Elindult a Manaszlu felé Lengyel Ferenc

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója megérkezett Katmanduba, ahol elintézte a vízumot, feltöltötte készleteit és útra kelt az alaptábor felé. Célja a föld nyolcadik legmagasabb hegyének meghódítása.

Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója az előzetes tervek szerinti ütemben haladva, helyi idő szerint szeptember 5-én, a reggeli órákban érkezett meg Nepál fővárosába, Katmanduba. A hegymászók „főhadiszállásaként” emlegetett Thamel városrészben szállt meg, ahol a vízumügyintézés után beszerzett még néhány apróságot a Manaszlu-expedícióhoz. Pénteken felfedezte a nyüzsgő távol-keleti fővárost, szombaton pedig kezdetét vette a 7 napos alaptábori trekking, melynek során fokozatosan emelkedik 700 méterről a kb. 4700 méteren kiépített alaptáborig, átkelve az 5160 méteres Larke Pass-hágón – ez lesz a trekking legmagasabb pontja. A tervek szerint szeptember 14-én érkezik meg az alaptáborba.

Az idei lesz Lengyel Ferenc első 8000-es expedíciója és először jár a „Himalája országának” fővárosában, az egykori idegenlégiós mégis otthonosan mozog Katmandu utcáin, elmondása szerint:

„Szűk, zsúfolt és hatalmas a nyüzsgés, épp, mint Kirgizisztánban vagy az afrikai városokban, engem például nagyon emlékeztet Dzsibutira, csak itt még nagyobb a nyüzsgés, hömpölyög a forgalom az utakon, a túloldalra születni kell. Már nagyon várom, hogy a hegyek között legyek, irány a Manaszlu.”

Lengyel Ferenc hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja sétál Nepál fővárosában, Katmanduban – Fotók: MTI/Mónus Márton

A Kalifa Alpin Csapat februári megalakulása óta a hegymászók tudatosan készülnek az expedíciókra, a felkészülés során kiváló szakemberek vannak segítségükre. A felkészülési mászások, az állóképességi edzések mellett nagy hangsúlyt fektet egy speciálisan a hegymászók igényeire szabott étrend kialakítására – ebben Haris Éva, táplálkozási tanácsadó van segítségükre. A Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke, Sterczer Hilda pedig szakreferensként segíti a csapat munkáját.

A nyári expedíciók sikerrel zárultak, ugyan Héjja Bálint 7000-es síalpin expedíciója betegség miatt meghiúsult, Lengyel Ferenc július 19-én megmászta a 7134 méteres Ibn Szína-csúcsot és ugyanezen a napon a csapat erdélyi magyar hegymászója, Varga Csaba mostoha körülmények között, hóviharban érte el a 8080 méter magas Hidden Peak csúcsát.

Ha sikerrel jár, az Alpok nyolcvankét négyezres csúcsának megmászása és a 7134 méter magas Ibn Szína-csúcs meghódítása után a Manaszlu (8163 m) lehet Lengyel Ferenc első nyolcezrese.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.