Rejtélyes oldalszúrás

Futás közben a bordaív alatti területen tapasztalt elviselhetetlen fájdalom okairól eltérőek a vélemények, s a gyorsan múló érzés miatt egyelőre nem is lehet bizonyítani, miért alakul ki.

Aki látott már futókat – például egy versenyen –, aligha szokatlan látvány, amikor valaki fájdalomtól eltorzult arccal lelassítja lépteit, majd félreáll, és kezével a bordaíve alatti területet tapogatja vagy nyomkodja. Az osztrák Der Standard című lap az okokat kereste.

Tanulmányok rámutattak, hogy a futóversenyek minden ötödik résztvevőjét fenyegeti az oldalba nyilalló, elviselhetetlen fájdalom. Arról ugyanakkor a gyakori előfordulás ellenére sem alakult ki egységes vélemény, hogy mi idézheti elő a kellemetlen érzést.

„A gondot az okozza, hogy mire alaposabban kivizsgálnánk a fájdalom okát, már el is múlt” – magyarázta Klaus Völker, német sportorvos. Ami biztos: nemcsak az egyik, hanem egyszerre mindkét oldalon érezhetünk fájdalmat a bordaív alatt, s javarészt futók szenvednek tőle, de nem kíméli a kerékpárosokat és az úszókat sem. Az érintettek gyakran nincsenek jó formában, és a futás előtt nehezen emészthető ételt fogyasztottak.

 

A vélemények eltérőek, a lényeg azonban, hogy a nyilalló fájdalom sok kellemetlenséget okoz. Fotó: shutterstock

 

Lássunk néhány elméletet:

  • Sportorvosok állítják, a fájdalom a vérkeringés egyenlőtlenségével hozható összefüggésbe. Sportoláskor szervezetünk több vért juttat az izmokba, s kevesebb kerül a belső szerveinkbe. Ennélfogva módosulhat a formájuk, s a mozgás, a rázkódás hatására helyzetük megváltozik a hasüregben, ami kellemetlen, szúró fájdalomhoz vezet.

 

  • Mások a rekeszizmot hibáztatják. Futáskor a lélegzés miatt jelentős erőpróbának tesszük ki rekeszizmunkat, amelynek vérellátottsága közben folyamatosan romlik. Günther Neumayr, az osztrák sportorvosok szövetségének elnöke szerint ez az állapot fájdalomhoz vezethet. Vannak azonban, akik nem értenek vele egyet, mondván: a rekeszizom a legjobban edzett izmunk.

 

  • Vannak, akik szerint szokványos jelenséggel állunk szemben – méghozzá a puffadással. Azok, akik hajlamosak felpuffadni, nagyobb eséllyel nézhetnek szembe a fájdalommal, mivel mozgás közben a gázbuborékok összegyűlnek és kitágulnak. A problémát szélgörcs elleni gyógyszerrel könnyedén megelőzhetjük.

 

  • Egy 2010-es tanulmány továbbá rámutatott, hogy az oldalunkba nyilalló fájdalom mögött a helytelen testtartás is állhat.

 

Az érintetteket alighanem kevésbé foglalkoztatja, mi okozza a fájdalmat, ők szeretnék inkább megelőzni. Általános érvényű szabály, hogy üres és teli gyomorral sem érdemes futni, s a törzsizomzat megerősítése is segíthet. Hosszabb kihagyás után tanácsolt fokozatosan emelni az edzés intenzitását.

A végére hagytuk a jó hírt.

„Az oldalszúrás rendkívül kellemetlen – mondta Klaus Völker –, de teljesen veszélytelen. Egészségügyi következményektől nem kell tartaniuk az érintetteknek.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.