Közösségépítés a Balaton partján – egyesületet alapítottak a lelkes futók

Nem csupán közös edzéseket szerveznek, hanem csapatépítő és családi programokat is bográcsozással vagy kirándulással egybekötve.

– Hogyan alakult meg az egyesület?

– Balatonfűzfői futók kezdeményezésére jött létre a Fűzfői Öböl Futó Egyesület (FÖFE). Többségünk fűzfői vagy környékbeli lakos, és mindannyian itt, a Balaton-parton, ugyanazon az útvonalon futkároztunk. Megszólítottuk egymást, beszédbe elegyedtünk, és rájöttünk, hogy nagyon jó kis társaságot lehetne összekovácsolni – meséli a kezdetekről Hegedűs Péter, a FÖFE elnöke. – Már 2021-ben elindultak a közös futások, akkoriban mindig az aktuális futás után beszéltük meg a következő időpontot. Később felmerült, mivel nagyon jó kis társaság alakult ki, hogy érdemes lenne egyesületté kovácsolódni. Ezt felvettettük egy közös futás utáni baráti beszélgetésnél, és mindenki pozitívan állt hozzá. Innentől elindult a folyamat, és 2023 májusában hivatalosan is megalakult a FÖFE.

Hegedűs Péter, az alapító és elnök

– Kikből állt össze a társaság, kik a tagjai?
– Nagyon vegyes, vannak lányok, fiúk, idősek, fiatalok, lényegében ez is lenne az egyesület célja, hogy minden korosztályt bevonjunk, teljesen függetlenül attól, hány éves, sportolt-e, milyen futómúltja van. Itt igazából nemcsak a sportról, hanem egy közösségépítésről beszélhetünk, hiszen nem csupán közös futások szoktak lenni, hanem utána összejövetelek, beszélgetések, főzések vagy csobbanás a Balatonban. Így ismerjük meg egymást, és szerintem mindenki tanul a másiktól, nemcsak sportolói, hanem emberi oldalról is.

– Miért tartja fontosnak, hogy legyen egy ilyen közösség?
– A mai világban nagyon fontos, hogy egy olyan közösségben töltsük a szabadidőnket, amit megválogatunk. Van egy Facebook-csoportunk, ahol mindenki megosztja a futásait, ezzel is motiváljuk egymást. A tagok keresik egymást a csoportban, kisebb közös futásokat is megbeszélnek munka után, mindenki nagyon aktív. Versenyekre, nagyobb futóeseményekre, mint amilyen az Ultrabalaton vagy az Ultra Tisza-tó, szervezünk csapatokat. És mint mondtam, nem feltétlenül csak a futás köt össze bennünket, elmegyünk közösen kirándulni, vagy a kutyás tagokkal az erdőbe sétálni, ott is együtt vagyunk és beszélgetünk. De van, aki triatlonozik, többen úszni is járnak. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra.

– Beszéljünk egy kicsit önről is: mióta sportol, hogyan jött az életébe a futás?
A sportkarrieremet a labdarúgással kezdtem, de egy idő után sajnos jöttek a sérülések, így nem volt értelme folytatni. Viszont a mozgás hiányzott, ezért úgy döntöttem, hogy amegpróbálok csak „simán” futni. Végigmentem én is a futóevolúción, rövidebb távokkal kezdtem, majd jöttek a hosszabbak, elkezdtem versenyekre is járni. Ha az ember elmegy egy versenyre, amelyen közösségben futhat, az akkora inspiráció, hogy hozza magával a jó időeredményt. Mondhatni, megfertőződtem, függőjévé váltam. Nagyon szeretek a mai napig futni, úgyhogy mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy ha teheti, mozogjon.

– Most, hogy hivatalosan is egyesület lett a FÖFE, mik a hosszú távú célok?
– A hosszú távú célok ugyanazok, mint amelyeket kezdetben kitűztünk: a közösség építése, taglétszám bővítése, minden generáció bevonása. Vannak olyan szülők, akik elhozzák a gyerekeiket a futásra, és azt látom rajtuk, hogy nekik ez nem kényszer, hanem élvezet. Aki éppen nem fut, a pici gyerekekre vigyáz abban az egy órában, de lehet rollerrel, biciklivel is kísérni a futókat. Az a fő célunk, hogy minél több embert megszólítsunk, és megszerettessük velük a mozgást. Ha ezt később az életben, a munkahelyen is kamatoztatni tudják, például hogy kitartóbbak lesznek, vagy megtanulnak közösségben gondolkodni, már megérte az egyesülethez tartozni.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben
Athén–Spárta: Gáspár Péter a top tízbe vágyik

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.