Visszatérés a dombok közé

Nágocs község 25 év után rendez ismét duatlonversenyt, s rögvest az országos bajnokság negyedik futamára is sor kerül a somogyi dombok között, ahol háromszázan is rajthoz állhatnak.

„Egy legendás helyszín” – így szerepel a versenyt szervező extrememan.hu oldalon a hétvégi nágocsi D55 verseny, amely egyben duatlon országos bajnokság is.

„Huszonöt éves szünet után rendezünk ismét versenyt, korábban diákolimpia és regionális viadal is volt nálunk, aztán mindez abbamaradt – kezdte dr. Pap Imre, Nágocs polgármestere és háziorvosa, a verseny főszervezője. – Öt éve jött a lehetőség, hogy egy kerékpáros fordító erejéig részesei legyünk a kaposvári Extreman113-nak, most pedig már ob-t rendezünk. Egyre inkább látjuk, mekkora feladat, még ha van is rutinunk a rendezésben; de nem állunk rosszul, száz önkéntesünk segít, csak az időjárás legyen kegyes hozzánk.”

A főszervező hozzátette, tapasztalatok alapján a duatlon a triatlon kistestvére, mert régen, amikor sokkal rosszabb volt az uszodahelyzet az országban, többen duatlonoztak. Most inkább a tavaszi és őszi időszakra jellemző a duatlon, s csökkent is a létszám. Anno három-, négy- vagy akár ötszáz résztvevő is indult egy-egy versenyen, most 210-nél járnak, de tegyük hozzá, ez sem rossz létszám.

 

A gyengülő őszi napsütésben felüdülés lehet a somogyi tájakon futni Forrás: shutterstock

 

„Nágocson nem tudnánk triatlonversenyt rendezni, mert nincs úszásra alkalmas természetes vizünk, csak egy halastó. Amikor versenyeket rendeztünk, hatvan kilométerre, Mosdóson volt a legközelebbi uszoda – most már jobb a helyzet, Tabon és Kaposváron is lenne lehetőség az úszóedzések megtartására.”

Viszont ha tó nincs is Nágocson, csodás vidék várja a résztvevőket, akikre sok emelkedővel nehezített, technikás kerékpárospálya vár. Aki azonban túlesik a 10 kilométer futáson és a 40 kilométer bringázáson, arra már csak egy „könnyed” futás vár a célig.

„A kerékpárospálya a dombok miatt lesz nagyon nehéz. Aki jól akar szerepelni, technikásnak kell lennie, aki pedig azért érkezik, mert szeret mozogni, annak úgysem kell minden kanyarba hatalmas sebességgel belemennie, s élvezheti a pályát” tette hozzá dr. Pap Imre, aki annak idején amatőr szinten maga is duatlonozott, s anno a hétszáz fős falunak négy-öt korosztályos magyar bajnoka is volt.

 

D55 és D27.5, NÁGOCS

Sprinttáv: 5 km futás, 20 km kerékpározás, 2.5 km futás

Rövid táv (egyben országos bajnokság): 10 km futás, 40 km kerékpározás, 5 km futás

A viadal a 2018-as eXtremeMan versenysorozat része, a székesfehérvári rövidtávú triatlon, a kaposvári féltávú triatlon és a nagyatádi hosszútávú triatlon után a sorozat negyedik, egyben utolsó állomása.

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.