Hidegháborús harc a Mount Everestért: a titkos szovjet expedíció legendája

A föld legmagasabb csúcsát 1953-ban mászták meg először, de egy történet szerint létezett egy expedíció, amely a kommunizmus égisze alatt szerette volna learatni a babérokat a britek előtt.

A svájciak 1952-ben nagyon aktívak voltak a 8850 méter magas Mount Everesten, tavasszal és ősszel is kísérletet tettek a feljutásra, nem biztos azonban, hogy az egyetlenek voltak, akik mindent elkövettek, hogy megelőzzék az éppen a szomszédos Cso Ojun tréningező briteket, és elsőként jussanak fel a föld legmagasabb pontjára.

Az Alpine Journal egyik 1994-es cikke szerint – amelyet a tekintélyes mászó, Jevgenyij Gippenrejter írt – 1952 októberében egy harmincöt főből álló szovjet expedíció is próbálkozott az akkor még megmászatlan Mount Everesttel. Az ügy politikai háttere, hogy 1952-ben Kína lerohanta Tibetet, és minden nyugati mászót kitiltott az északi oldalról, állítólag csak ezzel a szovjet csapattal tettek kivételt, amely az északkeleti gerincen át szerette volna elérni a legmagasabb pontot.

Illetve nemcsak elérni, hanem a tervek szerint egy Lenin- és egy Sztálin-szobrocskát is felvittek volna a csúcsra, hirdetve a kommunizmus győzelmét a hidegháború kezdeti szakaszában. Hihető, hogy az ugyancsak kommunista Kína ebben partner volt.

Az állítólagos vállalkozást dr. Pavel Dacsnoljan vezette, és számos tudós tartott a gárdával, így Anatolij Jindomnov geológus, Joszif Dengumarov fizikus, Vlagyimir Kasinszkij, Alekszej Mecdarov és Ivan Lencov. A csapat felszerelését Moszkvából – Novoszibirszk és Irkutszk érintésével – öt katonai repülőgép szállította Lhászába, de a tibeti határ átlépése elhúzódott, ezért igazi akklimatizáció nélkül kezdték meg a mászást.

A britek útvonalát használó csapatnak december elejére sikerült felépítenie a csúcstámadó, nyolcas magashegyi tábort 8200 méteren, amelyből végül hatan indultak a csúcsra, köztük az expedíció vezetője, aki rádión szólt le, hogy napokon belül elérik céljukat. Ez volt azonban az utolsó jel, amelyet adtak magukról, mind a hatan eltűntek, nagy valószínűséggel lavina sodorta el őket nyolcezer méter környékén, de olyan pletyka is létezik, mely szerint tizenegyen elérték a csúcsot. Tény azonban, hogy nyomot nem hagytak maguk után.

A vállalkozás legalább olyan rejtélyes, mint a Djatlov-hágó esete, s előfordulhat, hogy soha nem is létezett. Orosz hegymászók ugyanis rengeteget kutattak a 40-es és 50-es évek hegymászóújságjaiban, ellenőriztek minden nevet, de nyomát sem találták az expedíciónak, sem a hegymászóknak. Sőt, arra sincs kézzelfogható bizonyíték, hogy Dacsnoljan egyáltalán létezett volna.

A szovjetek legendája tartja magát, de senki sem kérdőjelezi meg, hogy Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay hódította meg elsőként a Mount Everestet.

Meglehet, ez tényleg csak legenda, ugyanis mind az orosz, mind a kínai hatóságok tagadták és tagadják a mai napig, hogy ilyen kísérlet történt volna, csak néhány nyugati folyóirat foglalkozott a témával. A történet ugyanakkor több nyugati Everest-könyvben is felbukkan, és nem segít eloszlatni a kételyeket az sem, hogy a szovjetek már 1982-ben (azaz nem 1983-ban) emlékbélyeget adtak ki az első Everest-expedícióról.

Ha az expedíció létezett, elképzelhető forgatókönyv, hogy a szovjetek a sztálini diktatúra gyakorlatának megfelelően igyekeztek minden nyomot eltüntetni, ami a kudarcukra utalt. Egy másik elmélet szerint maguk a szovjetek terjesztették el a legendát, hogy elhintsék a bizonytalanság magvát: talán mégsem a nyugatiak jutottak fel először az Everestre.

Elfogadott tény azonban, hogy a Mount Everest csúcsára először Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay lépett 1953. május 29-én. A szovjetek ezzel szemben törölték az 1954-re tervezett expedíciót, csak 1958-ban tértek vissza a hegyre egy kínai csapattal. Végül 1982 májusában jutott fel először a Mount Everestre két hegymászójuk, Eduard Miszlovszkij és Vlagyimir Balibergyin.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.