Lubics Szilvia 240 mérföldes rangos amerikai versenyen fut októberben

A háromszoros Spartathlon-győztesnek a hőséggel és a havazással, no meg két hegylánccal is meg kell birkóznia az ötnapos Moab 240 viadalon.

Nagy kihívásra készül az idén Lubics Szilvia. A 47 éves, háromszoros Spartathlon- és kétszeres Ultrabalaton-győztes hosszútávfutót kisorsolták az október 7. és 11. között esedékes Moab 240 versenyre, amelyet Utah államban, az Egyesült Államokban rendeznek, és háromszázan vehetnek rajta részt. A névben szereplő 240 azonban nem kilométert, hanem mérföldet jelent, vagyis több mint 386 kilométert kell teljesíteniük a résztvevőknek. Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk az érintettnél, aki elmesélte, miért vállalkozott az indulásra, és arról is beszélt, milyen nehézségeket kell majd leküzdenie.

„A verseny végig terepen, nonstop zajlik, vagyis ahogy elindultál, van száztizenhárom órád arra, hogy célba érj – taglalta Lubics Szilvia. – Az időjárás és a terepviszonyok eléggé változatosak: az elején hőség van, sivatagos az útvonal, kanyonokon kell átjutni, aztán két hegylánc következik, amelyeken nagyon fúj a szél, és esik a hó. Régóta az álomverseny kategóriájába tartozik nálam a Moab 240. Kétszáz mérföldes versenyen – a Bigfooton – két éve futottam először, az az egyik eleme a »triple crownnak«, amelyhez még a Tahoe 200 és a Moab tartozik. A Bigfoot után megnéztem a másik kettőt, s mivel az különleges élmény volt, tudtam, nem az lesz az utolsó ilyen hosszú erőpróbám. A Moab esetében nagyon-nagyon tetszett a környezet, kedvelem a sivatagos, vörös sziklás, kanyonos tájat.

Ez nem is nevezhető igazán versenynek, a kiírásban is az szerepel, hogy csináld meg, menj rajta végig, mert önmagában már az is nagy dolog. Vonz, hogy a Bigfootot követően hasonlót éljek át, igaz, a Moab valamivel keményebb, negyven mérfölddel hosszabb, és mivel a hegyláncok a táv második felében következnek, nagyon izgalmas lesz, kellő kihívást jelent.”

Lubics Szilviának az április végéig tartó időszakban az Ultrabalaton lesz a fő viadala, onnantól kezdve már terepen próbálgatja, mi várhat rá az Államokban, hosszabb aszfaltos versenyeket nem tervez. Sok olyan edzést szeretne elvégezni, amelyben hosszú gyaloglások is lesznek, hiszen a csaknem négyszáz kilométeres Moabot senki sem futja végig, már csak a terepviszonyok miatt sem…

 

 

Április végéig a futóképességén dolgozik, aztán ahogy közeledik a verseny, egyre specifikusabban készül majd mind a terepszintet, mind a gyaloglást tekintve. Arról is érdeklődtünk Lubics Szilviánál, milyen állapotban érzi magát így az esztendő elején.

„Abszolút jól vagyok, noha nem telt el egy teljes év a második sarokműtétem óta. Éppen a minap beszélgettem erről a férjemmel, álmomban sem gondoltam volna, hogy magamhoz képest milyen remek tempóban és minőséggel, mennyire jól futom azokat a mennyiségeket, amelyek az év ebben a szakaszában szokásosak.

Lekopogom, kisebb csoda, hogy eddig a koronavírus-fertőzés is elkerült, hiszen fogorvosi rendelőben dolgozom, és ha valahol van esély elkapni, ott biztosan. Végig dolgoztunk a nehéz időszakokban, de eddig hála az égnek semmiféle jelentős tünetem nem volt.

Mihelyst fájt valamim, azonnal teszteltem, nehogy átadjak valamit a pácienseknek, vagy észrevétlenül átessek a betegségen.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hallucinált és dekoncentrált volt, de teljesítette a rajt előtti célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb
Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.