Csere Gáspár tippjei futáshoz a kánikulában

A nyári melegben több tényezőre is figyelnünk kell, amikor futni megyünk. A megfelelő folyadékbevitel és frissítés mellett az öltözék, illetve az ideális időpont megválasztása is fontos.

A kifejezetten hűvös tavasz után hirtelen megérkezett a nyári meleg. A megváltozott körülmények futás közben próbára teszik szervezetünket, ezért érdemes megfogadnunk néhány tippet. Nézzük, mit tanácsol Csere Gáspár olimpikon maratonista.

 

 

Időpont

Ha tehetjük, ne hőségben fussunk. Nyári futásra ideális a hajnali vagy az esti időpont, de ha van lehetőségünk, inkább kora reggel vágjunk neki az aznapi kilométereknek, mert naplemente után még több órán át kitart a meleg. Persze nincs mindig lehetőségünk megválasztani az időpontot, ilyenkor fokozottan figyeljünk az alábbiakra.

 

Folyadékbevitel

Fogyasszunk elegendő folyadékot, mert izzadás közben sok ásványi só távozik szervezetünkből, ezért ezt pótolnunk kell. Igyunk elektrolitokat tartalmazó vagy izotóniás italokat! Ha bizonytalanok vagyunk, hogyan vegyük magunkhoz ezeket a folyadékokat, kérjük ki szakember tanácsát.

Figyeljünk, hogy futás előtt több órával sok folyadékot fogyasszunk, de közvetlenül előtte már csak néhány kortyot. Futás közben is igyunk, főként akkor, ha nagyobb – 10-12 kilométer feletti – távokra megyünk, de ügyeljünk, hogy ne igyunk sokat, inkább csak kortyolgassunk. A legjobb, ha izotóniás italt viszünk magunkkal, de ha nincs más, természetesen a víz is megteszi.

 

Öltözék

Legyen rajtunk jó minőségű, lencsével ellátott napszemüveg, amely hatásos védelmet nyújt a káros UV-sugarak ellen. Ha napszemüvegben futunk, nyugodtabbak maradunk, mert nem kell sokat hunyorognunk. Ne felejtsük, az arcizmok is részt vesznek a futásban, de ha a napfény miatt hunyorognunk kell, hamar elfáradnak.

 

 

 

Továbbá szerezzünk be fehér színű sapkát, amely könnyű szövetanyagból készült, és vizezzük be. Okos megoldás, ha apró jégzselét teszünk a sapka alá, így akár fél óráig is hűs marad a fejünk.

 

Bemelegítés, nyújtás

A nyári futással kapcsolatos tévhit, hogy nem kell bemelegítenünk. Hőségben is iktassuk be a bemelegítést és a nyújtást, amelyet azonban nem kell hosszú ideig végeznünk, mint télen. Ne felejtsük, a nyári futás is intenzív, ezért nem szabad elhanyagolnunk izmainkat.

 

Pulzuskontroll

A nyári futás jobban megterheli szervezetünket, ezért kánikulában sokkal könnyebben felszökik a pulzusunk, amelyet pulzusmérő óra segítségével ellenőrizzünk.

„A kétezertizennyolcban Berlinben megrendezett szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság előtt sérülés miatt csak kevés időm maradt felkészülni a maratoni versenyre, így jóformán fogalmam sem volt, mire leszek képes. A verseny alatt nagyon meleg volt, ami több futót is alaposan próbára tett. Szerencsére nekem jól sikerült a frissítés, és az izotóniás italoknak, illetve a zseléknek köszönhetően a vártnál jobban szerepeltem. Bármilyen furcsa, ha hűvös lett volna, valószínűleg hátrébb végzek” – emlékszik vissza a BEAC 29 éves atlétája.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.