Futottak a rögbis srácok, de nem meccsen

Észak-Írországban is befellegzett az iskolai rögbiidénynek, de a fiatalok feltalálták magukat más sportágban – sőt a nem rögbizők is megtettek egy Belfast–Moszkva távolságnyi kilométert.

Bár a koronavírus-járvány tönkretette az észak-írországi iskolai rögbicsapatok idényét, nem kell félteni a srácokat, mert remekül feltalálták magukat. Ha már nem küzdhetnek hagyományos módon az iskolai kupáért (Schools’ Cup), hát futottak helyette! Az iskolai finálé tényleg nem mindennapi program, normális esetben a 18 ezer néző befogadására alkalmas belfasti Kingspan Stadionban rendeznék meg az Észak-Írországban nemzeti ünnepnek számító Szent Patrik-napon, március 17-én.

 

Hasonló eseményekre még várniuk kell a rögbiseknek is. Fotó: shutterstock

 

A világjárvány miatt azonban nemhogy meccseket nem játszhatnak, edzeni sem szabad, szóval lőttek a rögbinek – de nem a futásnak! A Ballymena Academy egyik vezető tanárától jött az ötlet, hogy az iskolák diákjai és tanárai január 27. és február 3. között futásban mérjék össze magukat, az győz, aki több kilométert tesz meg ebben az időszakban.

A Newtownards városkában található Regent House tanulói és tanárai pedig nem vicceltek, 764 mérföldet, azaz 1230 kilométert (!) futottak.

Akadt olyan 13 éves srác, Glen Smyth, aki több mint száz kilométerig jutott a rövid idő alatt.

„Nagyon hiányzik a rögbi, de ez a kihívás lehetővé tette, hogy ismét versenyezzek – fogalmazott a sztorit bemutató BBC-nek. – Néha az időjárás miatt nem volt egyszerű, de azt akartam, hogy az iskolám nyerjen.”

Michael Lyttle 80 kilométert futott, majd úgy fogalmazott, neki olyan volt ez, mint egy rögbiverseny, csak labda nélkül – és persze jó motiváció volt az egész csapatnak. Erről a faktorról beszélt a 14 éves csapatkapitány, Hasan Kaymak is, akinek fizikailag és mentálisan is jót tett a futás, hiszen „senki sem tudja, mikor rögbizhetünk újra”.

A Regent csapatának vezetője nem kisebb név, mint a 47 éves Anthony Charles „Budge” Poutney, aki a skót válogatott kapitánya volt, és a nemzetközi színtéren is kupát nyert a Northampton Saintsszel.

 

Anthony Charles Poutney örült a gyerekek aktivitásának. Fotó: David Rogers/Getty Images

 

„A srácok igazán beleszerettek a kihívásba, és ahogyan haladt a hét, egyre inkább megmutatkozott a kemény munka. Meghozta a bajtársiasságot és összetartozást, amelyet mindannyian hiányoltunk az elmúlt hetekben.”

Hogy azok se maradjanak ki, akik nem rögbiznek, az iskola külön kihívást kezdeményezett: több mint százan vettek részt rajta, és összesen 1552 mérföldet, nagyjából 2500 kilométert tettek meg – mintha Belfasttól Moszkváig futottak volna.

Címlapfotó: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.