Fogyókúra: nem a gyorsaság számít!

Év elején különösen népszerűek a különböző fogyókúrák, diéták. A módszerek között nehéz eligazodni, ebben segít dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Karának docense, sportélelmiszer-fejlesztő.

Dr. Gyimes Ernő igazán hitelesen tudja elmondani, hogy a tél távozásával miként érdemes belevágni a fogyókúrába, illetve tudatosabban táplálkozni. A szegedi tudományegyetem docense maga is aktív sportoló, s a sportélelmiszer-fejlesztés terén is elismert szakember. Véleménye szerint a hatékony és egészséges testtömegcsökkentés a matematikával kezdődik, méghozzá azzal a kérdéssel, mennyi idő alatt szedtük fel az adott felesleget. Ha évek alatt gyűlt össze a nem kívánt zsírtömeg, irreális azt várni, hogy napok, hetek alatt eltűnik. Vannak olyan diéták, amelyekkel nagyon gyorsan, drasztikusan lehet fogyni, de ezek sohasem egészségesek, vagy rövid, vagy hosszabb távon mindenképp károsak.

Dr. Gyimes Ernő nemcsak beszél a fogyáshoz szükséges mozgás áldásairól, maga is rendszeresen sportol

Természetesen nem minden diéta ilyen.

Az egészséges fogyás alapja a fokozatosság, miközben folyamatosan egy kalóriadeficites állapotot hozunk létre, azaz több energiát használunk el, mint amennyit beviszünk.

Ezt két módon tudjuk megtenni. Az egyik, hogy kevesebbet eszünk, a másik, hogy többet mozgunk, ugyanakkor fontos a két módszert együtt használni, ha lehetséges, akkor hiteles szakember segítségével.

Vajon a különböző étrendkiegészítők mennyire hatásosak a testtömegcsökkentésben?

„Vannak olyan anyagok, készítmények, amelyek igazoltan hatásosak, segítik a fogyást, de sok olyan is, amely bizonyítottan nem fejt ki valós hatást, illetve amelyeknél nincs egyértelműen megcáfolva vagy igazolva az effektivitás. A hatékony készítmények általában úgy működnek, hogy fokozzák a zsíranyagcserét vagy általában az anyagcserét, ilyenek például a citrus bioflavonoidok vagy a koffein, de természetesen ezek sem csodaszerek. Vannak olyan anyagok is, amelyek segítenek a zsírbontásban fontos szerepet játszó úgynevezett barna zsírsejtek termelésében.”

Az emberek általában hatékonyan, de egészségesen akarnak fogyni – hogyan lehetséges ez egyszerre?

Dr. Gyimes Ernő szerint fontos, bármilyen diétát, módszert kezd el valaki, mindenképpen nézzen alaposan utána, bármennyire is hiteles ember, edző, táplálkozási tanácsadó ajánlja. Vélekedése szerint a diétának fenntarthatónak kell lennie, hosszú távon kell működnie, a drasztikus fogyókúrákat csak orvosi felügyelet mellett ajánlott végezni, és csak rövid időn át, mert a túl szélsőséges diétának helyrehozhatatlan következményei is lehetnek.

Az alkalmi böjtöket, fogyókúrákat is lehet jól használni, ha megfelelően elő vannak készítve, de azok se legyenek drasztikusak.

A méregtelenítő kúrák, gyors eredményt ígérő készítmények is népszerűek, a kérdés adva van, vajon működnek-e.

„Alapvetően a szervezetnek jól működő méregtelenítő rendszere van, és ha egészségesek vagyunk, ez tökéletesen ellátja a feladatát mondta még dr. Gyimes Ernő. – Magát a méregtelenítő kifejezést általában marketingcélból használják, ami jelentheti, hogy az adott készítmény kis mértékben segíti a máj és a vese működését. De gyakran nem erről van szó, hanem a tudománytól elrugaszkodott módon egyfajta gyors fogyást segítő szerként reklámozzák, és ezeknek általában nincs valós hatásuk a zsírégetésre, illetve a testösszetétel javítására.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.