Gyakori sérülések őszi túrákon

A nyirkos, csapadékos időjárásban megszaporodnak a túrázókat érő törések, ín- és szalaghúzódások, de a linzi klinika baleseti sebésze ajánl néhány megfogadható megoldást a megelőzésre.

Az időjárás ez idáig meglehetősen kegyes volt a túrázás szerelmeseihez, a nyarat idéző októbernek hála egymást érték a szabadtéri programok. Ám ahogy várható volt, ősziesre fordult az idő, és a nyugatról érkező hidegfronttal jelentős csapadék is érkezett. Ez persze cseppet sem riasztja vissza a természetjárás szerelmeseit, az osztrák Kronen Zeitung ugyanakkor arra figyelmeztetett, ilyenkor gyakoribbak a sérülések.

A kijelölt túrautak és erdei ösvények a csapadéktól feláznak, sárosak lesznek, a lehulló falevelek pedig még inkább fokozzák a csúszásveszélyt. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között többen is elveszítik az egyensúlyukat – és máris megtörténik a baj!

Különösen a köves-kavicsos talajon kell figyelni, és főleg az idősebb túrázók vannak veszélyben. Ilyenkor, ősszel mindenekelőtt a kézsérülések vezetik a baleseti statisztikát.

 

 

Összeállításában a bécsi székhelyű lap rámutatott, hogy a túrázók körében minden második esés kéztöréssel végződik. A balesetek fele abból ered, hogy megcsúszás vagy esés közben kezünkkel igyekszünk korrigálni, illetve védeni magunkat.

„Felnőtteknél az orsócsonttörés a leggyakoribb, az esetek harmincöt százalékára jellemző – mondta Dietmar Hager, a linzi klinika baleseti sebésze a Kronen Zeitungnak. – Ugyanakkor a szalag és kézízület is nagyon gyakran sérül. Javaslom a túrabot használatát, mert segít rossz talajon is megőrizni az egyensúlyunkat.”

A szakorvos emellett azt ajánlja, viseljünk kirándulás közben kesztyűt – akkor is, ha netán az időjárás nem feltétlenül indokolja.

„A kesztyű véd, ha köves, kavicsos talajon esünk el. Ellenkező esetben egy kellemesnek ígérkező túráról könnyen nyílt sebbel térhetünk vissza, amely jelentősen növeli a fertőzésveszélyt.”

A szakértő figyelmeztetett még, hogy a lábbelinket jól válasszuk meg, és haladásunk sebességét a körülményekhez igazítsuk. Inkább vegyünk vissza a tempóból, de súlyunkat mindig igyekezzünk jól elosztani a lábunkon, hogy véletlenül se szaladjon ki alólunk a talaj.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.