Hegyi bringás az idei Tour de France-on

A holland Mathieu van der Poel szakaszgyőzelmi reményekkel várja a Francia körversenyt, majd indul Tokióban is, de már hegyi kerékpározásban, mégpedig olimpiai aranyérem-esélyesként.

Még június elején jelentette be a brit kerékpáros szakportál, a cyclingweekly.com, hogy a holland sztárbringás, Mathieu van der Poel a tokiói olimpia előtt elindul a világ legrangosabb kerékpáros körversenyén, a Tour de France-on. Mint ismert, Van der Poel a hegyikerékpárosok olimpiai számában, a cross country (XCO) szakágban száll harcba az aranyéremért, de előtte az országúti szakágban is próbára teszi tudását a világ legerősebb bringás erőfelmérőjén.

 

Fotó: Dirk Waem/AFP

 

„Ez egy igazi win-win helyzet – reagált a hírre Cser Gábor korábbi hegyikerékpáros szakágvezető. Van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix és természetesen a holland versenyző jelenléte is növeli a Tour de France márkaértékét, de ez fordítva is igaz. Vélhetően olyan megállapodás áll a háttérben, amelynek lényege, hogy mindkét fél jó jár Van der Poel szereplésével. Persze ez mit sem von le az üzlet sportszakmai értékéből, hiszen a holland bringás remekül teljesít az országúti szakágban is, és vélhetően az lesz a célja, hogy nyerjen egy-két szakaszt, hogy aztán az olimpiára összpontosítson.”

A „repülő holland” az év első felében mindkét szakágban jól teljesített. Országúton egy UAE Tour-szakaszgyőzelemmel nyitott, majd megnyerte a Strade Bianchét, továbbá két szakaszgyőzelmet aratott a Tirreno-Adriaticón. A hegyikerékpárosok olimpiai XCO szakágában első lett az albstadti világkupaversenyen, és – ugyanebben a versenyszámban – másodikként gurult át a célvonalon a Nové Mesto na Moravéban rendezett világkupa-viadalon.

„Ezek a bringásfenoménok már csak ilyenek – kommentálja röviden a tényt Cser Gábor. – Nekik teljesen mindegy, hogy országúti vagy hegyikerékpáros szakág, mindkettőben nagymenők. Van der Poelhoz hasonló személyiség a brit Tom Pidcock is. Ők és a hozzájuk hasonló tehetségek elképesztően könnyen kezelik mindkét fajta kerékpárt, erősek, és egy évben egyszerre akár több szakágban is remekül helytállnak. Ma már nem kőbe vésett szabály, hogy montisként kizárólag hegyikerékpárban indulhatsz.”

A 26 éves holland kerekes reméli, nyerhet egy etapot élete első háromhetesén.

 

A holland bringás az idei Tour de France mellett az olimpián is indul. Fotó: Dirk Waem/AFP

 

„Ezen a nyáron a Tour de France és természetesen az olimpia a legfőbb célom. Évek óta dolgozom, hogy mindkét eseményen részt vegyek, ez a két viadal lesz a nyár fénypontja. Először szerepelek a Francia körversenyen, nagy öröm lenne, ha meg tudnék nyerni egy szakaszt” – mondta bizakodva Van der Poel.

Hasonló véleményen van Cser Gábor is.

„Biztos vagyok benne, hogy nyer etapot. Meglepne, ha nem sikerülne. A képlet egyszerű, azért indul el, mert szakaszt akar nyerni. Ha pedig szakaszt akar nyerni, akkor meg is nyeri. Ő már csak ilyen. Ha nem sprintből, akkor szökésből, ha pedig nem abból, akkor másképpen. Utána pedig megnyeri az olimpiát hegyikerékpárban.”

Van der Poel Tour de France előtti főpróbája nem sikerült fényesen: bár két szakaszgyőzelmet is aratott a júniusi Tour de Suisse-en, kisebb betegsége miatt a hatodik etapra már nem állt ki. Csapata, az Alpecin-Fenix ugyanis nem akarta kockáztatni szereplését a június 26-án, szombaton rajtoltó Francia körversenyen. Annak ellenére, hogy a vasárnapi holland országúti kerékpáros-bajnokságon sem fejezte be a viadalt, derűlátó.

„Remélem, a Tour de France kezdetére újra formába lendülök. Egy rosszul sikerült verseny után általában jól szerepelek a következőn. Bizakodom, hogy ez most is így lesz.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.