Bringázás kisgyerekkel: tippek és buktatók

Furcsa felvetésnek tűnhet, hogy mit kezdjen a bringával az a kisember, aki még járni sem tud, de a kerékpárszeretet igen ragályos, és az aprónép könnyen elkaphatja.

A szülő a példa! Azt nem állítjuk, hogy mindenki akkora fanatikus, hogy újszülött sarja bukósisakban látja őt először, de azt igen, hogy ha a gyerek élete első napjaitól kezdve természetes, naponta (rendeltetésszerűen) használt és becsben tartott eszköznek látja otthon a kerékpárt, semmi perc alatt felkelti majd az érdeklődését. Aki maga is kerekes, és rajong a tevékenységért, szinte borítékolhatja, hogy porontyai sem maradnak közömbösek a sportág iránt.

Mindenütt jó, de a legjobb együtt! A mózeskosár talán nem, de egy pöpec gyerekülés mindig bringára szerelhető. Első, hátsó, adapterrel rögzített, súlynak (a gyerekének…) megfelelő: kölyök bringaülésből nagyon sokféle létezik, van miből kiválasztani az igényeknek megfelelőt. A vázon szállítást még a sarki kisboltig sem ajánljuk, ugyanis a KRESZ szerint tilos! Elismerjük, nekünk is vannak gyermekkori emlékeink arról, hogy apába-anyába csimpaszkodva a csomagtartón vagy a kormányon csücsülve élvezzük a száguldást, de ezt ma már szigorúan tiltja a szabály.

Vigasztalásképpen hadd tegyük hozzá, hogy az edzésidőnket is összehangolhatjuk a családi együttléttel, például az altatással: ahogy a futók futóbabakocsit, a bringások „gyerekvontatásra” kiválóan alkalmas utánfutót használhatnak erre a célra.

Ha nem túl rázós a terep, mire végzünk a bemelegítéssel, a pici akár már durmolhat is hátul, mi pedig nekivághatunk a hegymenetnek – az erőnövelés ez esetben garantálható.

Kismotor, pótkerekes canga, futóbringa. Nincs is jobb karácsonyi/szülinapi ajándék egy járgánynál. Bölcsis-ovis kortól már rá is ültethetjük kicsinyünket az első kismotorra, pótkerekes vagy futóbringára, sőt a játszótereken vagy le nem betonozott terepen a technikai tudását is igen korán elkezdheti csiszolgatni.

Vannak nagyszerű KRESZ-parkok, de némi kreativitással és használt bójával a kertünkben is építhetünk hasonlót, játékosan megtanítva srácainknak a biztonságos közlekedés alapelveit.

Bringások…bringások mindenhol! Játékszerszámok, játékbringák, biciklis mesék és dalok (sőt használati tárgyak bringaalkatrészből!), később körbetekert játszóterek, majd családi és közösségi tekerések, gyermeksportrendezvények, montiversenyek minifutamai, kerékpárosklubok utánpótlásedzései… Rengeteg alkalmat találhatunk, hogy a legapróbbakkal is megszerettessük a sportágat úgy, hogy minőségi időt is töltünk velük, egyúttal minőségi közösségre is lelhetünk. Nagyon fontos azonban szem előtt tartani, hogy az erőltetéssel csak ellenkező hatást érünk el, hiszen igazán csak azt szereti meg a gyerkőc, amire belső indíttatásból, saját kíváncsiságából és örömére talál rá. Bízzunk a bringázásban, hiszen nagyon sokakkal, főleg a gyerekekkel hamar megkedvelteti magát!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja fiatalokat megszégyenítő elszántsággal edz
Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör
A Budapest alatt húzódó 31 kilométeres barlangrendszer és a felfedezés izgalma
A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Ideje elkezdeni készülni a nyárra: négy hatékony gyakorlat a kockás has eléréséhez

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.