Káprázatos eredmények születtek a valenciai maratonin

Amane Beriso elképesztő győzelmet aratott a női mezőnyben, a férfiaknál Kelvin Kiptum ugyancsak hatalmas sikert ért el a spanyolországi viadalon.

Sejteni lehetett, hogy gyors pálya a valenciai, na de ennyire?! A vasárnapi maratoni versenyen mindkét nemnél káprázatos időeredményeket értek el a legjobbak, olyanokat, amelyek sokáig ott lehetnek a klasszikus táv valaha volt legjobb futásai között.

Kezdjük a nőkkel, merthogy a gyengébbik nem képviselői között nem a topfavorit nyert. Az etióp Letesenbet Gidey (a 10 000 méter regnáló világbajnoka és a tavalyi tokiói olimpia bronzérmese pályán) nagyratörő tervekkel vágott neki pályafutása első 42 195 méteres versenyének, szerette volna megdönteni a kenyai Brigid Kosgei 2:14:04-es világrekordját, ám ez egyrészt nem sikerült neki, másrészt a győzelem sem, második lett – ettől függetlenül a 2:16:49 órás teljesítmény egyáltalán nem rossz, első maratoni próbálkozásként sosem futott ilyen gyorsan egy nő sem.

Harminc kilométerig hozzávetőleg tartotta azt a tempót, amely rekordközeli eredményhez segíthette volna, ám a táv utolsó negyedére elfáradt.

A győztes honfitársa, a 31 éves Amane Beriso lett, mégpedig minden idők harmadik legjobb futásával, 2:14:58-as idővel, ami abszolút váratlan bravúr, korábbi egyéni csúcsát hat éve érte el Dubaiban, s csaknem hat perccel volt gyengébb a jelenleginél. Beriso elmondta, a körülmények tökéletesek voltak neki, ugyanakkor így is szinte hihetetlen, hogy jobbat ment a brit Paula Radcliffe 2003-as idejénél (2:15:25), ami nagyjából 16 évig világcsúcs volt, de már csupán a negyedik az örökranglistán. Dicsérjük meg az ausztrál Sinead Divert is, aki 45 évesen futott nemzeti rekordot, 2:21:34-es időeredményével a 12. pozícióban zárt.

A férfiaknál is óriási meglepetés született az egyébként valóban hibátlan időjárási feltételek, a mennyei kilenc-tíz fokos hőmérséklet közepette: a kenyai Kelvin Kiptum nemcsak megnyerte élete első maratoni versenyét, hanem Gideyhez hasonlóan a valaha volt leggyorsabb „elsőbálozó” lett.

Produkciója nagy respektet érdemel, 2:01:53-at repesztett, ennél csak világcsúcstartó honfitársa, Eliud Kipchoge, továbbá az etióp Kenenisa Bekele tudott sebesebben futni a klasszikus távon.

Kiptum pénteken töltötte be 23. életévét, vagyis hatalmas távlatok állhatnak még előtte. 30 és 40 kilométer között 28:04 percet ért el, tehát irgalmatlanul megnyomta a hajrát, mögötte Gabriel Geay zárt másodikként Tanzániából – az idei világbajnok etióp Tamirat Tola negyedik lett, de még ő is 2:04-en belül futott.

Szemerei Levente 2:17:16 óra alatt ért célba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúros bemutatkozások a Mr. és a Ms. Olympián – képek, videók
Gyors „ujjműtét” verseny közben; hídról lógó bringás – februári esetek videón
Praktikus tanácsok a többnapos túrák teljesítéséhez
A kinti mozgás sikerélmény, avagy három ok, amiért érdemes a természetben futni
Cseke Lilla legjei: applikációk, melyek színesebbé teszik a futást

Videók

Ha szeret falat vagy sziklát mászni, akkor ez az ön bakancslistás kihívása!
Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
A Csupasport ajánlata: hova menjen először, aki hegyet mászna?
Télen mászták meg a Szellemhegyet

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.