120 óra pokol – elit katonai kiképzésre készül a tizennyolcszoros Ironman

Janota Zoltán kőkemény felkészülés után vág bele a legrátermettebbeknek kitalált kihívásba.

A székesfehérvári Family Tree Triatlon SE vezetőedzője már tizennyolcszor teljesítette sikerrel az Ironman-versenyt, állandóan keresi az újabb és újabb kihívásokat. Most éppen az Elite Challenge programra készül, amely az egyik legkeményebb, civileknek is elérhető, ötnapos fizikai-pszichikai terheléses képzés.

„A program alapját olyan katonai kiképzések adják, mint a US Army Ranger, a Special Forces, az MH Skorpió vagy a Rohamlövész. A képzés elsősorban azoknak a civil vagy aktív szolgálatot teljesítő egyéneknek szól, akik bizonyítani akarják maguknak, hogy képesek megfelelni az elit katonákkal szemben támasztott követelménynek. Az Elit Challenge kitalálója Koltai Arnold alezredes, a Magyar Honvédség legendás Rohamlövész-tanfolyamának atyja, aki maga is számos katonai iskolát és kiképzést végzett el sikeresen” – mondta az embert próbáló programról Janota.

A brutális fizikai és pszichikai terhelések teljesítésével az Elite Challenge programot elvégzők – azon túl, hogy egy felvarróval gazdagodnak – olyan elitkörbe kerülnek, amelyben a bajtársiasság és a barátság extrém körülmények között kovácsolódott.

„Százhúsz óra pokol – így hivatkoznak a kiképzésre, ami teljesen megfelel a valóságnak, hiszen minden egyes perc be van osztva, mindent időre kell elvégezni.

A tóban egymást húzzuk a sárban, a rangerkiképzésen is használt akadálypályán kell átküzdeni magunkat, tesztelik éjszakai tájékozódási képességünket, és egy ötven kilométeres menetgyakorlatot is teljesítenünk kell, huszonöt kilogrammos felszereléssel nehezítve.

Emellett különböző taktikai mozgásokat, gyakorlatokat végzünk teljes leterheltség és fizikai fáradtság mellett” – részletezte a kihívásokat Janota Zoltán, akinek egyáltalán nem idegen a katonai terep.

Janota Zoltán civilben triatlonedző

„A Magyar Honvédség tartalékos tisztje vagyok, elvégeztem az alap- és az emelt kiképzést is, most pedig kíváncsi vagyok rá, hogyan állnám meg a helyem az elit katonák között. A vezetőedzői munkám mellett nem tudok teljes mértékben a Magyar Honvédség tagja lenni, de mint tartalékos ennek a programnak a teljesítésével betekintést kaphatok az elit katonák életébe. A program során jobban megismerhetem önmagam, megméretem a rátermettségem, kitartásom és akaraterőm, miközben a tűrőképességem határait feszegetem” – mesélt a belső motivációiról a sportoló.

A feladat igen nehéz, a kihívás öt napja alatt 60-70, de akár 90 százalékos is lehet a lemorzsolódás.

„Válogatott eszközökkel próbálnak minket lefárasztani, és a lehető legnomádabb körülmények között élünk. Nincs semmiféle kivételezés, ha vannak nők, rájuk is ugyanazok a szabályok és elvárások vonatkoznak, mint a férfiakra. Csak számokat kapunk, nem tudjuk egymás nevét sem, vagy hogy ki honnan jött. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy teljesíts, a lehető legmagasabb szinten a lehető legnagyobb nyomás alatt” – árulta el Janota, aki már gyerekkora óta keresi a kihívásokat.

„Ezeket teljesítve nemcsak megismerjük magunkat, hanem többek is lehetünk szellemileg.

Így pedig valami pluszt tudunk nyújtani annak a közösségnek, amelyben élünk. Olyan látásmódot, erőt, praktikát adhatunk át, amely segítségként szolgálhat a sportban, de a hétköznapi életben vagy a munkahelyen is” – tette hozzá a többhetes felkészülésen túljutó tizennyolcszoros Ironman.

„Nagyon sok hullámvölgyön mentem keresztül az elmúlt hetekben. Teljesen más a felkészülés, mint egy triatlonversenyre, és attól még, hogy tizennyolcszoros Ironman vagyok, semmi sem garantálja, hogy teljesíteni tudom a kihívást. Az eddigi tapasztalataimat felhasználva még nagyobb türelemmel, óvatossággal és alázattal kezdtem el a felkészülést, és úgy látom, be is jött, mert olyan dolgokra vagyok képes, amire sosem gondoltam volna, és a kiírt edzésprogramon felül is teljesíteni tudok. Úgy állok oda, hogy igen, ezt megcsinálom” – fogalmazott Janota, de hangsúlyozta, mint mindig, természetesen most is az egészsége a legfontosabb.

„Nyilván a kiképzők is arra törekednek, hogy senki se haladja annyira túl a képességeit, hogy az az egészsége rovására menjen. Óriási lesz a leterheltség, de az eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, van annyi lelki plusz bennem, hogy túl tudjak jutni a mélypontokon. Persze kisebb sérülések – kifordult boka, húzódás, görcsök – előfordulhatnak, amelyek hátráltató tényezők lehetnek a kiképzés során, de nagyobb problémára nem számítok.”

képek forrása: Platinum E-Space Hungary Zrt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.