Tar László 71 évesen is sorra nyeri a golfversenyeket

A szenior békéscsabai golfozó, Tar László többszörös bajnok, a Zöld Zakó büszke tulajdonosa, Alsó-Ausztria Mestere. Szeretett sportjáért évente hatvanezer kilométert is levezet, pénzt és időt nem spórolva járja a versenyeket.

Golfozni sosem késő elkezdeni. A békéscsabai szeniorgolfozó, Tar László ötven is elmúlt, mikor először fogott ütőt a kezében, mostanra pedig közel háromszáz aranyérme van Európa számos országából. Évi hatvan-hatvanöt versenyen vesz részt, az elmúlt időszakban játszott többek között Ausztriában, Hollandiában, Franciaország, Szlovákiában, Svájcban és Olaszországban is, a 2023-as esztendőben több mint 60 ezer kilométert vezetett le, úgy hogy az összes, utazással együtt járó szervezést magának intézni – szállásokat foglal, útvonalat tervez, költségeket számol.

HA NINCS KÁRTYAPARTI, TALÁN GOLFOZÁS SINCSEN

A hódmezővásárhelyi születésű sportember húsz éve szeretett bele a golfozásba.

„Emlékszem, egy májusi nap volt. Gyönyörű zöld volt minden, egy kisebb társasággal éppen a Békéscsabához közeli Pósteleken kártyáztunk, amikor úgy döntöttünk, üssünk néhányat a szomszédos golfpályán. Elsőre telibe találtam a labdát, ami egyáltalán nem olyan könnyű, és ott ragadtam.”

Tar László a kosárlabdát éppen akkoriban hagyta abba, ez is a kezére játszott, arra ösztönözte, hogy sportágat váltson. Pedig a kosárlabdában is szép sikereket ért el, Hódmezővásárhelyen első NB II-es mérkőzésén csereként beállva az utolsó kilenc percben huszonegy pontot dobott. Munkája miatt aztán Békéscsabára került, ahol másodmagával a semmiből építette fel az akkoriban megyei osztályban tengődő csabai kosárklubot.

CSEPELRE JÁR RENDSZERESEN MAGÁNLECKÉKET VENNI

A golf aztán egészen más szintű sikereket hozott.

A 71 esztendős Lászlót kétszer választották az év golfozójának, pedig míg Magyarországon 1500-an űzik ezt a sportot, addig az osztrákoknál 105 ezren, csak a szeniorversenyzők több mint 12 ezren vannak. Utóbbi kategóriában ötven év az alsó korhatár, így Tar Lászlónak sokszor húsz évvel fiatalabbakkal is versenyeznie kell. Erre szokta mondani: ehhez képest ő 51 esztendős elmúlt, amikor elkezdte.

„Tíz éve játszom Ausztriában. Idehaza rendszeresen falakba ütköztem, a szövetségnél valamiért mindig valami probléma merült fel. Úgy döntöttem, Ausztriába igazolok. Korábban is jártam nemzetközi tornákra, a kezdeti nehéz időszakot követően hat év után jöttek az első sikerek. Mondjuk, ebből a szempontból különleges »állatfaj« vagyok, mindennap kimentem Póstelekre edzeni, és rendszeresen jártam fel Csepelre a profi golfedző Szigeti Csabához, hogy leckéket vegyek. Idehaza aztán kimentem a pályára, elütöttem ötszáz–ezer labdát, és próbáltam a magánórákon elhangzottakat gyakorolni. Azt a módszert választottam, mint úszásban Hosszú Katinka, versenyekkel készültem fel a versenyekre. Időt nem kímélve utaztam rendszeresen Ausztriába, hogy olyan körülmények között játszhassak, amilyen aztán majd a versenyen vár rám.”

ELŐFORDULT, HOGY NEGYVEN FOKBAN KELLETT ÜTNI

A Zöld Zakóval járó elsőségére a legbüszkébb, hiszen erre a versenyre nem lehet nevezni, ide meghívják az embert. A szezon végén az adott országban rendre a legjobb eredményeket elérők szállhatnak harcba a címért, az elmúlt években Tar László kétszer is első volt, de több ezüst- és bronzérme is van.

Olykor extrém időjárási viszonyok is nehezítik a golfozók dolgát, a magyar szeniornak Hollandiában egyszer olyan sűrű esőben kellett játszania, hogy gyakorlatilag csak sejtette, melyik irányban van a zászló és a lyuk.

„Esőruhában voltam, de még az alsónadrágom is elázott. Villámlott, de a verseny ment tovább, olyan vízfüggöny volt előttem, hogy örültem, ha a labdát eltaláltam. De a hőség is lehet zavaró, egyszer negyvenfokos hőségben kellett játszani, az is borzasztó volt. A szervezők hideg, nedves törülközőket hoztak, amiket a nyakunkba tettünk, szerencsére a feleségem azon a versenyen velem volt, a pokoli forróságban rengeteget segített.”

A békéscsabai sportolónak három lánya van, a legidősebb jogászként dolgozik, a középső kutatóorvos, a legkisebb pedig Angliában óceánokra fejlesztett szélerőművek tervezésén dolgozik.

Neje gyakran nekiszegezi a kérdést: meddig golfozik még?!

„Az informatikai cégem jól megy, amíg élek, dolgozni szeretnék. Ami pedig a golfot illeti, ha már nem tudom elütni a labdát, abbahagyom… Addig viszont visz előre a vérem.”

 

A golfot 1952-ben száműzték Magyarországról

Kevesen tudják, de a golfot Magyarországon 1952 után betiltották. Az indok egészen megdöbbentő volt, „nyugati úri jellege” miatt száműzték az országból, pedig a II. világháború előtt az európai mezőnyben jelentős eredményeket értek el a magyar versenyzők. A húszéves tiltás okozta jelentős lemaradást a mai napig nehezen hozza be a magyar golfsport, és a versenyzők szerint azt a bélyeget is le kell vakarni róla, hogy drága… Szerintük nem drágább, mint a tenisz, a síelés vagy éppen a vitorlázás.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.