Futás közben már vadállatokat hallucinált

A korábban az MLS-ben is megforduló futballista, Hellah Sidibe részben jótékonysági céllal nagy fába vágta a fejszéjét, és Kaliforniától New Yorkig futva akarja átszelni az Egyesült Államokat. Már két hónapja fut, ám nem veszélytelen a kaland, egyszer késsel fenyegették…

Nemrég számoltunk be a brit Forrest Gumpról, Robert Pope-ról, aki a filmbéli hős nyomán néhány éve többször is átszelte az Egyesült Államokat, több mint 15 ezer mérföldet futott.

A BBC ezúttal egy éppen zajló, hasonló történetet tár elénk, hiszen a korábban az MLS-ben, azaz az észak-amerikai profi labdarúgóligában megforduló Hellah Sidibe jelenleg is fut Kaliforniától New York felé, összesen nagyjából 3200 mérföldet (5150 km) tervez megtenni a március 1-jén elkezdett úton.

Ha a 30 éves férfi Instagramjára tévedünk, futás közben készült képek tömkelegét látjuk, ráadásul Sidibe úgy fogalmaz, hogy 2017. május 15. óta mindennap fut. Mondjuk, Robert Kraft óta tudjuk, létezik ebben a műfajban évtizedes sorozat is…

„Fájdalmas” – kezdte beszámolóját a BBC-nek a Maliban született, karrierje csúcsán a Seattle Soundersben játszó focista valahonnan Oklahomából, az ötvenedik nap után…

A férfi szüleit tudományos munkájuk az Egyesült Államokba hívta, így Hellah hétéves korában a család átköltözött Afrikából. Noha a labdarúgásnál vannak sokkal népszerűbb csapatsportágak is a tengerentúlon, Sidibének más szóba sem jöhetett. „Gyerekként Maliban a foci maga volt az élet. Az egyetlen fontos dolog az volt, hogy játsszak és futkározzak.”

Azért a gyermekkorból nemcsak a labda szeretetének emléke maradt meg: azt is felidézte, mennyire fontos a mali gyerekeknek a tetanuszoltás, mert az eldobott fémhulladékok, cserepek, szilánkok összevagdossák a lábukat. Az ő talpa is őriz ilyen nyomokat, hiszen kavicsos földutakon is játszott.

Talán ezért is vallja: „Ha van egy pár cipőd, jobb, ha vigyázol rá.” Szülőhazájában ezt tapasztalta, ezt tanították nekik, mert akár évek is eltelhettek addig, míg újabb pár jutott. Az Államok átszelésének éppen ezért jótékonysági célja is van, a Soles4Souls használt cipők millióit osztja szét olyan embereknek, akiknek ez nagyon sokat jelent, mert nincsen más lehetőségük hozzájutni.

Hellah Sidibe vállalása már csak azért is merész, mert futballistaként abszolút nem szeretett futni. „A játékban nemcsak a futásra gondolsz, de amikor az edződ azt mondja, hogy kezdj futni, akkor a gyomrod azért összeszorul – megijedsz a fájdalomtól, ami következik.” Karrierjének egyébként az egyik legfényesebb pontja, hogy az előszezon egyik meccsén a Seattle-lel játszhatott a nagy kedvenc Frank Lampard ellen, aki akkoriban a New York Cityt erősítette.

Végül egy egyszerű kis kihívással változott meg a futáshoz való viszonya: két hétig napi tíz percet futott, és annyira rákapott, hogy a barátnőjének azt mondta, akár élete végéig is csinálná. Ha ez valószínűleg nem is lesz így, de tény, négy éve valóban minden egyes nap fut valamennyit.

Két évvel a kezdés után gondolt arra, hogy ennél nagyobb kihívásra lesz szüksége. Végül egy évvel eltolta a nagy út startját a koronavírus miatt, ám március 1-jén elindult a Los Angelestől nagyjából 60 km-re fekvő Huntington Beachről, és azóta átlag 30–40 mérföldet (48–64 km) tesz meg egy nap. Szeretett volna 100 nap alatt célba érni, ám rugalmasan kezeli a teljesítésre szánt időt.

Már csak azért is, mert már a 25. napon azt gondolta, nem bírja tovább, a térde eléggé kikészült, hajlítani sem tudta. Egy gyógytornász azt javasolta, hogy inkább pihenjen, de Sidibe nem állt le. „Amíg teljesítem a napi adagot, nem érdekel, hogy milyen lassan megyek.”

Egy barátjának köszönhetően napi masszázzsal, vegán, ám szénhidrátban gazdag étrenddel lépésről lépésre halad. Persze a fáradtságot nem lehet kiiktatni, amelytől néha hallucinál.

„Előfordult, hogy kígyókat és hegyi oroszlánokat láttam, pedig nem voltak ott. Egyszer egy bolyhos kutyára azt hittem, hogy medvebocs, és megijedtem, gondolván, akkor az anyaállat is a közelben lesz.”

Azt viszont nem a képzelet szülte, hogy egyszer egy nő – minden előzmény nélkül, érthetetlen módon – késsel kezdte üldözni, ám segítőinek köszönhetően semmi baj nem történt…

Szóval, két hónappal a kezdés után halad kelet felé, és arról álmodozik, hogyha célba ér New Yorkban, vegán junk fooddal, azaz gyorskajával tömi tele magát, és utána addig alszik, ameddig jólesik neki.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.