Magyar hölgy a luxemburgi csapatnál

Szabó Zsófia a triatlonozásról áttért az országúti kerékpárra, belga edzőjével internetes program segítségével készül a nemzetközi versenyekre, amelyen kontinentális csapatával indul.

 

Fotó: Sophie Margue

Szabó Zsófia hét éve országúti kerékpáros, előtte duatlonozott és triatlonozott, ám az igazi pluszt a biciklizés jelentette számára.

„Tizenhét éves koromban álltam át kizárólag a kerékpárra – kezdte a 24 éves Szabó Zsófia. – Előtte is sportoltam, duatlonoztam és triatlonoztam, ám kellett egy kis idő, hogy rájöjjek, nekem igazából a kerékpározás való. A többi sportból hiányzott valami plusz, amit a biciklizésben találtam meg.”

A sportoló 2019-ben megnyerte az országos bajnokságot, ám nem erre a sikerére a legbüszkébb.

„Valóban nem ezt tartom a legnagyobb sikeremnek. Ugyanebben az évben ugyanis a francia La Picto-Charentaise alkalmával elért nyolcadik és a belga MerXem Classicon megszerzett tizedik helyemre büszkébb vagyok. Idén is volt két említésre méltó eredményem, előbb Németországban kilencedik lettem egy hatnapos verseny utolsó szakaszán, ami mint később kiderült, a legjobb magyar női eredmény ebben a kategóriában. Később Belgiumban 1.1-es kategóriájú versenyen tizenkettedik helyen értem célba, ez is remek eredmény.”

Zsófia a luxemburgi Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch csapatának tagja, emellett a Semmelweis Egyetem hallgatója.

Ez egy kontinentális csapat, profinak számít, de mellette a Semmelweis Egyetemen dietetikát tanulok. A versenyzésből nem tudok megélni, inkább plusz kiadást jelent. A koronavírus-járvány miatt nem kellett bejárni az egyetemre, így egyszerűbb volt a tanulást megoldanom. Ha versenyzek, a beadandókkal próbálok haladni az iskolában, valahogy mindig találok megoldást.”

 

 

Heti hat edzését a belga trénere felügyeli, akivel a nagy távolság ellenére napi kapcsolatban áll.

„Az edzőt nem a csapatom biztosítja, én kerestem szakembert. Belga trénerem van, aki egy internetes program segítségével írja az edzéstervet. Mindennap látom mi a feladat, rögzítem az elvégzett munka eredményét, ezután látja, milyen állapotban vagyok. Néha fáradtabbnak tűnök, akkor kevesebb, alacsonyabb intenzitású edzést ír elő, máskor pörgősebbet. Napi kapcsolatban vagyunk, egy héten hat napot edzünk, egy pihenőnapot mindig tartunk. Egy tréning alkalmával hosszú, négy-hat órás állóképességi vagy rövid, másfél-két órás résztávokkal tűzdelt edzéseket teljesítek. Budapesten lakom, a Dobogó-kőn, a János-hegyen vagy a Hármashatárhegyen szoktam edzeni.”

Június 20-án rendezték az idei magyar országos bajnokság mezőnyversenyét, amelyen a harmadik helyen ért célba, ezzel az eredménnyel nem volt elégedett.

„Végig együtt volt a mezőny, szoros befutó volt, végül célfotó döntött. Ibrányban százhárom kilométert kellett teljesítenünk. Harminchatos átlaggal, két óra ötven perc alatt értünk célba. Vas Kata Blanka és Benkó Barbara mögött harmadik lettem, nem vagyok elégedett magammal, de már csak előre tekintek. Július negyedikén Belgiumban lesz egy nagyobb esemény, ezután kisebb szünet következik, ami alatt itthon és Szlovákiában azért versenyzek. Augusztus végétől aztán ismét jönnek a jelentősebb megméretések.”

Címlapfotó: Anton Vos

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.