Tizenhárom rövid sztori a londoni maratoniról

Pókembernek vagy éppen Shreknek öltözött futók, győzelem a nőknél esés után, rekord a pályán és a kasszánál a kerekesszékeseknél, sorozatban 42. teljesítés.

 

1. Ahogyan az eseményről készült cikkünkben írtuk, a győztes kenyai Ammos Kipruto élete legnagyobb sikerét aratta – amellyel egyúttal a legnagyobb pénzdíját is szerezte. A Mirror beszámolója szerint ez nagyjából 39 000 font, azaz hozzávetőleg 18.72 millió forint.

2. A nagy presztízsű, 1983 óta megrendezett kerekesszékes verseny résztvevőit a díjazáskor is megbecsülik, sosem volt magasabb az összdíjazás. A tavalyi 20 900 fontról 29 300-ra nőtt a győztesnek járó összeg (14 millió forint), természetesen a női és férfi elsőnek ugyanakkora pénznyeremény jár.

3. S ha már kerekesszékesek: mindkét nemnél versenycsúcsot ért el az első.

A férfiaknál a címvédő svájci Marcel Hug és az amerikai Daniel Romanchuk párbajából előbbi került ki csúcsot (1:24:38) jelentő sikerrel, míg a nőknél a honfitárs Catherine Debrunner diadalmaskodott (1:38:24), alig egy héttel azt követően, hogy Berlinben is nyert.

Fotó: TCS London Marathon

4. A kerekesszékesek között induló David Weir harmadikként zárt, ám talán még ennél is érdekesebb, hogy a 43 éves férfi sorozatban 23. londoni maratoniján szerepelt.

5. A férfiaknál az ötödik helyen az olimpiai és világbajnok, a londoni majorön 2017-ben második etióp Kenenisa Bekele végzett. Az aktív, végső sikerre is esélyesnek tartott atléta eredményéhez kapcsolódó érdekesség, hogy a 40 felettiek korcsoportjában világcsúcsnak számít a 2:05:33-as teljesítmény.

6. A női győztes, az etióp Yalemzerf Yehualaw úgy diadalmaskodott élete csupán második maratoniján (2:17:26), hogy nagyjából tíz kilométerrel a vége előtt megbotlott, és nagyot esett. Azonban ez sem tántorította el, és egy-két percen belül ismét az élmezőnnyel futott.

7. A szervezők még korábban hívták életre a gyerekeknek szánt minimaratonit, amelyen 2.6 km-es vagy egymérföldes, azaz 1.609 km-es versenyen indulhattak a fiatalok (13 és 17 év alattiak kategóriájában) Az érmet a legendás maratonista, a nemrég Berlinben világcsúcsot futó Eliud Kipchoge adta át, a szervezők pedig 2030-ra szeretnék elérni, hogy 50 ezer fiatal induljon.

8. Joan Benoit Samuelson a maratoni első női olimpiai bajnoka lett 1984-ben Los Angelesben, ezúttal, 65 évesen, térdprotézissel természetesen a tömegben futott. Azonban még így is szinte száguldott, már nagymamaként, a lányával haladva 3:20:20 alatt teljesítette a távot.

9. A 68 éves brit-iráni Anousheh Ashoori ideje ettől jócskán elmarad, ám az öt és fél órás teljesítés elképesztő annak tükrében, hogy csak hat hónapja szabadult egy patkányoktól, csótányoktól hemzsegő iráni börtönből. Öt évet töltött ott, futásával az iráni tiltakozók melletti szolidaritását is kifejezte.

Fotó: TCS London Marathon (Ian Roman)

10. Az Emmy-díjas brit színésznő, Cynthia Erivo megkönnyezte, hogy több mint húsz percet faragott a legjobbjából, és 3:35:36 óra alatt célba ért a neki hazai terepnek számító pályán.

11. Az egyébként könyvelőként dolgozó Chris Finill tenyereként ismeri a versenyt és a pályát, hiszen sorozatban 42. londoni maratoniját teljesítette (tehát az összesen rajthoz állt!), 63 évesen több mint megsüvegelendő a 3:01:18-as végeredmény.

12. Szokás szerint igen színes volt a résztvevők serege. A több mint 40 ezer futó között akadt, aki Pókembernek, Shreknek, plüssmackónak, ceruzának vagy éppen postaládának öltözve teljesítette a 42.195 km-et, az elkövetkező napokban bizonyára olvashatunk egy-két Guinness-rekordról.

13. Az elmúlt években a koronavírus-járvány alaposan átrajzolta a versenynaptárat, ezért fordulhatott elő, hogy a 42. London Marathont – immár harmadszor – ősszel tartották. Jövőre azonban ismét a szokásos tavaszi időpontban, a tervek szerint áprilisban rendezik meg.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.