A jobb erőnléthez több rövidebb, de erőteljes edzés kell a bringa nyergében

Intenzív tréningekkel fejleszthetjük legjobban kerékpáros-teljesítményünket, de az otthoni, görgős bringázás is hasznos.

Sok szabadidőbringást foglalkoztat a kérdés, vajon a rövidebb és erőteljesebb vagy inkább a hosszabb kerékpáros edzésekkel fejleszthetik-e megfelelőbben erőnlétüket. A brit kerékpáros-szakportál, a cyclingweekly.com cikke is ezt a témát boncolgatta, hiszen függetlenül attól, hogy kezdő vagy haladó bringások vagyunk, mindannyian jobb erőnlétre szeretnénk szert tenni a nyeregben.

Az erőnlét javításának egyik, de nem egyetlen feltétele a gondosan megtervezett edzésmennyiség. Szervezetünk megfelelő terheléséhez elengedhetetlen a rendszeres tréning, ám arra is ügyelnünk kell, hogy elég időt hagyjunk a regenerálódásra. A jobb erőnlét eléréséhez elég többször rövidebb időt töltenünk a bringa nyergében, vagyis sok „apró”, de erőteljes edzéssel elérhetjük, hogy belátható időn belül javítsunk erőnlétünkön. A hosszan tartó, de rendszertelen tréningek erre nem alkalmasak.

Persze sokan kérdezik, mi a baj azzal, ha hetente csak egyszer, ám akkor több órára elmennek kerekezni, hiszen attól is elfáradnak. Nincs is ezzel semmi gond, de aki ezt csinálja, megtapasztalja, hogy nem javul az erőnléte. Ennek oka rém egyszerű, állítja a szerző: ha egy hétig nem szállunk bringára, jóformán semmit sem ér a hét nappal korábban megszerzett erőnlét. Így aztán jobb, ha beiktatunk hetente két-három rövid, de pörgős tekerést, ha másként nem, görgős kerékpáron.

Nézzük, melyek azok a tréningtípusok, amelyeket semmiféleképpen se hagyjunk ki heti edzéstervünkből, ha jobb erőnlétre vágyunk!

Hosszú edzés (60 percnél több)

Ha hosszabb ideig bringázunk kényelmes tempóban, eredményesebben fejleszthetjük állóképességünket. Mérsékelt sebesség mellett mélyebben, ritmusosabban és rendszeresebben lélegzünk. Ilyenkor inkább sík terepet válasszunk, és kerüljük az emelkedőket! Ügyeljünk rá, hogy mindvégig egyenletes tempóban haladjunk, és tanuljuk meg, hogyan kell kerékpározás közben enni és inni! A hosszabb edzések során testünk hozzászokik a hatékony energiafelhasználáshoz, továbbá ilyenkor fejleszthetjük legjobban a helyes testtartást.

Rengeteg emberi történet, számos nagy verseny, sok-sok csodálatos bringatúra legújabb magazinunkban. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságárusoknál, az ára 695 forint.

Hegyi edzés (30-60 perc)

Ezt az edzésfajtát hosszú és fokozatos hegymenetek teljesítésével végezhetjük leghatékonyabban, vagy úgy, ha sík terepen nagyobb fokozatba váltunk, illetve ha a görgős kerékpáron nagyobb ellenállást választunk. Tízpercnyi bemelegítést követően öt percig pedálozzunk kemény, de tartható tempóban, majd egy perc pihenő után ismételjük meg a gyakorlatot. Figyeljünk, hogy összesen legalább 20 percig intenzíven pedálozzunk! Ha már jó erőben érezzük magunkat, az ötperces pörgős részeket cseréljük tízpercesekre. Ezzel a módszerrel javítjuk izomhatékonyságunkat, és könnyebben megbirkózunk az emelkedőkkel.

Kemény edzés (30-60 perc)

A nagy intenzitású intervallumos (HITT) edzésekkel kitűnően fejleszthetjük állóképességünket, fokozhatjuk a kalóriaégetést, és javíthatjuk kardiovaszkuláris erőnlétünket. Fontos, hogy az intervallumokban teljes erőbedobással eddzünk, és ügyeljünk rá, hogy az intenzív ciklusok nagyon rövidek legyenek. Tíz perc alapos bemelegítés után az ötperces szakaszokat úgy osszuk fel, hogy azokban fél percig intenzíven tekerjünk, majd fél percig pihenjünk.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.