Vízi sportok

Szabadidős evezés
Már februárban is találhattunk a programajánlókban remek kajaktúrát, kenutúrát – a tavasszal természetesen még több lehetőség vár ránk, lássuk, miként is érdemes nekivágni egy ilyen kalandnak. Praktikus tippek, tanácsok!
Extrém Sportok
Aniol Serrasolses vadvízi kajakosként állandó veszélynek van kitéve, de alkalmazkodott az extrém sportokkal járó kockázathoz. Egy-egy félelmetes mutatvány előtt azért hevesebben ver a szíve.
Búvárkodás
A búvárkodásnak különleges fajtája a freediving vagy apnea, azaz a szabad tüdős merülés. Ezt a sportot mutatjuk be az egyik legjobb hazai búvár segítségével.
VÍZITÚRA
A Hévízi-tó termálvizének hála a tóból táplálkozó patak télen sem fagy be, így decembertől márciusig kellemes hőfokú vízben vehetünk részt egy-egy vízitúrán.
Extrém körülmények
Vigyünk füldugót, de kerüljük a forró zuhanyt – Mányoki Attila, hazánk legismertebb hosszútávúszóinak egyike adott tanácsokat azoknak, akiket néhány hét múlva a 12-15 fokos víz sem riaszt vissza az úszástól.
Úszás
Az egyik legnépszerűbb szabadidős sport az úszás, mert a test valamennyi izmát megmozgatja, az egészségre is jó hatással van, és ha kalóriát akarunk égetni, a szárazföldi edzést is helyettesítheti.
AZ ÉV EMLÉKEZETES PILLANATAI
Sikereivel önmagát is meglepte a 21 éves Rasovszky Kristóf, aki 2019 legfontosabb céljaként az olimpiai kvótaszerzést nevezte meg – a legszebb az volna, ha világbajnoki éremmel kvalifikálná magát Tokióba.
KITESURF
Hazánkban egyelőre talán kevésbé ismert a vízisí és a sárkányeregetés „házasságából született” kitesurf vagyis sárkányszörf, pedig a sportág 2024-ben már olimpiai sportág lesz. Úgyhogy nem árt nyomban megismerkedni a tízszeres világbajnok katalán Gisela Pulido Borrellel.
Teljesítmény
Diego López mind a hét kontinensen teljesítette a legnehezebb nyílt vízi úszóversenyt. Utoljára hagyta az Antarktiszt, ahol élete legnagyobb élményével gazdagodott.
AUSZTRIA
A szakember szerint az osztrákok többsége rossz technikával igyekszik előrehaladni a vízben, ezzel többet árt a szervezetének, mintsem használ. Mit lehet hát tenni?
Extrém Sportok
A bolgár Petar Sztojcsev hét éve még 32 fokos vízben nyert világbajnokságot 25 kilométeren, most ezer métert úszott a Déli-sark közelében a Port Lockroyban rendezett versenyen.
Sporttörténelem
Alább a vízben, vízen és víz alatt űzött (szabadidő)sportok hazai megszületését igyekszünk felidézni. Magunk elé képzeljük a dunai csónakházakat, a nagy folyón vízbe mártott ezernyi evezőlapátot, a vízi cserkészeket...
Vitorlázás
A Kékszalag az idén rekordot döntött a 681 résztvevő vitorlással, most pedig a világ legnagyobb amatőrvitorlás-versenyét rendezték meg Triesztben, a Barcolanát: 2689 hajó állt a rajthoz.
ÚSZÁS
Nemrég negyedik és ötödik masters Európa-bajnoki címét szerezte meg az 57 éves Hajdú László, a HaL, aki jövőre minden korábbinál nagyobbat dobna: szeretné körbeúszni a Balatont.
SUP
Minél gyorsabb, annál stabilabb, hallottunk egy jó tanácsot a SUP-on. A deszkán evezés remek kikapcsolódás, amihez a Népsziget tökéletes helyszínt nyújt.
Pénzügyek - 1. rész, úszás
Vasárnaponként megszokott sorozatunk ezúttal új témát dolgoz fel, s azt vizsgáljuk meg hétről hétre, hogy mennyibe kerülnek a szabadidős sportágak – elsőként az úszás lesz terítéken.
Extrém hosszútávúszás
Majdnem tragédiával végződött Mányoki Attila második kísérete az Északi-csatornán, de a csupasport.hu-nak elmondta, már a kórházban tudta, hogy jövőre újra megpróbálja átúszni.
BALATON-VÉGIGÚSZÁS
A taxis Zimányi András amatőrként, valamivel több mint ötven óra alatt hosszában átúszta a Balatont. Teljesítménye üzenetértékű, vagyis ötven felett is nagyszerű dolgokra lehetünk képesek.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.