13 éves olimpiai bajnok a gördeszkásoknál

Több negyven feletti sportoló is szerepel a tokiói olimpián, de a gördeszkások női utcai versenyében érmes versenyzők összesített életkora csupán 42 év, a győztes is szinte még kisgyerek.

Csodaként tartják számon az üzbég Okszana Csuszovityinát, aki tornászként (!) nyolcadik olimpiáján 46 évesen indult – ehhez képest a női gördeszkások street, azaz utcai versenyében a dobogósok életkorának összege (42) nem érte el az örökifjú tornász 46 évét… Az első helyen a csupán 13 esztendős japán Nisija Momidzsi végzett, olyan „matuzsálemeket” megelőzve, mint a 13 éves brazil Rayssa Leal és a 16 esztendős japán Nakajama Funa.

 

Fotó: Lionel Bonaventure/AFP

 

Egyébként Nisija Momidzsi (13 év, 330 nap) nem állított fel korrekordot, hiszen az 1936-os berlini játékokon még nála is fiatalabban győzött az amerikai műugró, Marjorie Gestring (13 év, 268 nap). Ugyanakkor – bár macerás vonatkozó statisztikát találni – nehéz elképzelni, hogy valaha ennél fiatalabb átlagéletkorú dobogót láttunk.

Az oszakai születésű győztest fiatal kora ellenére sem mondhatjuk rutintalannak, hiszen az olympics.com szerint ugyanebben a kategóriában második lett az idén Rómában rendezett világbajnokságon, sőt már a 2019-es eseményen is deszkára pattant. A második brazil Rayssa Leal is történelmet írt, hiszen eleve hazája legfiatalabb olimpikonjaként szerepelt Tokióban, így aztán minden idők legfiatalabb brazil érmese lett.

„Annyira boldog vagyok, hogy sikerült nyernem, illetve hogy az indulók egyik legfiatalabbjaként győztem első olimpiámon – nyilatkozta Nisija Momidzsi. – Ez olyan, mint a többi verseny: a kezdés előtt izgultam, de aztán már nem.”

A kislány nem szívbajos, már most arról beszélt, hogy szeretne nyerni Párizsban – a remélt 2024-es siker idején sem lenne még nagykorú…

Hogy ez még a sportági szereplőknek sem magától értetődő történet, arra a mezőnyben szereplő, 34 esztendős amerikai Alexis Sablone szavai világítanak rá. „Vad ezt látni” – idézte őt a CNN.

 

Fotó: Ulrik Pedersen/AFP

 

Miközben a sportágak élet-halál harcot vívnak az olimpiai programba kerülésért, a gördeszkások egy része speciel nem fogadta kitörő örömmel a lehetőséget – ám a dobogós gyerekek valószínűleg nem bánják, hogy így alakult. Ráadásul az eredmény jól szolgálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság törekvését, hogy még inkább megragadja a fiatalabb, a játékok iránt egyébként egyre kevésbé érdeklődő korosztályt, egyúttal utat biztosítson nekik a szereplésre. A brazil Lealt például 5.5 millió ember követi az Instagramon, pazar reklám a játékoknak, hogy az érmével pózol, és posztol róla.

Olimpia, Tokió
Gördeszka, street, nők. 1. Nisija Momidzsi (Japán) 15.26 pont, 2. Rayssa Leal (Brazília) 14.64, 3. Nakajama Funa (Japán) 14.49

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.