Hegyikerékpáros szezon a repülőtéren

Március 6-án rajtol, és a járvány miatt április 3-án be is fejeződik a Vitanika ELEMInator cross country hegyikerékpáros versenysorozat. Mindhárom futamot a Budaörsi repülőtéren rendezik meg.

A Vitanika ELEMInator március 6-i nyitófutama lesz az év első rangos szabadidő-kerékpáros eseménye, amely egyben az idei MTB cross-country- (XCO-)szezon kezdete. Az ország egyik legnagyobb hegyikerékpáros utánpótlás-nevelő műhelye, a Superior Racing Team először 2018-ban rendezte meg kombinációs, ügyességi és eleminator XCE-versenysorozatát, amelyen a résztvevőknek több akadályt kell teljesíteniük anélkül, hogy letennék a lábukat.

„Évente általában három-négy futamot rendezünk, idén azonban csak hármat. A jelenlegi járványügyi előírások értelmében csak olyanok indulhatnak, akiknek a Magyar Kerékpáros-szövetség által kiadott versenyengedélyük van. Ebből kifolyólag vélhetően húsz-harminc százalékkal kevesebben neveznek, mint a korábbi években, de így is lesz nyolcvan-száz gyerek, aki minket választ szombaton” – mondta Sós Sándor utánpótlásedző, az esemény főszervezője.

A szakember elmondta, a három ELIMInator-futammal a május 22-én rajtoló hegyikerékpáros cross-country szakág Magyar Kupa-sorozatára készítik fel a gyerekeket. Mint említette, a koronavírus-járvány miatt az utóbbi időben sokan nem ültek nyeregben, ezért a három futam afféle gyorstalpaló, akik esetleg „elfelejtettek” bringázni.

A versenyeket a Budaörsi repülőtér füves terepén, illetve a parkolóban kialakított technikai pályán tartják, a szülők pedig – az előírásoknak megfelelően – a repülőtér régi épületében kialakított pódiumról követhetik figyelemmel az eseményeket.

A technikai pályát minden évben módosítják, pontosabban nehezítik, így az évről évre visszatérő gyerekversenyzők – az U9-estől idősebb korosztály – egyre bonyolultabb pályával találják szembe magukat.

 

Fotó: Mirko Gros/AFP

 

„A sorozat elindításakor kijelölt célunkat, hogy a gyerekek megszeressék a sportágat és az ELIMInátor-futamokat, sikerült teljesítenünk. A lurkók egész évben azt várják, hogy végre megmutathassák technikai tudásukat a nagyközönség előtt. Az is örömteli, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek hozzánk. Büszkék vagyunk, hogy a környező országokból, többek között Szlovákiából is érdekelődnek a verseny iránt. A legnagyobb kihívás, hogy miképpen tartsuk meg az érettségire készülő, illetve már leérettségizett bringásainkat. Annak köszönhetően, hogy sokan már tizenhárom-tizennégy éves korukra szakágat választanak, illetve hogy odafigyelünk a gyerekek iskolai teljesítményére is, csak nagyon kevesen fejezik be a kerékpározást.”

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a szokásos négy eseményből csak kettőt tarthattak meg, de szerencsére az egyik nyári, törökbálinti kerékpárosversenyen bepótoltak egyet, méghozzá a gálafutamot. Idén harminc napba sűrítik a három versenyt, s a gálát is a harmadik, április 3-i versenynapon rendezik meg.

A részletes versenykiírást itt találják, ez pedig a szervezők és az esemény Facebook-oldala.

Címlapfotó: Leon Neal/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.