Ha szeptember vége, akkor sportoló diákok

Az idén is szeptember utolsó péntekén tartják meg az Európai Diáksport Napját. Tizenhárom éve magyar kezdeményezésre indult a program, amely 2015-ben vált nemzetközivé, tavaly pedig már kontinensünkön túlra is eljutott.

A Magyar Diáksportszövetségnek (MDSZ) szeptember 27-én három kiemelt rendezvénye is lesz, a helyszín Eger, Kisvárda és Budapest lesz.

Az Európai Diáksport Napja (ESSD) magyar kezdeményezésre, csaknem tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. Először, 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott a mozgalomhoz, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy másfél millió diákja vett részt a saját iskolájában diáksportnapi programokon.

2018-ban megdőlt az eddigi rekord, hazánkban 1200 iskola 400 000 gyermeke mozgott együtt az Európai Diáksport Napján, világszerte összesen 29 országban 2.5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, amely a kontinensen túl, egészen Makaóig és Chiléig is elért.

Az ESSD ma már a European Week of Sport, azaz az Európai Sporthét egyik legnagyobb sikerű rendezvénye, ennek eredményeként a Magyar Országgyűlés 2017-ben úgy határozott, hogy szeptember utolsó péntekjét a Magyar Diáksport Napjának nyilvánítja.

„A Magyar Diáksportszövetség büszke rá, hogy olyan programot indított el, amely tizenhárom év alatt ilyen népszerűvé vált ország-, Európa- és világszerte, illetve amelynek eredményességét és fontosságát elismerve a politikum úgy döntött, hogy kiemelt napként kerül be az iskolai naptárba” – hangsúlyozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

Az Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. Az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv (az idén 2019 méter) teljesítése.

A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét. Ebben az évben a mozgás szeretete mellett az egészséges táplálkozás is középpontba kerül.

A fővárosi kiemelt esemény arca a vízilabdázó Fodor Rajmund.

Mint egykori élsportoló és két gyermek édesapja minden lehetőséggel igyekszem élni, hogy a gyerekeknek átadjam a rendszeres mozgás élményét. Fontos, hogy megtudják, mi mindent adhat nekik a sport: örömöt, sikerélményt, erőt, önbizalmat, barátokat. A diáksportnapon hatszáz középiskolással fogok találkozni és egy jót mozogni, a program nekem is nagy élmény lesz” nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok.

A Magyar Diáksportszövetség tavaly indította el díjazási rendszerét, amelynek keretében minden évben kiemelten díjazza a legszínesebb programokat megvalósító és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat. Az idén sportszerutalvánnyal jutalmazza az első 1200 iskolát is, amely beküldi beszámolóját a diáksport napjáról.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.