Grúziába készül a hegymászó-válogatott

A Kaukázus egyik legimpozánsabb falára készül magyar expedíció, ahol eddig télen csak egyetlen páros jutott fel. A magyar nemzeti hegymászó-válogatottnak ez az első közös expedíciója.

Szerdán sajtónyilvános eseményen mutatkozott be a tavaly alakult magyar nemzeti hegymászó-válogatott. A sajtótájékoztatón belejelentették küszöbön álló első közös expedíciójukat, amelynek keretében márciusban a tízfős csapatból négyen nekivágnak az 5193 méter magas Shara déli falának.

Ez még téli időszaknak minősül. Grúzia legmagasabb hegycsúcsát még nem mászta meg magyar nyáron sem, a 2300 méter magas déli falat pedig télen eddig mindössze egyetlen grúz páros tudta leküzdeni két évvel ezelőtt.

Urbanics Áron és dr. Ágoston Viktor a magyar nemzeti hegymászó-válogatott sajtótájékoztatóján. Fotó: Mohai Balázs

A magyar nemzeti hegymászó-válogatott célja, amellett, hogy kiemelkedő értékű mászásokat hajtson végre, a magyarországi mászóközösséget a nemzetközi hegymászó-ranglétrán utánpótlásképzéssel magasabb szintre helyezni. Ennek eléréséhez nem csak az adott expedíció teljesítése bír nagy jelentőséggel, hanem a magyar nemzeti hegymászó-válogatott presztízsértékű tagságának kialakítása is.

A válogatott taglétszáma jelenleg 10 fő, amely a magyar hegymászás szerteágazó spektrumában jeleskedő sportolókból tevődik össze.

A tagok több korosztályt képviselnek, a húszas éveikben járó, de már jelentős tapasztalattal bíró ígéretes tehetségektől a negyvenes éveikben járó erőteljes, sok éves, évtizedes múlttal rendelkező hegymászókig, akik teljesítményét már nemzetközi szinten is jegyzik.

A magyar nemzeti hegymászó-válogatott összetétele:
Csapatvezető: Urbanics Áron
Tagok: dr. Ágoston Viktor, Dékány Máté, Farkas Ádám, Kerekes Bence, Kocsis Dávid, Kovács Tamás, Lám Bence, Ruskó András és dr. Szász László

A Sharára dr. Ágoston Viktor, dr. Szász László, Kocsis Dávid és Ruskó András készül. A tervek szerint március 6-án indulnak, és háromhetes tartózkodást terveznek. A lehetőségekről csak a helyszíni időjárás, hó- illetve terepviszonyok alapján kapnak valós képet.

(Nyitókép: A Shara déli fala nyáron. Télen többméteres hó borítja. Fotó: dr. Szász László/MNHV)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.