Öt nap, öt maratoni a beteg testvérért

Egy brit tengerészgyalogos, Mike Francis gyógyíthatatlan rákban szenvedő testvérének akart pénzt gyűjteni, ezért – csupán nyolc hét felkészülés után – öt egymást követő napon futott le egy-egy maratoni távot.

Mondják, a szeretet csodákra képes – a BBC által bemutatott történetet olvasva könnyen eszünkbe jut ez a tétel. Mert nyolc hét alatt felkészülni a maratonira úgy, hogy előtte legfeljebb kilenc kilométert futottunk egyszerre, ráadásul rögvest öt egymást követő napon teljesíteni a hagyományos távot, a 42.195 km-t – ez így együtt kisebb csodával ér fel.

A tengerészgyalogos Mike Francist is a szeretet motiválta a nagy kihívásra. Testvére, Justine Jianikos negyedik stádiumú mellrákban szenved, amely átterjedt a gerincére és a tüdejére, gyógyíthatatlan beteg. Tavaly májusban egyébként elsőre tévesen diagnosztizálták, jóindulatúnak hitték a tumort, majd az orvosok karácsony előtt közölték vele a borzasztó valóságot.

A 37 éves férfi azért húzott futócipőt, hogy pénzt gyűjtsön a drága gyógyszerekre, amelyek valamennyivel meghosszabbíthatják szeretett testvére életét.

„Szenvedtünk, de ez mind semmi ahhoz képest, amilyen fájdalmakat Jussy él át” – idézte őt a BBC, utalva a kihívás nehézségére és arra, hogy két barátja is csatlakozott hozzá.

A férfi elmondása szerint korábban sosem futotta le a maratoni távot, sőt egyszerre nem tett meg kilenc kilométernél többet, azt is „nagyon hosszú idő alatt”. Szóval, a heti három-négy futáshoz képest ugrásszerűen kellett fejlődnie – és gyorsan, hiszen testvére állapota folyamatosan romlott. Így a nemes cél érdekében nyolc hétig koncentráltan edzett, majd április közepén belekezdett a kihívásba, amelyet a kilencedik héten, szerdától vasárnapig teljesített.

„Általában a 20-22 mérföld környékén jött a fal, el is neveztük ezt a szakaszt a halál szövetségesének, ilyenkor mindhárman elcsendesedtünk” – így Francis, akinek az segített ilyenkor, hogy mindez tényleg semmi a háromgyermekes anyuka kínjaihoz képest.

A vállalással sikerült 35 ezer fontot (nagyjából 14.45 millió forint) gyűjteni, ez segít fedezni egy drága alternatív kezelést, amelytől azt remélik, hogy a kemoterápia befejezése után egy kicsivel meghosszabbíthatja az életét. Márpedig ebben az esetben minden perc, minden nap számít.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.