Az ökölszabály: egy pattanás után ütni kell!

Sorozatunkban a lábteniszt és a röplabdát elegyítő ököllabdáról írunk: a játék önálló alapokra épített ősi sport, rendkívül intenzív, s jó labdaérzéket kívánó mozgásforma, amely manapság is Németországban a legnépszerűbb.

A népi közösségek által kialakított játékok közül nem mindegyik maradt fenn – ilyen a faustball, szabad magyar fordításban az ököllabda is. A sportággal kapcsolatos első feljegyzések a római korból származnak – a legkorábbi említést III. Gordianus császárnak tulajdonítják (i.e. 240 körüli dátumozással) –, a történelmi jegyzetekben szerepel egy ököllel űzött labdajáték, vagyis ez alapján feltételezhető, hogy ebből fejlődhetett ki a középkorban elsősorban Itáliában űzött sportág. A sporttörténészek a tizenhatodik században lefektetett szabály részletesebb elemzésekor arra a következtetésre jutottak, hogy az „ősi” játéktér mérete 90×20 méter lehetett, s a hosszabb oldalon 15 méter magas fal húzódott.

A labda súlya jelentős, közel egy kilogrammos volt, ezért a csapat(ok) játékosainak az ütőkezükön még gyapjúval bélelt fa alkarvédőt is viselniük kellett.

Münchenben a tizenkilencedik század végén a történeti hagyományokhoz kapcsolódva kifejlesztettek egy, a római ököllabdához hasonló oda-vissza ütögető játékot. Első szabályait 1896-ban írták le, és 1920-ig többször átalakították, javították. Manapság az ököllabda elsősorban Európában divatos, Németország, valamint Svájc és Hollandia az éllovas, s játsszák Franciaországban is, mi több, Dél- Amerikában is kedvelik, de hazánkban és a régióban ismeretlen sportnak számít.
A játék a röplabdával és a lábtenisszel mutat rokonságot (érdemes a közösségi videómegosztó oldalakon rákeresni a faust-, vagy fistball szavakra, hogy képbe kerüljünk): a játéktér igen nagy, 50×20 méter, oldalt hatméteres kifutóval, hátul pedig nyolcméteres részt kell szabadon hagyni. A pálya közepén kifeszített zsinór három-öt milliméter vastag, és súlyokkal megerősített, hogy ne lengjen be. A térfél elválasztó mögötti részeken háromméteres területet festenek fel, és ott az adogatás ideje alatt sem az adogató, sem a fogadó csapat tagjai nem tartózkodhatnak. A labdát csak kézzel szabad megérinteni, és – ez talán a leginkább jellemző részlete a játéknak – minden ütés után a labda egyszer lepattanhat az ellenfél és az adogató csapat térfelén. Minden oldalon három érintés lehetséges. Hiba esetén mindig a másik csapat jut adogatáshoz, amelyet bármelyik csapattag elvégezhet.

Az ököllabda szabályrendszere ragaszkodik a posztokhoz (öt-öt tagú csapatok állnak egymással szemben), és minden szerepkörben – a hátvédeknek, a közép- és első játékosnak – jól meghatározott feladatai vannak.

Az értékelés pontozással történik. Ha valamelyik csapat ront, értelemszerűen hibapontot kap, ugyanakkor a másik jutalompontot szerezhet. Hibának számít például, ha a játéktér közepén kifeszített kenderkötelet valamelyik játékos megérinti, vagy ha valamelyik játékos a labdát a pályáról kiüti, netán az átpattant labdát kétszer üti meg, továbbá a kézen kívül más testrészével érinti meg a labdát, s az is rontásnak számít, ha a labdát nyitott kézzel üti meg és nem ököllel. Hiba az is, ha a csapatok harmadszori érintés után sem tudják az ellenfél térfelére juttatni a labdát. Fontos szabály, hogy a labdát kizárólag egy kézzel lehet megütni, mi több, az adogatás és a fogadás részletei talán a legfontosabbak az ököllabdában. Adogatásnál a labda nem érintheti a kötelet, míg fogadásnál arra kell figyelni, hogy egynél többször ne pattanjon le a fogadó térfelén – utána mindenképpen ütni kell!

S ha már az ütés…

Érdemes röviden szólni a különböző ütésformákról, mert a játéknak ez adja az alapját és sava-borsát. Alapütés: a nyújtott kar szélesebb oldalával történik, és az ütés után sokáig kell a labdát kísérni.

Németországban roppant népszerű az ököllabda: a másodosztályú mérkőzésen készült felvétel Stephanie Arendsen lecsapását örökítette meg. Fotó: Markus Joosten (Imago Images)

Légi ütés: az átívelt labdát levegőből fogadják, tulajdonképpen az alapütéshez hasonlít, de levegőből történik a labda továbbítása. Lecsapás: technikai kivitelezése teljesen megegyezik a röplabda leütésével, csak éppen itt ököllel történik; ez amúgy magasra feladott, hálóközeli helyzetben alkalmazott ütésforma, s talán a legnagyobb hatásfokkal ezzel növelhető a pontok száma. Körkörös átütés: támadó jellegű ütésforma, ilyenkor a játékosok nem a háló közeléből, hanem nagyobb távolságról alkalmazzák. Az ütést egy kör alakú nyitó, nyúló mozdulat előzi meg, s az ököl a labdával a fej felett találkozik.
Egy-egy csapat stratégiája nyilván a játékosok tudásától, egyéni képességeitől függ, s nagy szerepe van még a jól megválasztott taktikának is. A jól emelkedő, magas játékosokból összeállított csapatok valószínűleg a támadó megoldásokat kedvelik, úgy, hogy a támadásszövés többnyire rövid és a gyors befejezésre törekszik. A védekezésre berendezkedett csapat taktikája természetesen az imént említett játékkal ellenkező, vagyis a hosszú, megfontolt hárítás, és az abból induló labdatartás adja a támadótaktika alapját.

Az ököllabda őrzi helyét a világ sportjátékai között, elsősorban Németországban népszerű, hiszen ott erős hagyományai vannak. A sportág nagy vívmánya, hogy 1968 óta ököllabda-világbajnokságot is rendeznek.

A profi körülmények megteremtése komoly előkészületeket igényel, ugyanakkor grundjelleggel is kipróbálható és űzhető az ököllabda, hiszen a nagyobb füves területen néhány karón, a jól kifeszített szalagon, és egy gumilabdán kívül másra nincs szükség, ráadásul ez esetben a játéktér mérete is kicsinyíthető, akár már két-két, vagy három-három tagú csapatok is élvezetes meccseket játszhatnak.

Nyitókép: Imago Images

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.