Iramfutók is segítenek a 12 órás ob-n

Bár a sűrű őszi versenynaptár miatt kevesen indulnak a szeptember 25-én esedékes 12 órás ultrafutó-bajnokságon, a szervezők mindent megtesznek, hogy a résztvevők a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

Újra Veszprémbe, egész pontosan az Erzsébet-ligetbe költözik az ultratfutók 12 órás magyar bajnoksága. Sokak számára ez önmagában még nem jelent semmit, de a sportág szerelmesei valószínűleg felkapják a fejüket a hír hallatán. Kétezer-tizenkettőben a hazai hosszútávfutás egyik ikonikus alakja, Muhari Gábor ugyanis éppen ezen a pályán döntötte meg a 6 órás futás akkori világrekordját a Viking Timing versenyen.

A sportember 92.613 kilométeres remek teljesítményével örökre beírta magát a hazai és a nemzetközi ultrafutás történetébe (a jelenlegi világcsúcsot a brit Donald Ritchie tartja 97.2 kilométerrel).

Nem túl valószínű, hogy az idei 12 órás ultrafutó-bajnokságon újabb világcsúcs születik az Erzsébet-ligetben kialakított 1380 méteres pályán, annyi azonban biztos, hogy izgalmas és futóbarát versenynek lehetünk szemtanúi.

„Több távon – a tizenkét órás mellett az ötvenmérföldes, az ötven kilométeres és a félmaratonin – is rajthoz állnak szombaton, de arra ügyelünk, hogy száznál több futó ne legyen egyszerre a pályán, így segítve azokat, akik jó eredményt szeretnének elérni – árulta el Baranyai Máté szervező, a Balatonfüredi Atlétikai Club elnöke. – Reggel hatkor kezdődik a tizenkét órás viadal, nyolckor pedig az ötven kilométeres. Délután kettőig csak magukra kell összpontosítaniuk a két táv indulóinak, majd, hogy újabb impulzus érje őket, elindítunk három betétfutamot is. Az ötven kilométeres táv jelenlegi bajnoka, Petróczi Márton ezúttal ötven mérföldön áll rajthoz, hogy segítsen a tizenkét órás verseny résztvevőinek. Futónyelven szólva »nyulakkal játszunk a futók lába alá«, hogy minél jobb eredményt érjenek el.”

A szervezők azt is kiemelték, hogy a rendkívül sűrű versenynaptár miatt az idei 12 órás ultrafutó-bajnokság mezőnye valamelyest soványabb, mint megszokhattuk. A férfiak viadala azért így is tartogat izgalmakat, hiszen rajthoz áll az idei 24 órás ultrafutó-bajnokság első helyezettje, Beda Szabolcs (a képen), a 2017-es 12 órás verseny ezüstérmese, a 2018-ban a Spartathlont sikeresen teljesítő Bene Ármin, a 2020-as és 2021-es ultrafutó-bajnokság 100 kilométeres versenyének győztese, a Korinthosz 160 kilométeres távján idén első Erős Tibor, illetve a tavalyi ultrafutó-bajnokság 100 kilométeres távján másodikként célba ért Henglár György is.

„Idei eredményeik alapján Erős Tibor és Beda Szabolcs között dőlhet el a bajnoki cím sorsa, de tizenkét óra alatt sok minden megtörténhet. Titkon remélem, hogy a Balatonfüredi Atlétikai Club versenyzője, Bene Ármin odaér a dobogó harmadik fokára” – mondta Baranyai Máté.

Ami a hölgyek viadalát illeti, ugyancsak a versenynaptár „tehet róla”, hogy olyan neves futók maradnak távol a 12 órás viadaltól, mint Maráz Zsuzsanna vagy Lubics Szilvia. Azért remek versenyzőkből így sem lesz hiány, hiszen rajthoz áll például a magyar terepultrafutó-bajnok Németh Beáta.

A rendezvény fővédnöke Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki nemcsak támogatja a futást, hanem sokszor maga is futócipőt húz.

„Neki köszönhető, hogy ezzel az eseménnyel hosszú idő után visszatért Veszprémbe a honi ultrafutás. Nagyon régen rendeztünk ultrafutó-bajnokságot a városban, és reméljük, hogy az idei rendezvényünkkel ismét hagyományt teremtünk. Azt szeretnénk elérni, hogy újra nívós legyen a magyar ultrafutó-bajnokság” – fejezte be Baranyai Máté.

A versenyre nevezettek listáját itt olvashatják el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.