Mikortól súlyzózzon a gyerek?

A fitneszpéldaképek egyre több fiatalt is ösztönöznek a mozgásra, edzésre. A fiatalok pedig előszeretettel súlyzóznak, hogy olyanok legyenek, mint a „nagyok”. De mikortól eddzen a gyerek súlyzóval?

Izmos kar, vádli, kockahas. A közösségi médiában, videómegosztókon a testépítők, fitneszversenyzők számos fotót, videót tesznek közzé magukról, edzéseikről, amelyekkel mindenkit motiválnak a mozgásra. Nemcsak a felnőttek, hanem sok kamasz is szeretne úgy kinézni, mint ők, és szüleikkel vagy barátaikkal együtt mennek a konditerembe.

Ám minden szülő felteszi azt a kérdést, mikortól adhat súlyzót a gyerek kezébe. Mikortól nem tesz kárt vele?

Fontos, hogy a gyerekeket tanítsuk meg a helyes technikára /Fotó: Shutterstock

A túlzott terhelés ugyanis károsíthatja az ízületeket, illetve a csontok növekedését.

Szakértők szerint a gyerekek egyéni érettsége szerint kell eldönteni, mikortól edzhetnek súlyzóval, de 14-16 éves kor előtt nem ajánlott. A nagy súlyok mellett az is árthat egy fejlődésben lévő csontozatnak, ha a gyakorlatokat túlzásba viszik és nem megfelelően kivitelezik. Nagyon fontos tehát, hogy a gyerekek előbb kisebb súlyokkal sajátítsák el a tökéletes technikát, szerettessük meg velük a sportot, a mozgást.

A fiatalkori mozgásnak ugyanis rengeteg előnye van. A rendszeres testmozgás csökkenti az elhízás veszélyét, pozitív hatással van a szív, a tüdő működésére, az anyagcserére. A sportnak köszönhetően javul a gyerek egyensúlyérzéke, koncentrálóképessége. A mozgás nemcsak a testi, hanem a lelki fejlődésre is jó hatással van.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.