Kácser Zita, ötszörös félmaratoni ob-győztes befejezné a futást, de nem teheti

Az élsportban töltött évek után a hirtelen leállás súlyos mozgásszervi és keringésrendszeri megbetegedésekhez vezethet, ezért fokozatosan áll le.

Harmadik lett az idei félmaratoni országos bajnokságon Kácser Zita, a DVTK futója, aki a tavalyi tokiói olimpián a 3000 méteres akadályfutáson képviselte Magyarországot. A félmaratoni táv ötszörös magyar bajnoka más versenyszámokban – utcai futás, 5000 méter, 10 ezer méter – is szerzett bajnoki címet.

„Korábban nagyon sok utcai futóversenyen indultam, ami nagyon jó felkészülés volt a pályaversenyekre – magyarázza. – Ezen kívül a háromezer akadály mindig is jól szolgálta a felkészülésemet az öt- és a tízezer méteres versenyekre, sőt még a félmaratonira is. Az elmúlt néhány évben többször is edzőt váltottam, a hosszabb távokon elért sikereimet inkább a korábbi tréneremnek köszönhetem. A hétvégi hosszú futásokat kitűnően tudtam kamatoztatni a háromezer akadályon.”

Fotó: BSI

Pályája elején 200 és 400 méteren versenyzett, majd 2007 környékén az 1500 méterrel és a 3000 akadállyal folytatta – utóbbin jutott ki először világversenyre, a junior Európa-bajnokságra, ahol a döntőben szerepelt. Kétezertizennégytől már stabilan félmaratonit futott, a 2017-es zágrábi nemzetközi maratoni és félmaratoni versenyen pedig felállította egyéni csúcsát (1:13:33), és ezzel harmadik lett. Első félmaratoni országos bajnoki címét a 2016-os Wizzair félmaratonin érte el, amelyet további négy (2017, 2018, 2019, 2021) követett.

„Az idei félmaratoni országos bajnokságon címvédőként indultam, de szeptemberben visszavonultam az élsporttól, és már nem olyan edzésmunkát végzek, mint korábban. Ezért aztán meglepetésként ért a harmadik hely, amelynek nagyon örültem. Amikor láttam a rajtlistát, tudtam, Szabó Nórával és Erdélyi Zsófiával úgysem tudom felvenni a küzdelmet. Arra számítottam, hogy az első hat hely valamelyikén végzek, nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a dobogó harmadik fokára állhattam fel, nem is rossz időeredménnyel. A pálya nem volt az igazi, mert folyamatosan körözni kellett a Puskás Aréna körül. Lehet, hogy a nézők élvezték, de félmaratonit egyszerűen nem lehet jól futni körversenyen.”

Világversenyen még nem állt rajthoz félmaratoni távon, de soha nem is volt célja. Inkább arra törekedett, hogy több hónapon át legalább középszintű eredményeket érjen el. Ehhez az alapozó időszakban rengeteget kellett futnia – hetente 160-165 kilométert –, de hogy elkerülje a sérülést, kisebb intenzitással falta a kilométereket. A fokozatosság elvét betartva, lassan haladva, apró lépésekkel növelte a távot.

Fotó: BSI

Kácser Zita most már a civil életére szeretne összpontosítani, mert mint mondja, bőven van mit pótolnia. Természetesen nem akar végleg felhagyni a sporttal, mert karrierje után is megőrizné egészségét. Ennyi élsportban eltöltött idő után a hirtelen leállás súlyos mozgásszervi és keringésrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

„Szívem szerint végleg szögre akasztanám a futócipőt, de nem tehetem, mert nem szeretnék egészségkárosodást szenvedni, ezért szép lassan kell leépítenem a futást. Ott van ráadásul a DVTK is, amelyben szeretnék helytállni, ezért továbbra is készülök a versenyekre. Szeretném majd kipihenni az elmúlt húsz év fáradalmait, amelynek során rengeteg áldozatot hoztam. Alig várom, hogy végre főzhessek, kirándulhassak, olvassak és a vőlegényemmel legyek. Utána persze újra jöhet a futás, amelyet már élvezetből csinálhatok. Az a tervem, hogy hetente ötször negyven-hatvan percet futok. Továbbra is vallom, hogy ez a legolcsóbb és legegyszerűbb mozgásforma, amellyel rengeteget tehetünk egészségünk megőrzéséért.”

A félmaratoni országos bajnokság női versenyének végeredménye: 1. Szabó Nóra 1:12:54 (Margitszigeti AC). 2. Erdélyi Zsófia 1:15:03 (Csömör). 3. Kácser Zita 1:19:05 (DVTK)

Címlapfotó: Kácser Zita/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.