Maximálisan ne bízz semmiben!

A via ferrata, vagyis a kiépített vasalt út biztonságot nyújt a hegyoldalban, de osztrák hegyivezetők szerint hiba lenne kizárólag a felszerelésre hagyatkozni, az ellenőrzés életet menthet.

Ausztria természeti adottságainak köszönhetően bővelkedik vasalt utakban. A via ferrata olyan hegyi út, amelyen létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik a túrázók előrehaladását. A karabiner hangja, ahogy súrlódik a kábelen, azoknak is biztonságérzetet kölcsönözhet, akik amúgy ódzkodnak a kalandoktól és a magasságtól.

A via ferrata előnye, hogy olyan helyekre is eljuthatnak a vállalkozó szellemű túrázók, ahová korábban csak alpinisták kapaszkodtak fel. Az ausztriai Innsbrucktól északra fekvő „Nordkette” kedvelt úti cél, a legismertebb és leglátványosabb vasalt utak egyike. A napjainkban igen népszerű tevékenység azonban veszélyes is lehet – sokszor túlságosan is biztonságban érezzük magunkat, és nem összpontosítunk kellően.

„A legtöbb esetben elkerülhető a baleset – nyilatkozta a Der Standard című osztrák lapnak Gebi Mair innsbrucki hegyimentő. – A felkészülésnek tervezéssel kell kezdődnie, nézzük meg jól az időjárás-jelentést. A vasalt utak hosszúak, ugyanakkor egy vihar pillanatok alatt lecsaphat ránk, ráadásul a fémkábelek óriási villámhárítónak számítanak. Az időjárás okozta vészhelyzetben többnyire a kimerültség és az úttévesztés jelenthet gondot.”

 

A vasalt utaknak köszönhetően olyan magasságba is el lehet jutni, ahova korábban csak alpinistáknak sikerült
Fotó: shutterstock

 

Ausztria 413 vasalt úttal kedveskedik a túrázóknak, akik gyakran tömött sorokban várnak, hogy végre mászhassanak. Egyedül a salzkammerguti „Drachenwand” idén több mint húszezer túrát szervezett. A tömeg ellenére elenyésző a balesetek száma.

Országszerte a 2017 októbere és 2018 októbere közötti időszakot vizsgálva hat halálos baleset történt. Csaknem 180 vészhelyzetből 115 során nem sérült meg senki, a bajba jutottakat javarészt fáradtság vagy kétségbeesés miatt kellett a hegyimentőknek lehozniuk.

Ahhoz, hogy egy via ferrata teljesítése csakugyan élményt jelentsen, nem elegendő megfelelően rögzíteni a karabinert, sok múlik a mászási technikán is.

„A kaland valójában a mászás elsajátításával kezdődik – mondta Gerhard Mössmer hegyivezető a lapnak. – Fontos továbbá, hogy sohase bízzunk meg vakon a felszerelésben. Mindig ellenőrizzük az állapotát, és mindig vegyük szemügyre, hogy társunk is megfelelően biztosította-e magát.”

Egyre többen gondolják, hogy a gyerekekkel is meg kell ismertetni a hegymászás rejtelmeit. Sokszor azonban nekik – a testtömegük miatt – más felszerelés kell.

„Kizárólag olyan vasalt útra vigyük magunkkal gyermekünket, ahol mi már csukott szemmel is végigmegyünk” – javasolja Gerhard Mössmer.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra
Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.