Szaunázás az edzések mellett: mire érdemes figyelni?

A szakértőt kérdeztük, mikor javasolt a szaunázás: mozgás előtt vagy után, netán teljesen ki kell zárni a sportolás idején?

Szikszai Enikő személyi edző, a Train & Go fitnesz részleg szakmai vezetője beszélt tévhitekről, és adott gyakorlati tanácsokat.

Sok tévhit él a sport és a szauna kapcsolatáról. Hogyan támogatja a szaunázás a testedzést?

Az 1930-as évektől a kettő szorosan kapcsolódik, hiszen az 1936-os berlini olimpián a finn sportolók sikerességét látva terjedt el széles körben a szaunázás a sportban. Vagyis csaknem száz éve ismert módszer a sport világában, míg önmagában a szaunakultúra kétezer éves múltra tekint vissza.

A finnek már régóta tudják, milyen fontos szerepe van a szaunázásnak az egészségmegőrzésben, nem véletlen, hogy széles körben elterjedtek a szaunák, és lassan a sportélet is kiemelt figyelmet szentelt a módszernek.

De érdemes tudni, hogy a regenerálási folyamatban sokkal nagyobb szerepe van a minőségi alvásnak és táplálkozásnak. Tehát csak ezek után következik a sorban, noha nagyon lényeges.

A legtöbb konditeremben már van szauna, ahova sokan rögtön edzés után mennek. De mikor érdemes szaunázni, edzés előtt vagy után?

Maximális vagy maximumhoz közeli terhelés után nem javasolt szaunázni, legfeljebb hosszabb pihenőt követően. Ennek oka, hogy az intenzív edzés eleve stresszhatást vált ki a szervezetben, és a szaunával csak tovább fokozódik ez az inger. A magas intenzitású edzések után inkább hidratálásra és pihenésre van szüksége a testnek. Viszont egy közepes intenzitású után kifejezetten jólesik a szauna a szervezetnek, segít az ellazulásban és az izom pihentetésében, de valóban csak abban az esetben, ha nem terheljük túl magunkat a testmozgással. Hogy edzés előtt érdemes-e szaunázni? Sokan azt gondolják, hogy a szauna helyettesíti a bemelegítést, elvégre felmelegszik a test. Csakhogy a szaunázás passzív tevékenység, míg a gyakorlati értelemben vett bemelegítés aktivitást igényel, miközben felkészíti a testrészeket arra, hogy nagyobb mozgástartományban mozogjanak. Tehát semmi esetre sem javaslom a bemelegítés kiváltását szaunázással.

Mikor szokott szaunázni?

Edzés után, betartva a pihenőidőt. Rendszeresen sportolok, és több éve szaunázom, a tapasztalataimra és a testem jelzéseire is hagyatkozom. Finn szaunánál tíz- tizenöt perc szaunázás és tizenöt perc pihenés, hogy ne terheljem túl a szervezetem, elvégre kilencven fok meleg van a kabinban. Ezt kétszer vagy háromszor is megismétlem. Infraszaunában harminc percet töltök egyben, hiszen itt alacsonyabb a hőmérséklet, általában negyven fok, illetve itt más mechanizmus alapján melegszik át a szervezet az infravörös sugarak által, ezért nem szükséges a köztes pihenőidő.

Ez teljesen általános rutin, ugyanakkor mindannyian más és más egészségügyi és fittségi állapotban vagyunk, így inkább azt hangsúlyoznám ki, hogy fontos a fokozatosság és a tudatosság.

Milyen szerepe van a szaunának a méregtelenítésben?

A meleg hatására a testhőmérséklet megemelkedik, a pulzus felgyorsul, az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, izzadni kezdünk, ennek hatására a méreganyagok könnyebben tisztulnak ki a szervezetből. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatása mellett a méregtelenítő hatás a legjobb érv a szaunázás mellett. Azonban nem mindenkinek javasolt a szauna, például heveny gyulladás esetén vagy lázas állapotban, hiszen a gyulladás leküzdésében nem segít a tovább fokozott meleg. Szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig mindenképp javaslom az egyeztetést orvossal. Viszont akkor kifejezetten ajánlott a szauna használata, amikor fáradtnak érezzük izmainkat, mivel a meleg serkenti a véráramlást az izmokban is. Hozzánk sok élsportoló és amatőr sportoló jár, mindenkit arra biztatok, hogy hetente legalább két alkalommal egészítse ki az edzéseit szaunázással. Finn kutatásokból kiderül, hogy a rendszeres szaunázás hosszú távon megvéd a szív- és érrendszeri panaszoktól. A kutatás során húsz évig követtek olyan embereket, akik rendszeresen szaunáztak, és kiderült, hogy náluk sokkal kisebb esély volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására. Nálunk található finn szauna, infraszauna, bioszauna és egy gőzkabin is. Úgynevezett szaunavarázs-alkalmakat is vezetünk, amely alatt sokat lehet tanulni a szaunázás kultúrájáról. Nem számít, hogy ki melyiket választja, minden esetben hasonló élményre számíthat: nyugalomra.

Gondoljunk bele, hogy a szaunában nem lehet olvasni, telefont vinni, a szellemi pihenést segíti a bent töltött idő, amire ma óriási szükség van.

Végül még van egy elmélet, ami szerint a szauna és a sport kéz a kézben járnak. Amikor valaki bele szeretne kezdeni a sportolásba, vagy nagy túlsúllyal küzd, és szeretne lefogyni, akkor az intenzív mozgás elkezdése előtt érdemes lehet rendszeresen szaunázni, hogy a test felkészüljön azokra az élettani ingerekre, amelyek majd a szervezetre hatnak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.