A futás neki ünnep, igazi randi önmagával

Már fiatalon kitűnt gyorsaságával és tehetségével Zobák Gábor, akinek Futószakáll néven népes követőtábora van az Instagramon, és közösségi futásokat vezet szülővárosában, Győrben.

„A középiskola első osztályában az egyik első testnevelésórán százméteres futásfelmérőn vettünk részt, amelyen kitűntem a gyorsaságommal, és a tanárom tanácsára elkezdtem versenyszerűen futni – kezdi a sport iránti kötődésének történetével Zobák Gábor a Csupasportnak adott interjúját. – A tanárom biztatására mentem le a középiskolai atlétikai csapat edzésére, és nem is sejtettem, hogy ez az aprócska döntés az egész életemre hatással lesz.”

Meghatározó élmény volt neki, hogy későbbi csapattársai mennyire kedvesen fogadták, és az első edzés után úgy ment haza, hogy ettől kezdve neki bizony ott a helye. Hajtotta a gyorsaság és a versenyszellem, szeretett volna fejlődni.

„Az öltözőben csendben ültem, nem szóltam senkihez. Azon gondolkodtam, vajon milyen lesz az első edzésem – emlékezett vissza. – Ahogy kiléptem a pályára, és megláttam az edzőmet, tudtam, hogy jó helyre érkeztem. Amikor bekerültem a középiskolába, és elkezdtem atletizálni, két út közül választhattam.

Vagy suli utáni bandázás és hétvégi bulik, vagy egy addig ismeretlen világ, amelyben a suli után mindennap edzés és hétvégente versenyek várnak itthon és néha külföldön. Én a másodikat választottam, és egyáltalán nem bántam meg.”

Legelső versenyén, a megyei bajnokságon még sima edzőcipőben állt bele a rajtgépbe a most 41 éves amatőr sportoló, aki kezdőként egyből megnyerte a bajnokságot 100 méteren. Ettől kezdve nem volt megállás.

„Később volt szerencsém külföldre is eljutni, versenyeztem például Dániában is a bajnok váltócsapatok Európa-kupáján, amelyen a négyszer négyszáz méteres váltóval a hatodik helyen végeztünk – mesélte. – Egy hetet töltöttünk Aarhusban, ami örök emlék marad. De nagyon közel áll a szívemhez a felnőtt országos bajnokságon elért ötödik helyem négyszáz gáton egy kiadós eső utáni napsütéses, párás versenyen.”

Most már inkább hosszabb távokon, elsősorban félmaratonin áll rendszeresen rajthoz a sportáruházi csapatvezetőként dolgozó futó, aki megosztotta velünk legkedvesebb emlékeit; ugyanakkor a futás mellett már bontogatja a szárnyait triatlonban, és a terepfutás felé is kacsingat.

„Szeretek szép és nemes ügyeket támogatni – fogalmazott Zobák Gábor. – Három éve egy balatonfüredi versenyen a Bátor Tábor Élménykülönítmény csapatának tagjaként álltam rajthoz. Több okból is kedves nekem ez a verseny. Egyrészt hosszú idő után itt futottam először félmaratonit, másrészt a tábor kis lakóinak gyűjtöttem. Hihetetlen érzés volt úgy futni, hogy a célegyenesben az alapítvány emberei drukkoltak, doboltak. A célba érkezés után tudtam meg, hogy sikeres volt a projektem, és sikerült összegyűjtenem a megálmodott támogatást. Hihetetlenül jó érzés volt!”

Másik legkedvesebb emléke kedvenc helyéhez fűződik, egyszerűen imádja a Tihanyi-félszigetet. Talán ezért is az egyik kedvenc versenye a Tihanyi Félmaraton, amely szerinte gyönyörű pálya nagyon gonosz emelkedőkkel.

„A tavalyi Napfelkelte Félmaraton volt talán a legkönnyebb versenyem. Azért volt könnyű, mert minden jól alakult. A verseny előtt sikerült jól aludnom, kipihenten álltam oda a rajthoz, és a tervezett tempót is tudtam hozni. A legnehezebb versenyem az idei tatai Old Lake Man triatlon országos bajnokság volt, nagyon küzdöttem a párával és a meleggel. Idővel szeretném kipróbálni magam külföldi triatlon-, illetve terepfutó-versenyeken, de addig még sok edzés vár rám.”

Ami a versenyzéssel járó stresszkezelést illeti, huszonhét évnyi rutinnal a háta mögött már nem tartja magát kifejezetten izgulósnak, de a rajtok előtt mindig szüksége van a magányra, szereti fejben előre lefutni a versenyt, ami sokat segít neki.

„Sportolóként sokszor kell téthelyzetben kiemelkedően teljesíteni, nem egyszerű feladat kezelni a vele járó stresszt – világított rá. – Nyomás alatt sokan elbizonytalanodnak, nem bíznak önmagukban és az elvégzett munkában, vagy egyszerűen túl magasra teszik a lécet. Nálam az évek alatt kialakult egy versenyrutin. Megvan, hogy mit mikor és miért csinálok, ami nagy segítségemre van, nyugtatóan hat rám. Imádok versenyezni, szeretem a versenyeket körülvevő légkört. Egészséges versenyszellem munkálkodik bennem, mindig az a célom, hogy elsősorban saját magamat győzzem le, és fejlődjek.”

A versenyek mellett pedig a mindennapos edzésmunkát is nagyon komolyan veszi a futó, elmondása szerint a futásban elért sikerei megerősítették, magabiztosabbá tették az élet minden területén.

„A futás megtanított arra, hogy soha semmit sem szabad feladni, mindig van megoldás, csak akarni kell. Tavaly új kihívásként elkezdtem terepen is futni, amit azóta is élvezek. Szeretek az erdőben futni, mert a természet szépsége mindig jókedvre derít.

Jövőre szeretnék több terepversenyen is indulni és 2022-ben teljesíteni egy harminc kilométer feletti versenyt. Persze tisztában vagyok a képességeimmel és azzal, hogy nem leszek már fiatalabb, de céltudatos munkával, az ember bármit elérhet. A futás megtanított arra, hogy az életet élvezni kell, pozitívan kell hozzáállni mindenhez. Sokszor a csoda ott van előttünk, csak nem vagyunk képesek elsőre észrevenni. A futás nekem ünnep, igazi randi önmagammal” – tette hozzá Zobák Gábor.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.