszi felkészítésére már most érdemes gondolni.

Sokan hajlamosak későn kezdeni a biciklijük szervizelését, ami az első napsütéses tavaszi hétvégén a szervizek túlterheltségéhez vezethet. Ha a jó idő beköszöntével kapunk észbe, egészen biztosan heteket kell várnunk, mire biciklire ülhetünk. Aki előre gondolkodik, az most nézeti át a kerékpárját, vagy ha van műszaki affinitása és szerszámai, akkor elvégezheti ezeket a karbantartásokat saját maga is. Az ingyenesen elérhető »Csináld magad!« cikksorozatunk nagy segítség lehet azoknak, akik maguk vágnának bele” – mondta Ardó Tamás.

Fotó: Bikepro

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.