A felnőttek között is hasít a bringás lány

A francia Loana Lecomte mindössze 21 éves, de remek évet zárt a hegyikerékpárosok cross country szakágában, így aztán nem csoda, hogy az olimpiai bajnoki cím egyik esélyesévé lépett elő.

A tokiói olimpia közeledtével cikksorozatot indítottunk, amelyben megismerkedhetünk a hazai és nemzetközi kerékpársport egy-egy kiemelkedő alakjával, aki aranyérem-esélyesként utazik az ötkarikás játékokra.

A sorozat első részeiben a szabad stílusú BMX park és a BMX cross legismertebb képviselőit mutattuk be, majd a hegyikerékpárosok cross country szakágának két versenyzőjével, az olimpiai címvédő svájci Nino Schurterrel és a több szakágban is tehetséges holland Mathieu van der Poellal ismerkedhettünk meg. A folytatásban szintén olimpiai bajnokesélyes hegyibringásokról írunk, ezúttal hölgyekről.

Biztosak lehetünk benne, hogy kevesen mernének nagy tételben fogadni a mindössze 21 éves francia hegyikerékpáros, Loana Lecomte olimpiai bajnoki győzelmére. A bátrabbak persze nyugodtan tegyék meg tétjeiket, mivel a még juniorkorú zseni nem mindennapi mérleggel fejezte be az elmúlt évet. Mindamellett, hogy a Nové Mestóban rendezett világkupaversenyen – a világbajnok Pauline Ferrand-Prévót megelőzve – első lett az elitmezőnyben, egy-egy világ- és Európa-bajnoki címet is begyűjtött az U23-asok között. Előbbi, azaz a Leogangban rendezett vb nekünk, magyar szurkolóknak is emlékezetes marad, hiszen Lecomte mögött Vas Kata Blanka ért célba másodikként.

Ezek után nem véletlenül mondták Loana Lecomte-ról, hogy a cross counrty szakágban az egyetlen női versenyző, akire a tavalyi koronavírus-járvány ösztönzően hatott.

„Leginkább annak köszönhetem tavalyi sikereimet, hogy egész évben mentálisan és fizikailag is friss maradtam – magyarázta 2020-as bizonyítványát Lecomte. – Emellett többet is kellett edzenem, mert év közben az elitmezőnyben is bemutatkoztam. Másokkal ellentétben a négy fal között is nagyon hasznos elfoglaltságokat találtam. Főként otthon töltöttem ezt az időszakot, és rengeteget futottam, görgőztem, illetve jógáztam. Bár nem volt edzőm, nagyon jól viseltem a bezártságot a hegyek között.”

 

Loana Lecomte felveszi a versenyt a felnőttekkel is. Fotó: Red Bull

 

Hasonlóan látja Lecomte sikerének titkát Cser Gábor korábbi szakágvezető.

„Úgy láttam, a fiatal kerékpárosok sokkal jobban kezelték a pandémia okozta nehézségeket, mint az idősebb versenyzők – vélekedett a szakember. – Lecomte kitűnően alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, mindemellett rengeteg időt töltött görgős kerékpáron. Szerencsére sikerült átmentenie tavalyi formáját, amire bizonyíték, hogy az év első nagy nemzetközi megméretésén, az olaszországi Südtirolon megdöbbentő fölénnyel győzte le nagy vetélytársát, Ferrand-Prévót a nők elitversenyén.”

Lecomte kiskorában először az alpesi síeléssel kötött szoros barátságot, de szülei unszolására más nyári sport után nézett. Csak nyolcéves volt, amikor lakóhelyén, a franciaországi Les Carrozban kipróbálta a hegyi-kerékpározást.

Első jelentősebb sikereit 17 évesen aratta 2016-ban: a juniorok mezőnyében megnyerte hazája bajnokságát és a Francia Kupát is, az Eb-n kilencedik, a vb-n pedig hetedik lett, szintén ebben a korosztályban. Az igazi áttörést a 2017-es év hozta meg, a világ- és Európa-bajnokságon is ezüstérmet nyert a juniorok között.

Névjegy: Loana Lecomte
Született: 1999. augusztus 8., Annecy, Franciaország
Állampolgársága: francia
Kiemelkedő eredményei hegyikerékpárban: junior-világbajnok (U23, 2020), Európa-bajnok (U23, 2020), felnőtt világkupa-győzelem (2020), junior-vb-3. (U23, 2019), junior Eb-3. (U23, 2019), junior-vb-2. (junior, 2017), junior Eb-2. (2019)
Jelenlegi világranglista-helyezés (UCI): 2.

A következő évben egy korosztállyal feljebb lépett. Az U23-asok mezőnye keményebb diónak bizonyult: a vb-n tizedik, a kontinensbajnokságon tizenharmadik lett. Az ekkor még tinédzserkorú tehetség hamar legyőzte U23-as fóbiáját, 2019-ben bronzérmet nyert a vb-n és az Eb-n is ebben a korosztályban.

„Ritka, hogy egy bringás az U23-asok közé felkerülve hamar sikert ér el – árulta el Cser Gábor. – Ez talán csak Vas Kata Blankának sikerült, aki a tavalyi vébén éppen Lecomte mögött lett második. A célba érkezést követően a francia meg is kérdezte tőle, mióta versenyez az U23-sok között. Mikor megtudta, hogy ez Blanka első éve, teljesen elképedt. Visszatérve Lecomte-ra és az U23-ra, tudni kell, hogy ebben a korosztályban már hosszabbak és erősebbek a versenyek, így az elsőéveseknek hozzá kell szokniuk a fokozott megterheléshez. Ezt a szintet csak kevesen tudják gyorsan és eredményesen megugrani. Lecomte-nak ez egy év után sikerült.”

 

Fotó: Red Bull

 

A francia lány tavaly remek évet zárt, és nemcsak az U23-sok, hanem a felnőttek között is bizonyított. Ez a teljesítmény méltán emeli őt az olimpiai bajnokesélyesek közé.

„Úgy látom, mind technikailag, mind fizikailag tökéletes állapotban van. Mint korábban utaltam rá, remekül átmentette tavalyi formáját erre az évre. Teljesen felnőtt a feladathoz, bár a tokiói pálya, amely hasonlít a terepkerékpáréra, inkább vetélytársának, Ferrand-Prevónak kedvez, aki cyclocrossban is jó versenyző. Ettől függetlenül továbbra is Lecomte az egyik nagy esélyes, hiszen aki juniorkorúként képes világkupa-összetettet nyerni a felnőttek között, nagy tehetség.”

Címlapfotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.