Kollagén: használjuk vagy ne?

Minden sportoló életében felmerül a kérdés: érdemes kollagént szedni? Szakértő bevonásával kerestünk választ a nagy dilemmára, miközben a saját bőrünkön is kipróbáltuk. Íme a megdöbbentő eredmény.

A kollagénnel kapcsolatban mindenki tudja, hogy fontos alkotóelemről van szó, amely csökkenti a porckopást. A ortopédia is alkalmazza a kollagéninjekciót, amelyek a térd- vagy könyékhajlatba fecskendezve támogatják a porcok normális működését, valamint a táplálékkiegészítő-gyártók is számos formában kínálnak kollagéntartalmú porokat, italokat és kapszulákat. De vajon hogyan hat a kollagén az ízületekre?

„A kollagén az egyik legösszetettebb fehérje, amely többek között a porcok és ízületek fő szerkezeti alkotóeleme is. Az étrendünkben található különböző fehérjeforrások aminosavakkal látják el a szervezetet, amelyeket úgy képzeljünk el, mint testünk »építőkockáit«. Ezek segítenek a test fehérjeszintézisének fenntartásában és helyreállításában, például ilyen segítők a kollagénfehérjék is” – kezdi a beszélgetést Petr Loskot, a GymBeam táplálkozástudományi szakértője. A kollagénbevitel előnye tehát, hogy táplálkozás során biztosíthatjuk azokat a speciális összetételű aminosavakat, amelyeket a szervezet közvetlenül és könnyen felhasználhat a kollagénszintézis támogatására.

Természetes helyettesítő anyag

A szervezet a stressz, a gyulladások, illetve a megfelelő tápanyaghiány miatt elveszíti azt a képességét, hogy természetes úton optimális mennyiségű kollagént juttasson a szövetekbe. Ez okozója lehet a ráncosodásnak, ízületi fájdalmaknak, valamint a kisebb erek vérzéseinek, mivel a kollagén az érfalakban is jelen van. Az ilyen jellegű panaszok ellen a kollagén hatékony ellenszer lehet.

„Tudományos kutatások igazolják, hogy a kollagénpótlás fokozhatja a természetes kollagéntermelést, a kollagénpeptidek pedig segíthetnek lassítani a bőr öregedését a ráncok és a szárazság csökkentésével. Annak érdekében, hogy a szervezet növelni tudja a kollagéntermelést, fontos a C-vitamin, a retinol, a cink, a biotin, a niacin, a riboflavin, a jód és a réz alkalmazása is. Ezek részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, illetve az étrend-kiegészítőkben is megtalálhatók, vagyis ha szeretnénk megőrizni a bőr, a porcok és az erek egészségét, nemcsak kollagénre van szükség, hanem a felsorolt elemekre is.”

Petr Loskot elmondása szerint megelőzés szempontjából naponta 5–10 gramm kollagénbevitelre van szükség. Hogy milyen formában? A hatékonyság szempontjából mindegy. Amikor pedig azt olvassuk egy kollagéntartalmú termék leírásában, hogy „hidrolizált kollagén” vagy „hidrolizált kollagénpeptidek”, akkor minőségi készítményt tartunk a kezünkben, ugyanis ezek a kifejezések jelölik, hogy gyorsan felszívódó kollagénről van szó.

Létezik kollagéntúladagolás?

A táplálkozástudományi szakértő szerint a túlzott kollagénbevitel hatása lehet a gyomorfájás, a puffadás, de hasmenés is jelentkezhet. Veseproblémák esetén a kollagén rendszeres fogyasztása előtt ajánlott az orvosi konzultáció. Ezenkívül az étrend-kiegészítő tartalmazhat allergén-összetevőket, mint például halat, amelyre érdemes odafigyelni. Normál esetben a napi 5–10 gramm kollagén nem okoz egészségügyi kockázatot, mi több, hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Ami pedig az életkori megkötést illeti, a kollagénes étrend-kiegészítők életkori alkalmazására vonatkozóan nincs nemzetközi ajánlás.

„Fiatalkorban alapvetően magas a szervezet természetes kollagénszintetizáló képessége, ezért a húszas évek elején még nincs szükség kollagénpótlásra. A húszas évek végén azonban megjelenhetnek az öregedés első jelei, ezért érdemes elkezdeni a rendszeres kollagénfogyasztást” – mondja Petr Loskot, és még hozzáteszi, hogy a kollagénszintézis és -helyreállítás egy soha véget nem érő folyamat, éppen ezért nem szükséges meghatározott napszakban fogyasztani a kollagént, a lényeg a rendszeresség.

Mi is kipróbáltuk

Három hétig szedtünk kollagént napi rendszerességgel. Az első napokban semmilyen eredményt nem érzékeltünk sem az porcok, sem a bőr, sem pedig a vérkeringés szempontjából. Majd a második hét végén jelentkeztek a kollagénfogyasztás hatásai, az edzés jobban ment, különösen a guggoló gyakorlatok. Ugyanakkor eleinte nehézséget okozott, hogy a kollagénfogyasztást beillesszük a napi rutinba. Edzés előtt nem esett jól, edzés után pedig kiütötte a fehérjepótlás, végül a reggeli órákban kapott helyet az étrendben. Az edzések hatékonyságát minimálisan növelte, tehát a szervezetünknek szüksége volt a kollagénpótlásra.

Igaz, hogy a kollagén serkenti a haj- és körömnövekedést?

A kollagénpótlás hasznos a haj és a köröm állapotának javítására is, hiszen azok a keratin nevű fehérjéből épülnek fel, ami szerkezetileg nagyon hasonlít a kollagénhez. De a haj és a köröm szépsége nemcsak a kollagénfogyasztáson múlik, többek között a cink, a szelén, a biotin és a réz bevitelére is szükség van a gyorsabb növekedéshez.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.