Hegymászás

Hegymászólegendák
Nepálban éppen forradalom volt, mikor Erőss Zsolt 2006-ban feljutott a nehéz hegynek számító Dhaulagiri csúcsára, pedig már ő maga is alig reménykedett a sikerben.
Hegymászólegendák
Erőss Zsolt 1999-ben járt első nyolcezresén, a pakisztáni Nanga Parbaton, szólómászása még nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számított. Még úgy is, hogy nem volt csúcsengedélye.
Hegymászólegendák
Magyar hegymászók majdnem három évtizede álltak először biztosan egy nyolcezres himalájai hegy csúcsán, 1990-ben a 8201 méteres Cso Ojura rögtön tízen jutottak fel.
Hegymászólegendák
Több mint három és fél évtizede indult az első magyar hegymászó-expedíció a Himalájába, amely végül nem ért fel a Satopanth csúcsára, ráadásul tragédiával végződött.
sziklamászás
Sok sportoló mond le a húsról, és tér át a vegán vagy vegetáriánus étkezésre. Alex Honnold, a világ talán leghíresebb sziklamászója néhány éve döntött úgy, hogy nem eszik többet húst.
Tragédiák
Maguk a hegymászók jóval többet tudnak róluk, ezért egészen másképpen gondolkodnak a hegyen történt tragédiákról, mint a közvélemény. Hogyan lehet mindezt megérteni?
Hegymászólegendák
Várkonyi László évtizedeken keresztül a hazai expedíciós hegymászás kiemelkedő alakja volt, s 2010-ben ott vesztette életét, ahol mindig is szeretett lenni: a Csomolungma lejtőin.
Hegymászás
A baszk Alex Txikon ismét megpróbálta télen megmászni a K2-t, de nem járt sikerrel. Izgalmakban nem volt hiány, és sajnos egy tragédia is beárnyékolta a hegymászó elmúlt három hónapját.
Hegymászólegendák
Eddig csak egyszer, 2007-ben fordult elő a hazai hegymászás történetében, hogy magyar vállalkozás egy szezonban két nyolcezresre is feljutott – a Gasherbrum I-re és a Broad Peakre.
Hegymászás
Tragikus baleset rázta meg a hazai hegymászást 2009 októberében, amikor egy négytagú magyar expedíciót temetett maga alá egy ismeretlen területen fekvő, akkor még megmászatlan hegy Kínában.
Hegymászás
Három évvel az előző, sikertelen expedíciót követően Klein Dávid és Suhajda Szilárd a nyáron újra megpróbál feljutni a Föld második legmagasabb hegyének 8611 méter magas csúcsára.
Emlékezés
Múlt héten újabb halálos tátrai lavinabaleset rázta meg a magyar hegymászó-társadalmat, amely jobban mellbe vágott, mint általában, mivel személyesen is megérintett. És sajnos nem először.
Hegymászás
A magyar hegymászás szép eredményeket ért el a Himalájában. A nyolcezresek többségén már álltak magyar mászók, de most öt érdekes célt szedtünk össze – vajon melyiket pipálhatjuk ki a közeli jövőben?
HEGYMÁSZÓLEGENDÁK
A magyar hegymászás történetének tizedik nyolcezresére, a 8516 méter magas Lhocéra 2011-ben jutott fel Erőss Zsolt és Gál László, sőt a Hópárduc ekkor már művégtaggal vett részt az expedíción.
Hegymászás
Sokszor halljuk egy-egy himalájai hegymászás után, hogy a kísérlet palackozott oxigén használata nélkül történt, az olvasókat mégis inkább az érdekli, hogy fent volt-e az illető a csúcson. Mekkora a jelentősége 2019-ben az oxigén használatának?
MAGYAR HEGYMÁSZÓ-LEGENDÁK
Babcsán Gábor nemzetközi szinten is a legjobb sziklamászók közé tartozott. Elképesztő nehézségű sziklautakat mászott meg, a Csupasportnak pedig elmondta, ő melyiket és miért tartja a legjobbnak.
Extrém Sportok
A múlt év nem magyar sikerektől volt hangos a Himalájában, de magashegyi hegymászásunk nagyon is létezik, s a tervek szerint idén is több expedíció indul nyolcezresek meghódítására.
MAGYAR HEGYMÁSZÓ-LEGENDÁK
A legjobb magyar hegymászók többször próbálkoztak a világ legnagyobb hegyének megmászásával, mire első magyar állampolgárként Erőss Zsolt 2002 májusában elérte a Mount Everest 8850 magas csúcsát. Egy korszak ezzel lezárult, és egy új elkezdődött.
INTERJÚ
Neszmélyi Emil a napokban feljutott az Antarktisz legmagasabb pontjára, s már csak az észak-amerikai Denali hiányzik, hogy a hét kontinens legmagasabb hegyeit összegyűjtő sorozatot teljesítse.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.