8 dolog, ami segít az otthoni lazításban a legkeményebb versenyidőszakban is

Az aktív életmódot élő sportolók számára a kikapcsolódás különösen fontos a versenyszezonok között. Kétségtelen, hogy az intenzív edzések és versenyek mellett nehéz megtalálni az időt a pihenésre és a regenerálódásra – de a feladat közel sem lehetetlen! Ha szem előtt tartjuk, hogy mennyire fontos ez a teljesítményünk fenntartásához – vagy akár fokozásához –, igenis megtalálhatjuk rá az időt, akár a saját otthonunkban is.

Az alábbiakban bemutatunk nyolc olyan hatékony módszert, amelyek segítségével az otthonunk igazi pihenőhellyé válhat még a legkeményebb versenyidőszakban is.

Egy bevált taktika: időzített pihenés

Amikor versenyről versenyre, fordulóról fordulóra járunk, közben pedig folyamatosan edzünk, fontos, hogy konkrét időt jelöljünk ki a lazításra. Mivel ebben az időszakban mind a fontos sporteseményeknek, mind az edzéseknek megvan a kijelölt idejük, a napirendünk adott rend szerint zajlik. Ez a precízen kialakított rendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy lássuk, mikor lesz időnk a pihenésre. És ha már kijelöltük az időt, tartsuk is magunkat hozzá! Az izmainknak ugyanis szüksége van a regenerálódásra, csakúgy, mint nekünk: mind a fizikai, mind a mentális feltöltődés időt igényel.

Ez egyébként jelenthet bármit, ami fizikai lazítással jár: meditálhatunk, kifújhatjuk magunkat a kényelmes karosszékben, de egy masszázsfotelt is beszerezhetünk.

Masszázs és nyújtás a regenerálódásért

Ha már szóba hoztuk a masszázsfotelt: az otthoni lazítás kiváló módjai közé tartozik a masszázs és a nyújtás is. Amikor épp nem tudunk elmenni egy sportmasszőrhöz, egy ilyen fotel is jól jön, de beszerezhetünk masszázspisztolyt is. Ezekkel a módszerekkel ellazíthatjuk az izmokat, illetve felgyorsíthatjuk a regenerálódási folyamatokat. Hasonló célt szolgálnak a nyújtógyakorlatok is: ezekkel nemcsak segítjük az izmok öngyógyító folyamatait, de növelhetjük a rugalmasságukat is, így a sérüléseket is nagyobb eséllyel kerülhetjük el.

Kényelmes otthoni környezet kialakítása

Amikor minden a versenyzésről szól körülöttünk, különösen fontos, hogy egy nyugodt, csendes, kényelmes környezetbe érhessünk haza, ami a lazításunkat szolgálja. Ehhez válasszunk ergonomikus kialakítású bútorokat a kanapétól a karosszékig, de az sem mindegy, milyen matracon, párnán hajtjuk álomra a fejünket. Ezek segítenek abban, hogy otthonunk olyan hely legyen, ahol kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk a következő edzésre vagy versenyre.

Relaxációs technikák

A relaxációs technikák – például a különböző légzésgyakorlatok – hatékony módszerei az otthoni stresszoldásnak és lazításnak. Próbáljunk ki különféle meditációs és légzőgyakorlatokat, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott állapotba kerüljünk. Ezek a technikák segíthetnek abban, hogy megnyugtassuk, lecsendesítsük az elménket, illetve hogy csökkentsük a szorongást, ami a feszített időszakban különösen nagy veszélyt jelent a sportolókra.

Játék és szórakozás

Szintén a stressz-szint csökkentését érhetjük el azzal, ha ebben az időszakban sem mondunk le a szocializációról. Persze nem azt mondjuk, hogy minden este járjunk el szórakozni – hiszen a pihenés és az egészséges alvás fontosabb –, de mindenkit arra biztatunk, hogy töltsön minél több időt a családdal és a barátokkal! Mindegy, hogy a kanapén pihenve beszélgetünk, társasjátékozunk vagy a bárszékekre ülve keverünk néhány alkoholmentes koktélt: a lényeg a társas kikapcsolódás. Ezek az élmények ugyanis segíthetnek az összetartozás érzésének megerősítésében és a boldogsághormonok felszabadításában.

Kreatív kikapcsolódás

Sok ember szembesül azzal, hogy nem megy a passzív kikapcsolódás – nekik remek módszer, ha találnak egy olyan hobbit, aminek nincs köze a sporthoz. Ez lehet valamilyen kreatív tevékenység, például a rajz, a kézműves foglakozás, de a példánál maradva: kézműves koktélok gyártása vagy új receptek tesztelése is. Ez utóbbiakat a párunkkal vagy barátainkkal közösen is végezhetjük: beteszünk valamilyen kellemes zenét, helyet foglalunk a bárszékeken és mehet is az ötletelés! Így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, ráadásul eltereljük a figyelmünket a sportteljesítményről és a mindennapi stresszről.

Digitális detox

A digitális eszközök túlzott használatának számos negatív hatása van. A kék fény zavarja az alvási ritmusunkat, miközben a közösségi média stresszt és szorongást okozhat. Ebben az időszakban különösen érdemes korlátozni a Facebook-, Instagram és TikTok-használatot, hiszen nincs szükségünk arra, hogy a fitneszguruk posztjai miatt folyamatos lelkiismeret-furdalást érezzünk, amikor épp nem edzünk.

Ezen felül minden este – lefekvés előtt legalább egy órával – érdemes teljesen száműzni a környezetünkből a telefont, laptopot és társait. Próbáljunk meg bevezetni egy esti rituálét – ez segíthet a jobb alvásban és a nyugodt éjszakai pihenésben, ami elengedhetetlen a sportteljesítményhez és az optimális regenerálódáshoz.

Az otthoni kikapcsolódás és pihenés tehát kulcsfontosságú eleme a sportolók életének, hiszen csak így lehetnek képesek megőrizni a fizikai és mentális egyensúlyt a versenyidőszakban is. A fent említett nyolc módszer segítségével ez nekünk is sikerül.

(Szponzorált cikk)

Kép forrása: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Több százan vettek részt a 3 napos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.